Festen kan starte

Det er nok av gode champagner å velge blant til de forestående festligheter og markeringer av tusenårsskiftet. Dette er fasiten etter at Apéritifs panel har testet i alt 37 champagner. Hvorav 10 er meget gode eller gode kjøp.
Redaksjonen
12 Desember 1999 - 10:40
Champagne er dyrt, men blant de 37 vurderte produktene finner vi likevel en rekke meget gode kjøp. Som Bollinger Cuvée Special. En flott champagne i den modne rike stilen. Foretrekker du den friske og fruktige champagnen, er Drappier Brut et meget godt tips. Og som en lett og frisk aperitiffchampagne er Besserat de Bellefon Brut uslåelig prismessig.
Krug er stor på alle måter, også når det kommer til pris. Men skal det slås på stortromma, er den kanskje tingen. Alle bør unne seg å smake Krug minst en gang i livet, er vår bastante påstand. Hvis du ønsker en årgangschampagne, er Jacquart Blanc de Blancs 1995 i toppform. Den er imidlertid svært ung. Hvis du leter etter en moden vintage, er Nicolas Feuillatte Brut Blanc de Blancs 1992 det perfekte valg.
 
Og for deg som synes brut er for tørt og syrlig, er Veuve Clicquot Sec bare herlig.
 
Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Remi Madsen, kjellermester, Hotel Continental, Knut Aanonsen, vinkelner, Statholdergaarden, Linda Frostestad, ekspeditør, Vinmonopolet-Briskeby og Christer Berens, restaurantsjef, Bølgen & Moi.
 
Testen, som ble gjennomført 9. november, omfatter så å si alle champanger tilgjengelig i Norge i smaksøyeblikket. Smakingen ble foretatt blindt etter type. Panelet fikk overhodet ingen opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet og pris.
 
Poengskalaen er femdelt:

 
Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte produkts kvalitet uten hensyntagen til hva det koster. Vurderingen av hvilke produkter som er gode og meget gode kjøp ble derfor foretatt etter bedømmingen var avsluttet.
(ramme slutt)
 
Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser, pr 1. november 1999. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.
 
Non vintage
 

.
 
Bollinger Spécial Cuvée
Bollinger
879 (VT) kr 270,30
Basisutvalg
Storm & Sønner
Gylden. Flott, elegant og rik duft med modne epler, brød og mokka. Smaksrikt anslag, utrolig god harmoni mellom frukt, syre og mousse, stor fylde og lengde. En fantastisk god champagne til så vel aperitiffen som til alt av sjømat og lyst kjøtt. Meget godt kjøp.
 

 
Krug Grande Cuvée Brut
Krug
3545 (VT) kr 746,20
Bestillingsutvalg
Jami
Strågul. Nydelig, kompleks og svært rik duft med epler, skog, østerssopp, mineraler, honning, kaffe. Mykt deilig anslag. Utrolig elegant og rik smak. Flott mousse. Voksende flotte syrer. Lang, lang ettersmak. Helt topp. Men du må like den kraftige rike stilen. Drikk til smakfulle retter fra havet eller ved siden av fugl som vaktel. Verd prisen.
 
Drappier Brut
Drappier
30532 (VSD) kr 219
Basisutvalg
Nofra
Krystallklar og strågul. Fruktig og elegant anslag med innslag av gule epler og brød. Flott, friskt og fruktig anslag med modne epler i midtfasen. Elegant mousse. Sitter godt. Drikk som aperitiff og til fiskeretter med kremsauser. Meget godt kjøp.
 
Pol Roger Brut
Pol Roger
6212 (VT) kr 258
Basisutvalg
Saga Trading
Lys gylden. Flott, elegant duft med fine mineraltoner samt eple og lime. Friskt anslag, god mousse, fin balanse mellom frukt og syrer. En lett og forfriskende champagne til aperitiffen. Meget godt kjøp.
 
Besserat de Bellefon Brut
Marne Champagne
960 (VT) kr 224,50
Basisutvalg
Stenberg & Blom
Lys gylden. God duft med modne epler, sitrus og sjokolade. Friskt og balansert anslag, en del mousse, men ikke for mye, god harmoni. En god champagne på den lette siden som passer best som aperitiff. Meget godt kjøp.
 
