Fire italienske røverkjøp

En av Sardinias aller beste produsenter byr på ikke mindre enn fire røverkjøp.
Aase E. Jacobsen
06 September 2006 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Italias andre store øy Sardinia, kan ikke måle seg med Sicilia i mengde vin produsert. Men det lages rundt tre ganger så mye vin med spesifikk stedsbenevnelse, såkalt DOC og DOCG. Likevel har Sicilia et forsprang på Sardinia når det gjelder renommé.

Mer fransk enn italiensk
Det skyldes i stor grad at det er færre produsenter med eksportambisjoner på Sardinia. Stort sett har store Sella & Mosca rådet grunnen, i hvert fall her hjemme. Men nå truer Argiolas som med sine 230 hektar er Sardinias nest største private vinhus, denne posisjonen.

På samme måte som hos naboen i sørøst, er det de lokale druene som dominerer på Sardinia. Og som gjør at øya kan by på en helt egen vinstil. Som har mer til felles med naboen i nord, franske Korsika, enn med Sicilia eller øvrige Italia.

Blant andre vermentino for hvitt og cannonau som er det lokale navnet for grenache. Begge druene er veltilpasset det varme klimaet med påvirkningen fra havet og det fattige jordsmonnet som de klarer å hente maksimalt med karakter fra.

Sardisk miks
Argiolas byr på to lekre avtrykk av det sardiske landskap, Argiolas Costera Cannonau di Sardegna 2011 (44358) og Agriolas Costamolino Vermentino di Sardegna 2013 (44369), basert på de to nevnte druene. Samt to billige utgaver, Buonasera 2005 (34372) og Buongiorno 2005 (44370) laget av en skikkelig sardisk miks, som sammenlignet med de fleste andre i sitt prissjikt har masser av karakter.

Mens de to billigste er spesialblandet for det norske markedet, som en første introduksjon til den sardiske stilen, er Costera og Costamolino etablerte viner. Begge henter sine druer fra produsentens egne vinmarker som fordeler seg på tre hovedområder, alle beliggende nord for "hovedstaden" Cagliari som altså ligger på øyas sørkyst.

Tydelig adresse
Costamolinos vinmarker befinner seg i Selegas som er det midterste området. De slake skråningene med kalk- og leirjord ligger ved 190 m.o.h. om lag 30 km fra havet. For å beholde mest mulig friskhet i druene plukkes de tidlig om morgenen. Mosten kjøles dessuten ned for at gjæringen som selvsagt er temperaturkontrollert, skal foregå langsomt. Denne vinen som kun ser innsiden av ståltanker før den flasketappes, er en drøm til mat som denne sardiskinspirerte kyllingretten.

Costeras druer kommer fra Siurgus som er noe lenger nord og ytterligere opp i høyden. Jordsmonnet er mineralrikt, steinete og leirkomponenten til tross ganske løst hvilket sørger for at røttene trenger dypt ned for å finne vann. Når vinifikasjonen er tradisjonell hvilket vil si middels lang uttrekkstid og gjæringstemperatur rundt 30 grader samt modning i store tanker eller fat, blir resultatet en vin med tydelig adresse.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 30.mai i Oslo

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla

Vi byr på fabelaktige viner fra California kombinert med utsøkt mat i historiske omgivelser den 30. mai.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her