For enhver smak

Nyhetene på brennevinsfronten får ufortjent lite oppmerksomhet sammenlignet med hva som blir gitt vin. Apéritifs faste smaker, Andy Juhlin, restaurantsjef Sans Restaurant i Oslo, har plukket ut de mest spennende brennevinsnyhetene på nyåret. Og det vil ha
Aase E. Jacobsen
20 Januar 2003 - 13:06

Riktignok er dette langt fra noen fullstendig test av det som ble lansert på brennevinsfronten denne gang. Likevel en god start og kanskje kan Andys vurderinger gi deg noen sårt trengte tips til hva du kan tilføre ditt barskap.

Slik ble testen gjennomført
Apéritifs smaker Andy Juhlin, vurderer de nye produktene på nyhetssmakinger i forbindelse med lanseringen.

Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser, pr 1. januar 2003. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre.
 

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Single maltwhisky

-
Springbank 10 Years Campbeltown Single Malt
Springbank Campbeltown Skottland
45387 BU - kr 576,50
The House of Cognac
Farge og duft: Klar lys gylden. Honning, Vanilje, Malt, markant røyk/torv samt litt salt.
Smak: Følger duften godt. Rik konsentrert. Torv, vanilje, lite salt, noe krydder og malt, god fylde med lang ettersmak og lett saltet finish.
Vurdering: Vellaget med omtanke. Drikkes helst uten is, med litt vann eller et par isbiter. Passer også godt til en kraftigere sigar.
Bestill her:

-
Ardbeg 10 Years Old Single Malt
Ardbeg Islay Skottland
45961 VSD - kr 458,80
Basis
Strøm
Farge og duft: Lys gylden strågul. Markant røykduft med noe vanilje, fremtredende alkohol samt honning, pepper og litt salt sjøgress.
Smak: Rik kompleks duft. Torv/røyk med balansert fedme. Noe pepper. Søtlig alkohol i finish. Den varer og varer.
Vurdering: For den viderekomne som ikke nøyer seg med en blended whisky eller en mild maltwhisky. Kraftige saker, faktisk den mest røykpregete av alle maltwhiskyer, som bør drikkes som den er eller med litt vann. Perfekt en kald vinterdag foran peisen.
Bestill her:

Grappa

-
Gioeillo Nonino Grappa Monovitigno Cuvée 2001
Nonino Friuli Italia
46286 BU - kr 385,00
Premium Wines Norway AS
Farge og duft: Blank. Rene fruktige aromaer. Lett blomsteraktig. Bærsødme og litt alkohol.
Smak: Frisk fruktig med behaglig alkohol. Lett toastet med en rund lang ettersmak.
Vurdering: Perfekt etter måltidet med en god og rund espresso til.
Bestill her:

-
Gioeillo Nonino Grappa Monovitigno Moscato
Nonino Friuli Italia
46291 BU - kr 395,00
Premium Wines Norway AS
Farge og duft: Blank Også denne har flotte florale dufter mot roser. Delikat og appellerende med avrundet alkohol.
Smak: Frisk deilig frukt. Føles bløt i munnen. Den har en bra fedme og en lang mild ettersmak.
Vurdering: For de som ikke liker altfor rå og skarpe grappaer. Denne bør også jentene prøve. Hva med en liten dash over en god sitrussorbet for å gjøre det lille ekstra?
Bestill her:

Likør

-
La Belle Orange Cognac Louis Royer
Louis Royer Cognac Frankrike
46273 BU - kr 323,30 40 %
Norsk Vinsalg AS
Farge og duft: Gyldenoransje. Frisk duft av appelsinskall og noe sitrus. Cognacpreget er merkbart, i tillegg kommer et lett krydderpreg og avrundet alkohol.
Smak: Fet i munnen med tydelig appelsinsmak og mykt cognacpreg. En varm, rund og fruktig finish med noe alkohol, sitter lenge.
Vurdering: Meget bruksvennlig. Til cocktails eller bar med eller uten is. Ett godt alternativ på kjøkkenet i kaker, sauser eller til en perfekt flambé.
Bestill her:

+
La Belle Cream Louis Royer
Louis Royer Cognac Frankrike
40672 BU - kr 167,10 17 %
Norsk Vinsalg AS
Farge og duft: Beige mot grålig. Appelsin, vanilje, lett cognacduft og noe nøtter.
Smak: Lett kremet med innslag av appelsin. God fylde med nøtteaktig finish. Alkoholen er mindre markant enn i den vanlige likøren.
Vurdering: Et feminint Baileys-alternativ. Behagelig og lettlikendes. Gjerne til en kaffedrink eller alene med eller uten is. Eller som smaksetting til en god iskrem.
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her