For bord og kjeller

Hvis du ikke drikker hvitvin i den mørke årstid, kan du i alle fall kjøpe inn noen lagringsdyktige flasker for å ha på lur til neste sommers sjømatorgier. Men er du som oss og nyter godt av havets delikatesser året rundt, er ingen hvite viner så gode å dr
Aase E. Jacobsen
01 November 2001 - 08:50

Et av de nyere og  hetere navnene i Chablis er Laurent Tribut som i 1992 tok skjeen i egen hånd og forlot svigerfaren René Dauvissat, kanskje Chablis' største stjerne, for å lage viner med sitt og hustruen Marie-Clothildes navn på etiketten. Marie-Clothilde hadde en del vinmarker, til sammen 5 hektar,  som forskuddsarv, og resultatet kan også du nyte godt av.

For familien Tribut lager vin med samme nøyaktighet som svigerfamilien. Her høstes druene for hånd ved optimal modning og avlingen holdes nede for sikre god konsentrasjon i den endelige vinen.

Ukens viner kommer fra gode men ikke eksepsjonelle årganger. Likevel er de strålende eksempler på hva chablis kan være. Som den vanlige Tribut Chablis 2011 (31851). Dette året er preget av rekordhøy avling hvilket kan gi magre viner, og slik chablis er ikke veldig mye å rope hurra for.

Men denne utgaven holder mål og vel så det. Trolig den beste og reneste standardchablis som er å få tak i for øyeblikket. Vel koster den noen tiere mer enn de fleste andre i denne kategorien, men det er den vel verdt. Den byr på alle de klassiske chablisaromaene som sitrus og kalk samt innslag av brød og østers. Nydelig druefedme i anslaget, like god frukt og syrer, deilig kalkaktig finish. Denne kan du nyte med stort velbehag (minst) frem til 2000-årgangen kommer som visstnok skal være helt fantastisk og nesten like bra som 1996 som fortsatt er svært ungdommelig.

Den vanlige chablisen er en veldig bra matvin til fisk- og skalldyrretter uten for tungt tilbehør. Satser du på rikere retter som fisk eller skalldyr med kraftige sauser eller endog lyst kjøtt, er premier cru veien å gå. Noen tiere til må du bevilge, men så er Tribut Chablis 1. cru Côte de Lêchet 2004 (31853) og Tribut Chablis 1. cru Beauroy 2003 (31852) langt større viner og med mange år foran seg.

1998 er noe bedre enn 1999, i hvert fall for disse to premier cru-vinmarkene, Côte de Lechet og Beauroy, som ikke ble rammet av haglbygene som tok knekken på store deler av grand cru-vinmarkene og de omkringliggende premier cru.

Beauroy er den åpneste av de to med rik duft av modne gule frukter, noe sitrus og tydelig kalkpreg. Det samme kommer igjen i smaken, all den deilige frukten støttes opp av bra syrer. En sjarmør-chablis som er deilig til hummer og fisk med hummersaus. Eller hvorfor ikke en god kyllingrett.

Côte de Lechet er mer dominert av mineraler, vi kan ane noe eik i duften, Tribut bruker 50/50 eik og ståltank, i smaken kommer frukten enda mer frem, større stofflighet og bedre syrer enn hos Beauroy. Denne vil ha godt av å ligge ennå et par-tre år for å brette ut mer av aromaene som ligger skjult under mineralpreget.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Tribut Chablis 2011 (31851). Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende
Ukens drink

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende

Iskaffe er kanskje ikke førstevalget i november, men litt denne kombinasjonen føles nesten som medisin. Viktigst er at den smaker godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende
Ukens drink

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende

Iskaffe er kanskje ikke førstevalget i november, men litt denne kombinasjonen føles nesten som medisin. Viktigst er at den smaker godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her