Fire italienske røverkjøp

En av Sardinias aller beste produsenter byr på ikke mindre enn fire røverkjøp.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Italias andre store øy Sardinia, kan ikke måle seg med Sicilia i mengde vin produsert. Men det lages rundt tre ganger så mye vin med spesifikk stedsbenevnelse, såkalt DOC og DOCG. Likevel har Sicilia et forsprang på Sardinia når det gjelder renommé.

Mer fransk enn italiensk
Det skyldes i stor grad at det er færre produsenter med eksportambisjoner på Sardinia. Stort sett har store Sella & Mosca rådet grunnen, i hvert fall her hjemme. Men nå truer Argiolas som med sine 230 hektar er Sardinias nest største private vinhus, denne posisjonen.

På samme måte som hos naboen i sørøst, er det de lokale druene som dominerer på Sardinia. Og som gjør at øya kan by på en helt egen vinstil. Som har mer til felles med naboen i nord, franske Korsika, enn med Sicilia eller øvrige Italia.

Blant andre vermentino  for hvitt og cannonau som er det lokale navnet for grenache. Begge druene er veltilpasset det varme klimaet med påvirkningen fra havet og det fattige jordsmonnet som de klarer å hente maksimalt med karakter fra.

Sardisk miks
Argiolas byr på to lekre avtrykk av det sardiske landskap, Argiolas Costera Cannonau di Sardegna 2011 (44358) og Agriolas Costamolino Vermentino di Sardegna 2013 (44369) , basert på de to nevnte druene. Samt to billige utgaver, Buonasera 2005 (34372) og Buongiorno 2005 (44370) laget av en skikkelig sardisk miks, som sammenlignet med de fleste andre i sitt prissjikt har masser av karakter.

Mens de to billigste er spesialblandet for det norske markedet, som en første introduksjon til den sardiske stilen, er Costera og Costamolino etablerte viner. Begge henter sine druer fra produsentens egne vinmarker som fordeler seg på tre hovedområder, alle beliggende nord for "hovedstaden" Cagliari som altså ligger på øyas sørkyst.

Tydelig adresse
Costamolinos vinmarker befinner seg i Selegas som er det midterste området. De slake skråningene med kalk- og leirjord ligger ved 190 m.o.h. om lag 30 km fra havet. For å beholde mest mulig friskhet i druene plukkes de tidlig om morgenen. Mosten kjøles dessuten ned for at gjæringen som selvsagt er temperaturkontrollert, skal foregå langsomt. Denne vinen som kun ser innsiden av ståltanker før den flasketappes, er en drøm til mat som denne sardiskinspirerte kyllingretten .

Costeras druer kommer fra Siurgus som er noe lenger nord og ytterligere opp i høyden. Jordsmonnet er mineralrikt, steinete og leirkomponenten til tross ganske løst hvilket sørger for at røttene trenger dypt ned for å finne vann. Når vinifikasjonen er tradisjonell hvilket vil si middels lang uttrekkstid og gjæringstemperatur rundt 30 grader samt modning i store tanker eller fat, blir resultatet en vin med tydelig adresse.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS:  Send UKENS til 2004 , og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS:  Send VARSLE UKENSVIN til 1986 , og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP:  Send MAT til 2244 , og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen