Drikke
Finalistene i Årets Øl-Innovasjon er klare

Finalistene i Årets Øl-Innovasjon er klare

Årets aller mest spennende nyvinninger på ølfronten kommer fra Vest-, Sør- og Østlandet.
Aase E. Jacobsen
14 November 2013 - 16:00

Aller sterkest gjør Vestlandet det med i alt seks av 10 øl fra Stavanger i sør til Florø i nord. Med alt fra lettølet Johnny Low fra Lervig på 2,5 prosent til byggvinen Ivar Aasen fra Kinn med hele 10,5 prosent.

Høy alkohol er det også i Ringnes Superior Polaris som er en fatlagret dobbelbokk, for øvrig det første samarbeidet mellom et stort bryggeri og et mindre (Brooklyn Brewery). Og i Nøgne Ø # 1000 og 1001, krydret øl med henholdsvis 10 og 10,1 prosent, sampakket og utsolgt i det den ble lagt ut for salg hos Vinmonopolet 1, november.

Norgespremierer

Butikkølkategorien er også representert med to øl fra Hansa, Hvete og IPA samt Fru Humle fra nyoppstartete Korvald Søndre Mikrobryggeri i Mjøndalen.

Voss Bryggeri har innført en «ny» kategori i samme retning, nemlig VPA (Voss Pale Ale) med aromaer av einer. Kinn har i alle fall norgespremiere med en lys staut, Gamleguten.
Det er det sikkert at Nøgne Ø også har med sin kriek, surøl tilsmakt med skyggekirsebær fra Gvarv.

Helhetlig vurdering

I alt 25 norske øl var påmeldt konkurransen Årets Øl-Innovasjon 2013. Det er ikke bare smaken som betyr noe, men også design, både emballasje og etikett, strategi, vekstpotensial, nytteverdi og selvsagt originalitet og nytenkning.

Det er en meget faglig sterk jury som skal velge ut det mest innovative av disse. I juryen sitter Trond Blindheim, rektor Markedshøyskolen, Stein Killi, professor i industridesign, Arkitektur- og Designhøyskolen og Stein Øvre, grafisk designer i Creuna. Dessuten representanter for de fire aktørene bak prisen, Aase E. Jacobsen, Apéritif, Jørn Tore Persen, Ølakademiet, Per Ø. Arnesen, Ølportalen og Gustav Foseid, Norbrygg.

Første del av Årets Øl

Det er tredje år på rad at Årets Øl kåres. Kun norske bryggerier deltar. Årets Øl-Innovasjon er først ut og deles ut på en festforestilling i Stavanger 15. november som del av Det Norske Måltid.

Resten av kåringen foregår som en kombinasjon av nettbasert publikumsnominering og en endelig vurdering av et ekspertpanel. Resultatet av disse rundene offentliggjøres i februar 2014.

Dette er finalistene i Årets Øl-Innovasjon

Hansa IPA Spesial Hansa Borg, Bryggerier Bergen
Hansa Hvete Spesial, Hansa Borg Bryggerier Bergen
VPA - Vossa Pale Ale, Voss Bryggeri Voss
Kinn Gamleguten (lys staut), Kinn Bryggeri Florø
Ivar Asen-øl (byggvin), Kinn Bryggeri Florø
Fru Humle (IPA-light) KSM, Korvald, Søndre Mikrobryggeri Mjøndalen
Nøgne Ø Kriek of Telemark, Nøgne Ø Grimstad
Nøgne Ø #1000 og # 1001 (spiced ale), Nøgne Ø Grimstad
Ringnes Superior Polaris (dobbel bokk), Ringnes Oslo
Lervig Johnny Low (IPA lettøl), Lervig Aktiebryggeri Stavanger
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La barne lage middagen i dag - da spiser de garantert opp alt
Dagens rett

La barne lage middagen i dag - da spiser de garantert opp alt

Det er mye god mat i gode pølser, ikke minst når du gjør noe ekstra ut av dem. I denne lettvinte oppskriften (som alle kan klare) spiller pølsene en litt underordnet rolle.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her