For enhver smak

Denne uken har vi to viner som fortjener oppmerksomhet. To viner som er i nær familie, men som fyller ulike behov og som begge byr på mye smak for beskjedne beløp. Begge er skapt for matbordet, men er også gode å nytes alene.
Aase E. Jacobsen
22 Mars 2001 - 18:14

Da Ars Montepulciano d'Abruzzo Casal Thaulero ble testet i forbindelse med lanseringen sist høst, falt den ikke helt i smak. En ny årgang, 1999, er kommet til og den fremstår som langt mer harmonisk. Prisen er dessuten svært så gunstig, kroner 79,10 (varenr. 32611) for denne vinen. Men det er fortsatt en enkel og rett frem vin med snev av stall og mørke bær, rund munnfølelse som friskner til mot slutten. Et godt følge til enkle kjøttretter, gjerne grillmat, eller pasta med litt kraftig kjøttsaus.

Men montepulcianodruen kan så mye mer. Legger du på et par tiere, får du en langt mer elegant vin i form av Orsetto Oro (som for øvrig betyr gullgjørnen). 1997-utgaven (varenr. 40311, bestillingsutvalget, kr 97,70) er overraskende ungdommelig med mørke bær og krydder i så vel duft som smak. Den er saftig med gode syrer som vokser utover og føyer seg sammen med fine tanniner mot en harmonisk avslutning. En god vin til prisen, og en fleksibel matvin. Den passer til noe mer forseggjorte retter enn Ars. Gjerne vilt, enten med pels eller fjær, men også annet rødt kjøtt eller kalv, kokt eller stekt.

Ukens viner er begge laget av Aprutina som eier varemerket Casal Thaulero. Aprutina er et kooperativ som består av 109 vinbønder og 400 hektar vinmarker, primært montepulciano-druen som er den viktigste rødvinsdruen i Abruzzo. Området som dekkes av i alt 10.000 hektar vinmarker er kilde til en rekke gode vinkjøp siden dets status som leverandør av kvalitetsviner fortsatt er i støpeskjeen. Det er en håndfull hete om ikke veldig kjente navn her; men de fleste vinene lages av kooperativer hvor en ny ånd og kvalitetsorientert giv er i ferd med å få gjennomslag. I fremtiden vil vi garantert se flere interessante viner herfra.

Abruzzo ligger midt på leggen av den italienske støvelen med Adriaterhavet i øst. Her er klimaet selvsagt godt og varmt om sommeren men vinmarkenes beliggenhet på rundt 300 meter over havet kombinert med den avkjølende havbrisen gjør at druene ikke koker. Moderne fremstillingsmetoder med temperaturkontrollert gjæring i rustfrie ståltanker sikrer kvaliteten. Lavere avling og større grad av selektering av druene som tilfellet er for Orsetto Oro øker konsentrasjonen i vinen uten at den blir overekstrahert og plump. Syrene i montepulcianodruen er med hele veien og gjør vinen lettfordøyelig.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på
tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr
Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er Kr 5, - pr mottatte melding.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten
Ukens drink

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten

Julemule er derfor et godt navn på denne drinken som garantert får nye fans. Både blant de som liker juleakevitt og de som liker ginger beer - og hvem gjør vel ikke det?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne gryteretten fikser du på et øyeblikk - og den kan lages kjøttfri
Dagens rett

Denne gryteretten fikser du på et øyeblikk - og den kan lages kjøttfri

Denne oppskriften blir fort familiens store favoritt. Kikerter og kylling er en super kombinasjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her