Lanson Black Label Brut
Marne Champagne
891 (VT) kr 240,40
Basisutvalg
Stenberg & Blom
Varm gul. Rik duft av brød og røde epler samt bringebær. Frisk god stil, fin mousse og meget gode syrer, sitter godt. En frisk og god champagne, perfekt som aperitiff, men prøv den gjerne sammen med kamskjell. Meget godt kjøp.
 

 
Mumm Cordon Rouge Brut
Mumm
2944 (VSD) kr 230
Basisutvalg
VinCompagniet
Lys gylden. Lett oksidert duft med innslag av røyk, mineraler og modne epler. Friskt anslag, mye trøkk i moussen, fin eplekarakter i midtfasen, bra ettersmak. En lett og behagelig champagne til til stekt fisk/lyst kjøtt med ikke for mektig saus. Godt kjøp.
 
Moët & Chandon Brut Imperial
Moët & Chandon
895 (VSD) kr 268
Basisutvalg
Strøm
Lys gylden. Lett, frisk og elegant duft med epler og mineraler. Friskt anslag med sitrus/limepreg, mye mousse, ung stil. En meget frisk champagne som passer best best sammen med retter med kremsauser/rike sauser. Verd prisen.
 
Charles Heidsieck Brut Réserve Mis en Cave 1993
Charles Heidsieck
37618 (VT) kr 305,10
Bestillingsutvalg
Jami
Lys gylden. Modent preg med gule epler, sitrus. Stort smaksanslag, godt med mousse, sitter bra. En harmonisk og moden champagne som passer til det meste av fisk og skalldyr med forfinede sauser. Verd prisen.
 

 
Nicolas Feuillatte Brut 1er Cru Réserve Particulière
Nicolas Feuillatte
(EQ) kr 218
Bestillingsutvalg
Norex Int.
Lys strågul. Lett eleganse i duften med epler, mineraler og brød. Lett og friskt anslag, bra mousse, kanskje litt enkel men likevel grasiøs. Drikk som aperitiff. Verd prisen.
 
Piper Heidsieck Brut
P & C Heidsieck
3343 (VT) kr 234,10
Basisutvalg
Jami
Gylden farge. Lett sødmefylt duft med modne epler og mineraler. Friskt anslag med de samme aromaene som i duften, bløt mousse, innsmigrende men mangler litt spenst. Aperitiff eller Kir Royal. Verd prisen.
 
Henri Abelé Brut
Henri Abelé
32605 (VSD) kr 235
VinCompagniet
Gyldengul. Frisk fin stil med fruktsødme, epler og mineraler. Smaken er lett, elegant med ung og frisk ettersmak. En god men svært lett champagne som egner seg best som aperitiff. PS Den ble smakt som magnum. Normalutgaven kan avvike noe i den forstand at den kan være noe mer moden. Knapt verd prisen.
 
Gratien Brut
Alfred Gratien
7382 (VSD) kr 249,60
Bestillingsutvalg
WineTailor
Lys gylden. Lette sitrus-, eple- og mineralaromaer i duften. Smaken følger opp duften bare delvis, litt vel mye mousse. En ung frisk aperitiffchampagne. Verd prisen.
 
R de Ruinart Brut
Ruinart
2986 (VT) kr 257,60
Basisutvalg
Arcus Produkter
Strågul. Lett duft med gule epler, sitrus og snev av mineraler. Friskt anslag med søtlig frukt i midtfasen, litt vel mye mousse, den dør litt for fort deretter til å skåre høyere. Aperitiff. Knapt verd prisen.
 
Pommery Brut Royal
Pommery
5656 (VSD) kr 265
Bestillingsutvalg
Gunnar Amundsen
Lys gylden. Dempet men frisk duft av epler, sitrus, mineraler og havbris. Frisk og elegant smak. Kanskje litt hard mousse. Kommersiell stil. Passer best til aperitiff. Knapt verd prisen.
 
