For enhver smak

Nyhetene på brennevinsfronten får ufortjent lite oppmerksomhet sammenlignet med hva som blir gitt vin. Apéritifs faste smaker, Andy Juhlin, restaurantsjef Sans Restaurant i Oslo, har plukket ut de mest spennende brennevinsnyhetene på nyåret. Og det vil ha
Aase E. Jacobsen
20 Januar 2003 - 13:06

Riktignok er dette langt fra noen fullstendig test av det som ble lansert på brennevinsfronten denne gang. Likevel en god start og kanskje kan Andys vurderinger gi deg noen sårt trengte tips til hva du kan tilføre ditt barskap.

Slik ble testen gjennomført
Apéritifs smaker Andy Juhlin, vurderer de nye produktene på nyhetssmakinger i forbindelse med lanseringen.

Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser, pr 1. januar 2003. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre.
 

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Single maltwhisky

-
Springbank 10 Years Campbeltown Single Malt
Springbank Campbeltown Skottland
45387 BU - kr 576,50
The House of Cognac
Farge og duft: Klar lys gylden. Honning, Vanilje, Malt, markant røyk/torv samt litt salt.
Smak: Følger duften godt. Rik konsentrert. Torv, vanilje, lite salt, noe krydder og malt, god fylde med lang ettersmak og lett saltet finish.
Vurdering: Vellaget med omtanke. Drikkes helst uten is, med litt vann eller et par isbiter. Passer også godt til en kraftigere sigar.
Bestill her:

-
Ardbeg 10 Years Old Single Malt
Ardbeg Islay Skottland
45961 VSD - kr 458,80
Basis
Strøm
Farge og duft: Lys gylden strågul. Markant røykduft med noe vanilje, fremtredende alkohol samt honning, pepper og litt salt sjøgress.
Smak: Rik kompleks duft. Torv/røyk med balansert fedme. Noe pepper. Søtlig alkohol i finish. Den varer og varer.
Vurdering: For den viderekomne som ikke nøyer seg med en blended whisky eller en mild maltwhisky. Kraftige saker, faktisk den mest røykpregete av alle maltwhiskyer, som bør drikkes som den er eller med litt vann. Perfekt en kald vinterdag foran peisen.
Bestill her:

Grappa

-
Gioeillo Nonino Grappa Monovitigno Cuvée 2001
Nonino Friuli Italia
46286 BU - kr 385,00
Premium Wines Norway AS
Farge og duft: Blank. Rene fruktige aromaer. Lett blomsteraktig. Bærsødme og litt alkohol.
Smak: Frisk fruktig med behaglig alkohol. Lett toastet med en rund lang ettersmak.
Vurdering: Perfekt etter måltidet med en god og rund espresso til.
Bestill her:

-
Gioeillo Nonino Grappa Monovitigno Moscato
Nonino Friuli Italia
46291 BU - kr 395,00
Premium Wines Norway AS
Farge og duft: Blank Også denne har flotte florale dufter mot roser. Delikat og appellerende med avrundet alkohol.
Smak: Frisk deilig frukt. Føles bløt i munnen. Den har en bra fedme og en lang mild ettersmak.
Vurdering: For de som ikke liker altfor rå og skarpe grappaer. Denne bør også jentene prøve. Hva med en liten dash over en god sitrussorbet for å gjøre det lille ekstra?
Bestill her:

Likør

-
La Belle Orange Cognac Louis Royer
Louis Royer Cognac Frankrike
46273 BU - kr 323,30 40 %
Norsk Vinsalg AS
Farge og duft: Gyldenoransje. Frisk duft av appelsinskall og noe sitrus. Cognacpreget er merkbart, i tillegg kommer et lett krydderpreg og avrundet alkohol.
Smak: Fet i munnen med tydelig appelsinsmak og mykt cognacpreg. En varm, rund og fruktig finish med noe alkohol, sitter lenge.
Vurdering: Meget bruksvennlig. Til cocktails eller bar med eller uten is. Ett godt alternativ på kjøkkenet i kaker, sauser eller til en perfekt flambé.
Bestill her:

+
La Belle Cream Louis Royer
Louis Royer Cognac Frankrike
40672 BU - kr 167,10 17 %
Norsk Vinsalg AS
Farge og duft: Beige mot grålig. Appelsin, vanilje, lett cognacduft og noe nøtter.
Smak: Lett kremet med innslag av appelsin. God fylde med nøtteaktig finish. Alkoholen er mindre markant enn i den vanlige likøren.
Vurdering: Et feminint Baileys-alternativ. Behagelig og lettlikendes. Gjerne til en kaffedrink eller alene med eller uten is. Eller som smaksetting til en god iskrem.
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 30.mai i Oslo

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla

Vi byr på fabelaktige viner fra California kombinert med utsøkt mat i historiske omgivelser den 30. mai.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her