I mai står jo merkedagene i kø: konfirmasjon, barnedåp, bryllup eller 17. mai, en god kringle blir aldri feil.
Mer lyst på bløtkake? Her er oppskriftene!
Fersk gjærbakst er alltid populært og når den er fylt med vaniljekrem, eplemos og tørkede eplebiter som dagens festkringle, er det ingen tvil - det bare må bli godt!
Hver torsdag serverer vi deg ukens kake , Apéritifs rykende ferske spalte.
Festkringle
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Stekes nederst i ovnen på 200 ° C i ca 20 minutter
Smuldre gjæren i bakebollen. Smelt smøret og hell i melken, la det bli fingervarmt - ca 37 °C (ofte er varmen fra det smeltede smøret nok).
Rør ut gjæren i den lunkne væsken. Rør inn egget.
Ha i salt, sukker, kardemomme og så mye mel at deigen blir passe fast og ikke klisser.
Dekk til bollen og sett deigen til heving på lunt sted i ca 30 minutter.
Klipp eller skjær eplene til fyllet i små biter og bland med eplemosen. La det stå og svelle.
Ha deigen på bakebordet og trill til en lang pølse. Trykk deigen ut til et rektangel og kjevle videre til deigen blir ca 80 cm X 20 cm, eller til den er passende til en fin kringle.
Smør vaniljekremen over deigen og fordel eplemosen oppå.
Rull sammen deigen, ha den på et stekebrett dekket med bakepapir. Skjøten skal vende ned. Form til kringle.
Skjær noen snitt i deigen på utsiden av kringlen og sett til heving i ca 20 minutter.
Pensle med sammenvispet egg og strø over perlesukker og mandelspon.
Stek i nedre del av ovnen i ca 20 minutter.
Hvis du ønsker kan du gjerne pynte med melisglasur (rør ut melis med litt vann) ved servering.
Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne
Her får du svært så praktiske kokketips
Få dagens rett som nyhetsbrev
Sendt inn av Melk.no
Foto: Synøve Dreyer,