Gosset Grand Réserve Brut
Gosset
32299 (VSD) kr 267
Bestillingsutvalg
Vinarius
Gylden. Bærtoner i duften som er frisk og lett søtlig med gule epler og røyk. Smaken er eplepreget. En del mousse. Helhetsinntrykket er noe endimensjonalt. Drikkes som aperitiff. Knapt verd prisen.
 
Veuve Clicquot Brut
Veuve Clicquot Ponsardin
881 (ASG) kr 284
Basisutvalg
Engelstad
Lys strågul. Modne epler, hvete og lett kjellerpreg i duften, spesiell duft. Smaken er bedre, mye mousse, men likevel elegant ung sitruspreget avslutning. Knapt verd prisen.
 
Moët & Chandon 1er Cru Brut
Moët & Chandon
11492 (VSD) kr 284,30
Basisutvalg
Strøm
Lys gylden. Sitrusfruktig duft med mye mineraler og sjøpreg. Det samme i smaken. Ganske harmonisk. Bra mousse. En frisk men litt enkel champagne, men prøv den gjerne med skalldyr. Knapt verd prisen.
 

 
Deutz Brut Classic
Deutz
11609 (VT) kr 234,30
Basisutvalg
Vinoco
Svak gul. Lett oksidert stil i duften med noe mineraler, epler, mokka og moden frukt. Ganske rikt anslag, OK mousse men smaken er likevel litt kort og enkel. Knapt verd prisen.
 
Laurent Perrier Brut LP
Laurent Perrier
34561 (VSD) kr 268
Bestillingsutvalg
Prizelius
Lys gylden. Fine bærtoner i duften som også byr på brød, mineraler og jordsmonn. God mousse, men mangler litt friskhet. Knapt verd prisen.
 
Halvtørr non vintage
 

 
Veuve Clicquot Sec
Veuve Clicquot Ponsardin
882 (ASG) kr 269
Basisutvalg
Engelstad
Lys gyldengul. Frisk, fruktig og kompleks duft. Rikt anslag. Utrolig frisk og tiltalende. Bra fylde. Elegant mousse. En forførende champagne til sjømat gjerne med pasta. Meget godt kjøp.
 
Vintage
 

 
Jacquart Blanc de Blancs 1995
André Jacquart & Fils
3183 (VSD) kr 235,90
Basisutvalg
Moestue Grape Selections
Lys gylden. Nydelig mineralsk duft med modne epler og brød. Elegant anslag, harmonisk, sitter som er skudd. Den er imidlertid noe ung og vil utvikle seg. En meget bra og feminin champagne som passer til det meste men god i dag ved siden av skalldyr som sjøkreps. Meget godt kjøp.
 

 
Nicolas Feuillatte Brut Blanc de Blancs 1992
Nicolas Feuillatte
(EQ) kr 242
Bestillingsutvalg
Norex Int.
Lys gylden. Frisk og svært tiltalende duft av modne epler, sitrus, mineraler og sjøbunn. Modent, rikt og harmonisk smaksanslag med flotte mineraltoner. God lengde. En deilig champagne til rike fiskeretter med skalldyrsaus. Meget godt kjøp.
 
Pommery Cuvée Louise 1998
Pommery
30947 (VSD) kr 735
Bestillingsutvalg
Gunnar Amundsen
Dyp gyldengul. Flott, rik og moden duft med epler og sitrus. Rikt anslag, mektig men likevel elegant, god mousse, lang ettersmak. En stor champagne som passer det meste fra havet også milde kyllingretter. Verd prisen.
 
La Grande Dame 1990
Veuve Clicquot Ponsardin
30163 (ASG) kr 746
Bestillingsutvalg
Engelstad
Lys gylden. Moden og frisk duft med stor rikdom, fine sitrus- og mineraltoner. Rikt anslag. Stor saftig og svært delikat mousse. En deilig og harmonisk champagne som er en flott allround matvin og passer til det meste av kokte og stekte retter. Verd prisen.
 

 
Ayala Blanc de Blancs 1990
Ayala
34744 (VT) kr 262,70
Bestillingsutvalg
Eurowine
Gullgul. Litt dempet duft med sitrus, brød, epler og mineraler. Modent rundt anslag, harmonisk med god friskhet, behagelig mousse, saftig ettersmak. Prøv den til grillet og stekt sjømat. Godt kjøp.
 
