Finalist 5: Familiekokeboka

Tospannet Tom Victor Gausdal og Ole Martin Alfsen er med Familiekokeboka siste finalist ut i konkurransen om å bli Beste norske kokebok 2009.
Redaksjonen
18 November 2009 - 08:00

Det lages en rekke kokebøker av meget høy standard her til lands, og for andre gang kårer nå Apéritif og Norli "Beste norske kokebok 2009".
 
800 oppskrifter
I det Tom Victor Gausdal og Ole Martin Alfsen skulle ta fatt på en ny kokebok, tok de utgangspunkt i det daglige spørsmålet - hva skal vi ha til middag i dag?
 
Familiekokeboka er ment nettopp som en brukskokebok som skal gi deg en rekke oppskrifter og ideer til å gjøre det lettere og morsommere å lage mat hver dag.
 
Boken har mer enn 800 oppskrifter i tillegg til en mengde gode tips til tilbehør, og smarte kokkeknep for å gjøre matlagingen lettere og morsommere.
 
- Vi har tatt utgangspunkt i den maten vi liker best å lage selv, oppskrifter som er både enkle å lage og lette å like. Og så forsøker vi å lære leserne at kunsten ligger i tilbehøret: Det skal ikke mer enn noen gode grønnsaker til for at kyllingbrystet ditt blir en fest, sier Tom Victor Gausdal.
 
Sterk forfatterduo
Forfatterene Tom Victor Gausdal og Ole Martin Alfsen har de siste årene gjort seg bemerket med en rekke kokebøker, og i fjor var deres Mer en av finalistene til Beste norske kokebok 2008, mens Gausdals Husmannskost ble kåret til verdens beste kokebok i 2006 av en internasjonal jury. 
Til å illustrere boken Familiekokeboka har de fått hjelp av fotografen Sigurd Fandango.
 
Nedenfor gjengis én av oppskriftene fra boken Familiekokeboka.
 
av Tom Victor Gausdal og Ole Martin Alfsen
ISBN: 9788275473620
Veil. pris: 399,-
 
Les mer om konkurransen Beste norske kokebok 2009 FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Kokebok">under oppskriften.
 
Se alle artikler om Beste norske kokebok 2009 her (klikk).
 

Ole Martin Alfsens brokkolisalat

Ole Martin Alfsens  brokkolisalat

Fremgangsmåte

  1. Rens brokkoli i små buketter, skrell stilken og kutt denne i staver på størrelse med bukettene.
  2. Kok brokkolien i godt saltet vann, sil av og kjøl ned under rennende vann.
  3. Legg stilkene i vannet ett minutt før bukettene, og kok bukettene i 1 - 4 minutter etter størrelse. Det skal fortsatt være god tyggemotstand i den. 
  4. La brokkolien renne godt av seg og tørk den godt slik at den ikke drar med seg uønsket vann i salaten.
  5. Skjær soltørkede tomater i strimler, del fetaosten i terninger og kutt vårløken tynt.
  6. Ha brokkoli på et serveringsfat og legg feta, soltørket tomat, vårløk og kapers over.
  7. Bland sammen ingrediensene til dressingen og hell over. Dryss eventuelt over litt frisk oregano eller andre urter til slutt.

Tips:
Du kan godt bruke gressløk eller purre i stedet for vårløk. Og friske cherrytomater i stedet for soltørkede. Har du andre grønnsaker i kjøleskapet, ikke nøl med å blande dem inn.

Oppskriften er hentet fra boken Familiekokeboka av Tom-Victor Gausdal og Ole Martin Alfsen som er finalist til Beste norske kokebok 2009.

Lyst på en annen salat så finner du  over 200 oppskrifter her

Sendt inn av Tom-Victor Gausdal og Ole Martin Alfsen

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her