Fire italienske røverkjøp

En av Sardinias aller beste produsenter byr på ikke mindre enn fire røverkjøp.
Aase E. Jacobsen
06 September 2006 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Italias andre store øy Sardinia, kan ikke måle seg med Sicilia i mengde vin produsert. Men det lages rundt tre ganger så mye vin med spesifikk stedsbenevnelse, såkalt DOC og DOCG. Likevel har Sicilia et forsprang på Sardinia når det gjelder renommé.

Mer fransk enn italiensk
Det skyldes i stor grad at det er færre produsenter med eksportambisjoner på Sardinia. Stort sett har store Sella & Mosca rådet grunnen, i hvert fall her hjemme. Men nå truer Argiolas som med sine 230 hektar er Sardinias nest største private vinhus, denne posisjonen.

På samme måte som hos naboen i sørøst, er det de lokale druene som dominerer på Sardinia. Og som gjør at øya kan by på en helt egen vinstil. Som har mer til felles med naboen i nord, franske Korsika, enn med Sicilia eller øvrige Italia.

Blant andre vermentino for hvitt og cannonau som er det lokale navnet for grenache. Begge druene er veltilpasset det varme klimaet med påvirkningen fra havet og det fattige jordsmonnet som de klarer å hente maksimalt med karakter fra.

Sardisk miks
Argiolas byr på to lekre avtrykk av det sardiske landskap, Argiolas Costera Cannonau di Sardegna 2011 (44358) og Agriolas Costamolino Vermentino di Sardegna 2013 (44369), basert på de to nevnte druene. Samt to billige utgaver, Buonasera 2005 (34372) og Buongiorno 2005 (44370) laget av en skikkelig sardisk miks, som sammenlignet med de fleste andre i sitt prissjikt har masser av karakter.

Mens de to billigste er spesialblandet for det norske markedet, som en første introduksjon til den sardiske stilen, er Costera og Costamolino etablerte viner. Begge henter sine druer fra produsentens egne vinmarker som fordeler seg på tre hovedområder, alle beliggende nord for "hovedstaden" Cagliari som altså ligger på øyas sørkyst.

Tydelig adresse
Costamolinos vinmarker befinner seg i Selegas som er det midterste området. De slake skråningene med kalk- og leirjord ligger ved 190 m.o.h. om lag 30 km fra havet. For å beholde mest mulig friskhet i druene plukkes de tidlig om morgenen. Mosten kjøles dessuten ned for at gjæringen som selvsagt er temperaturkontrollert, skal foregå langsomt. Denne vinen som kun ser innsiden av ståltanker før den flasketappes, er en drøm til mat som denne sardiskinspirerte kyllingretten.

Costeras druer kommer fra Siurgus som er noe lenger nord og ytterligere opp i høyden. Jordsmonnet er mineralrikt, steinete og leirkomponenten til tross ganske løst hvilket sørger for at røttene trenger dypt ned for å finne vann. Når vinifikasjonen er tradisjonell hvilket vil si middels lang uttrekkstid og gjæringstemperatur rundt 30 grader samt modning i store tanker eller fat, blir resultatet en vin med tydelig adresse.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så enkelt kan du lage chop suey
Dagens rett

Så enkelt kan du lage chop suey

I dag frister vi med oppskriften på en lettlaget kinesiskinspirert rett til middag: Chop suey med kylling

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her