Nicolas Feuillatte Brut 1er Cru Cuvée Spéciale 1990
Nicolas Feuillatte
32244 (EQ) kr 323
Bestillingsutvalg
Norex Int.
Krystallklar, gylden farge. Ren og elegant sitrusnese med modent eplepreg, fine mineraltoner og noe mokka. Smaksrikt anslag, fyldig, en del mousse, fine syrer. En noe tørr finish gjør at den må ha mat, som fiskeretter med kremsauser. Verd prisen.
 
Laurent Perrier Grande Siècle 1990
Laurent Perrier
34562 (VSD) kr 537,10
Bestillingsutvalg
Prizelius
Gylden. Frisk, rik og moden duft med epler, kaffebønner og karamell. Kraftig anslag, fyldig og velutviklet uten de store spenningsmomenter, men absolutt en god champagne som vil nytes godt med smakfulle fiskegryter. Verd prisen.
 
Dom Perignon 1992
Moët & Chandon
2321 (VSD) kr 750
Basisutvalg
Strøm
Lys gul. Frisk, ung, vinøs og elegant duft med mineraler, hvetebrød og sitrus. Rikt anslag. En del mousse. Stor friskhet. En saftig og feminin champagne som virker noe ung og som krever kraftige sauser sammen med alt av sjømat. Verd prisen?
 

 
Dom Ruinart Blanc de Blancs Brut 1988
Ruinart
3567 (VT) kr 522,10
Bestillingsutvalg
Arcus Produkter
Strågul. Vinøs duft med sitrus, epler og mineraler. Når det gjelder smaken, deler panelet seg i to uforsonlige leire. En moden champagne med høy syrlighet er ikke noe alle liker. Knapt verd prisen.
 

 
Pol Roger Brut 1993
Pol Roger
2561 (VT) kr 305,30
Basisutvalg
Saga Trading
Lys gylden. Lett, frisk og lukket duft. Frisk og elegant anslag, gode syrer, moden frukt og lett mousse. En OK matchampagne. Knapt verd prisen.
 
Veuve Clicquot Vintage Reserve 1993
Veuve Clicquot Ponsardin
31021 (ASG) kr 313,40
Basisutvalg
Engelstad
Lys gylden. God duft med sitrus, epler, brød og mineraler som flint. Ganske elegant anslag, fin mousse, harmonisk helt frem til avslutningen som blir litt vel bitter og kort. Knapt verd prisen.
 
Bollinger Grande Année 1990
Bollinger
6800 (VT) kr 449,50
Basisutvalg
Storm & Sønner
Strågul. Frisk duft med snev av vinterepler, sjokolade og kaffe. Flott, rikt og modent smaksanslag, men syrene blir for harde, den virker knytt. Vent ett år eller to! Panelet var delt i vurderingen. For dyr.
 
Nicolas Feuillatte Palmes d''Or 1992
Nicolas Feuillatte
(EQ) kr 665
Bestillingsutvalg
Norex Int.
Gullgul. Ren, frisk duft med hint av hvit sjokolade, mineraler som kalk og epler. Svært delikat anslag, mye mousse, litt slapp i midtfasen, sitter imidlertid ganske lenge. En litt for lett og smal champagne. For dyr.
 
Non vintage rosé
 

 
R de Ruinart Rosé Brut
Ruinart
34676 (VT) kr 332,20
Bestillingsutvalg
Arcus Produkter
Briljant rosa. Deilig og frisk bærpreget nese med jordsmonn. Elegant anslag, god mousse, fin frukt, frisk stil. En svært behagelig rosa champagne som passer til grillede retter med fisk eller lystkjøtt samt pasta med lyst kjøtt. Verd prisen.
 

 
Laurent Perrier Brut Rosé
Laurent Perrier
902 (VSD) kr 340
Basisutvalg
Prizelius
Lys lakserosa. Dempet jordbærduft med noe jordsmonn. Lett og ganske elegant anslag. Fin friskhet og mousse. Behagelig rosé på den lette siden som passer til forretter med sjømat som serveres før milde kjøttretter. Knapt verd prisen.
 
