Flytende jordbær

En jordbærduftende og -smakende musserende vin av god kvalitet kan du trygt nyte mens du venter på de norske jordbærene. Vår utvalgte vin er dessuten noen hestehoder foran andre viner innen sin klasse.

Aromatisert vin tilhører ikke dette nettstedets foretrukne type vin. Årsaken er for det første at vin smaker best når de naturlige aromaene får komme fram. For det andre at de tilsatte aromaene ofte er både kunstige og mindre gode. Men Fresita (34205) er av et helt annet kaliber enn det vi har smakt før.

Den er nemlig tilsatt friske jordbær og det avsløres lett både gjennom fargen som er uklar samt duft og smak. Duften er naturtro og selvsagt intens med så vel jordbær som bringebær og tropisk frukt. Smaksanslaget er friskt med tydelig jordbærpreg, lett sødme som balanseres av bra syrer, jordbær og tropisk frukt i finishen. Deilig servert godt avkjølt som velkomstdrink eller som en forfriskning etter maten - spesielt godt mottatt vil den blir i lune vår- og sommerkvelder.

Selvsagt kan ikke jordbærsmaken konkurrere med friske norske jordbær når de er på sitt beste, men det er nå tross alt en drøy måned til vi kan drømme om dem. Fresita er laget av chilenske jordbær og det er faktisk Chile som er kilden til det store jordbæret (i motsetning til det viltvoksende markjordbæret) slik vi kjenner det i dag. I 1717 ble planten tatt med til Europa av franskmannen Amédé Frézier som naturlig nok har bidratt med det franske (italienske og spanske) navnet til dette for oss så norske bæret.

For tre hundre år siden var dette en meget eksotisk frukt som raskt falt i smak hos det kongelige hoff. På den tiden var det Ludvig 15. som regjerte, kongen som er mest berømt for sine utallige elskerinner. Etter sigende skal hans dronning ha funnet opp kombinasjonen av champagne og jordbær, kanskje som trøst for sin manns utroskap? Uansett ble jordbær høyeste mote.

Utover 1800-tallet ble det chilenske jordbæret krysset med blant annet nordamerikanske sorter til det som er dagens hovedart, fragaria ananassa, som igjen har dannet utgangspunkt for de mange sortene som dyrkes blant annet her til lands.

Vinbasen i Fresita er nær sagt selvsagt chilensk hvitvin av druene chardonnay og sauvignon blanc som er gjæret nesten helt ut en alkoholprosent på åtte hvilket betyr at den ikke er helt tørr. Vinen tilføres så bobler gjennom tankmetoden. Før tapping i flasker tilsettes tre prosent frisk jordbærpuré.  Produsent er Vina Manquehue som også lager vanlig vin men som har skaffet seg et navn først og fremst på grunn av Fresita og andre lignende viner tilsatt frisk fruktjuice.

Bestill denne vinen med en gang
Ønsker du å bestille denne vinen trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen