For mye salt i mineralvann

I fjor drakk nordmenn hele 75 millioner liter vann på flaske. Og trenden er økende. Noen typer naturlig mineralvann inneholder imidlertid så mye salt at EU vurderer å merke dem med en advarsel.
Redaksjonen
26 Juni 2001 - 11:38

Oslo (NW): EU vurderer nå å merke enkelte typer naturlig mineralvann med at de er uegnet for barn under seks år eller personer som lider av visse sykdommer. Utgangspunktet for EUs bekymring er at enkelte typer naturlig mineralvann inneholder høye verdier av mineraler og salter. - Sjekk saltinnholdet i naturlig mineralvann, er oppfordringen fra Statens næringsmiddeltilsyn.

- Særlig natriumklorid, altså vanlig bordsalt, kan det bli for mye av, sier produktsjef Inger Elise Iversen i Hansa Borg Bryggerier, som selger mineralvannet Olden. Hun opplyser at anbefalt maksimumsgrense for daglig saltinntak er fem gram. I dag får en gjennomsnittlig nordmann i seg om lag det dobbelte hver dag.

Regelverk
- Naturlig mineralvann kan inneholde verdier av mineraler, salter og andre kjemiske forbindelser som ikke bør tilføres menneskekroppen i unødige mengder. Friske voksne mennesker tar ikke skade av et moderat forbruk, men folk med lidelser som høyt blodtrykk eller nyresvikt bør ikke få i seg for mye salt, sier rådgiver Atle Wold i Statens næringsmiddeltilsyn.

Han opplyser at det ikke er adgang til å fjerne noe av saltet i naturlig mineralvann. Reglementet sier nemlig at naturlig mineralvann ikke skal være gjenstand for annen behandling enn utskillelse av ustabile stoffer som jern og mangan, eller tilførsel eller fjerning av kullsyre.

Inger Elise Iversen i Hansa opplyser at natriumklorid utgjør en relativ liten bestanddel i de norske naturlige mineralvannmerkene.

- Vårt mineralvann Olden har et moderat saltinnhold. Vannet i Blåfjellskilden falt som snø for 5000 år siden, og har siden ligget godt beskyttet av isen. I tillegg er fjellet på Vestlandet ganske hardt, og det skilles ut bare moderate mengder mineraler fra fjellgrunnen, sier Iversen.

Slovakisk versting
Hun opplyser at særlig enkelte russiske og østeuropeiske merker av naturlig mineralvann kan ha skyhøye verdier av natriumklorid. En versting er det slovakiske mineralvannet Cigelka, som har hele 8127,9 milligram salt per liter. Det er langt mer enn anbefalt daglig maksimumsgrense her til lands. Det ungarske mineralvannet Mira har 4800 milligram natriumklorid per liter. Det svenske mineralvannet Ramlösa er heller ikke akkurat best i klassen med sine 200 mg/l. Det verdenskjente merket Vichy Célestines har hele 1265 mg/l.

- Sjekk om saltinnholdet er oppgitt på etiketten. Ofte står det Na+ eller Sodium. Saltinnholdet skal angis i milligram per liter, sier Iversen.

Innholdet av natriumklorid i noen merker naturlig mineralvann:
Aquas Verdes (Spania) 2720,0 mg/l
Apollinaris (Tyskland) 410,0 mg/l
Farris (Norge) 400,0 mg/l
Ramlösa (Sverige) 200,0 mg/l
San Pellegrino (Italia) 43,6 mg/l
Alpenrose (Sveits) 5,4 mg/l
Buxton (Storbritannia) 24,0 mg/l
FontVella (Spania) 13,1 mg/l
Perrier (Frankrike) 14,5 mg/l
Caledonian (Storbritannia) 6,6 mg/l
Evian (Frankrike) 5,5 mg/l
Vittel (Frankrike) 3,8 mg/l
Aqua Vera (Italia) 2,0 mg/l
Olden (Norge) 1,9 mg/l

Kilde: Mineral Waters of the World.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Få servert 8 fantastiske viner fra Piemonte
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 22. september i Oslo

Få servert 8 fantastiske viner fra Piemonte

Den 22. september kan du nyte et bredt spekter viner fra en velkjent vinprodusent fra Piemonte.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her