Vintage rosé
 

 
Dom Ruinart Rosé Brut 1986
Ruinart
7935 (VT) kr 588,80
Bestillingsutvalg
Arcus Produkter
Lys mursteinsrød. Ganske elegant duft med modne bærtoner. Bra mousse. Leskende midtmunn. Men tørker litt ut i ettersmaken. Det virker som om den er på hell. For dyr.
 
KORK
Moët & Chandon Brut 1993
Bollinger RD 1985 Extra Brut
 
Les også:
Palace Grills nyttårsmeny
Markveiens nyttårsmeny
Hanskens nyttårsmenyApéritifs store julemeny
Stor test av akevitt
Stor test av juleøl
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Skal du virkelig overraske så vel gane som lommebok, gjør du det med denne vinen
Godbiter i pollisten

Skal du virkelig overraske så vel gane som lommebok, gjør du det med denne vinen

Den er intet mindre enn det aller beste vinkjøpet i basis på tvers av alle farger og vinstiler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne vinen byr på mye karakter til biffen - og en artig historie
+
Ukens vin

Denne vinen byr på mye karakter til biffen - og en artig historie

Conero er ikke det mest kjente vinområdet i Italia, men det betyr lite når vinen skiller seg ut som i dette tilfellet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Høstens deiligste ost har kommet og vinmatchene er uten like
+
Klubb
Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Høstens deiligste ost har kommet og vinmatchene er uten like

Mange sparker i gang oktober med å kjøpe denne smeltedigelen av en ost. Det finnes ikke en hipp og trendy vinbar i Oslo som ikke har denne på menyen i sesong. Og hvorfor skulle de la være? Det er en helt magisk ost når den kommer fra ovnen

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med en slik suppe blir oktobermandagen både lun, trivelig og smaksrik
Dagens rett
Toscansk bønnesuppe

Med en slik suppe blir oktobermandagen både lun, trivelig og smaksrik

Toscansk bønnesuppe er perfekt høstmat. Men selv om originalen krever god planlegging, kan du jukse med ferdigkokte hvite bønner. Dermed blir det mulig å skape lun stemning også på en mandag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Skal du virkelig overraske så vel gane som lommebok, gjør du det med denne vinen
Godbiter i pollisten

Skal du virkelig overraske så vel gane som lommebok, gjør du det med denne vinen

Den er intet mindre enn det aller beste vinkjøpet i basis på tvers av alle farger og vinstiler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne vinen byr på mye karakter til biffen - og en artig historie
+
Ukens vin

Denne vinen byr på mye karakter til biffen - og en artig historie

Conero er ikke det mest kjente vinområdet i Italia, men det betyr lite når vinen skiller seg ut som i dette tilfellet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

7 lagringsdyktige, varmende viner - og en hemmelighet - fra Dourodalen. Er du abonnent får du i tillegg superrabatt
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking Oslo 01.november

7 lagringsdyktige, varmende viner - og en hemmelighet - fra Dourodalen. Er du abonnent får du i tillegg superrabatt

Møt legendariske Casa Ferreirinha og få nye favoritter fra Portugals vinregion nummer én. Som abonnent sparer du 245 kroner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne retten kan alle klare
Dagens rett
Pølseform med purre

Denne retten kan alle klare

Selv en så enkel rett som dette, kan vekke matglede hos alle familiens medlemmer. Og hvem som helst kan lage den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du lasagne på et øyeblikkk
Dagens rett
Enkel lasagne

Slik lager du lasagne på et øyeblikkk

Det vil si: Lasagne må få lov å få en tur innom ovnen. Men det er vanskelig å få til en bedre hjemmelaget lasagne rett etter jobb, enn denne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Høstens deiligste ost har kommet og vinmatchene er uten like
+
Klubb
Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Høstens deiligste ost har kommet og vinmatchene er uten like

Mange sparker i gang oktober med å kjøpe denne smeltedigelen av en ost. Det finnes ikke en hipp og trendy vinbar i Oslo som ikke har denne på menyen i sesong. Og hvorfor skulle de la være? Det er en helt magisk ost når den kommer fra ovnen

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her