For mye salt i mineralvann

I fjor drakk nordmenn hele 75 millioner liter vann på flaske. Og trenden er økende. Noen typer naturlig mineralvann inneholder imidlertid så mye salt at EU vurderer å merke dem med en advarsel.
Redaksjonen
26 Juni 2001 - 10:38

Oslo (NW): EU vurderer nå å merke enkelte typer naturlig mineralvann med at de er uegnet for barn under seks år eller personer som lider av visse sykdommer. Utgangspunktet for EUs bekymring er at enkelte typer naturlig mineralvann inneholder høye verdier av mineraler og salter. - Sjekk saltinnholdet i naturlig mineralvann, er oppfordringen fra Statens næringsmiddeltilsyn.

- Særlig natriumklorid, altså vanlig bordsalt, kan det bli for mye av, sier produktsjef Inger Elise Iversen i Hansa Borg Bryggerier, som selger mineralvannet Olden. Hun opplyser at anbefalt maksimumsgrense for daglig saltinntak er fem gram. I dag får en gjennomsnittlig nordmann i seg om lag det dobbelte hver dag.

Regelverk
- Naturlig mineralvann kan inneholde verdier av mineraler, salter og andre kjemiske forbindelser som ikke bør tilføres menneskekroppen i unødige mengder. Friske voksne mennesker tar ikke skade av et moderat forbruk, men folk med lidelser som høyt blodtrykk eller nyresvikt bør ikke få i seg for mye salt, sier rådgiver Atle Wold i Statens næringsmiddeltilsyn.

Han opplyser at det ikke er adgang til å fjerne noe av saltet i naturlig mineralvann. Reglementet sier nemlig at naturlig mineralvann ikke skal være gjenstand for annen behandling enn utskillelse av ustabile stoffer som jern og mangan, eller tilførsel eller fjerning av kullsyre.

Inger Elise Iversen i Hansa opplyser at natriumklorid utgjør en relativ liten bestanddel i de norske naturlige mineralvannmerkene.

- Vårt mineralvann Olden har et moderat saltinnhold. Vannet i Blåfjellskilden falt som snø for 5000 år siden, og har siden ligget godt beskyttet av isen. I tillegg er fjellet på Vestlandet ganske hardt, og det skilles ut bare moderate mengder mineraler fra fjellgrunnen, sier Iversen.

Slovakisk versting
Hun opplyser at særlig enkelte russiske og østeuropeiske merker av naturlig mineralvann kan ha skyhøye verdier av natriumklorid. En versting er det slovakiske mineralvannet Cigelka, som har hele 8127,9 milligram salt per liter. Det er langt mer enn anbefalt daglig maksimumsgrense her til lands. Det ungarske mineralvannet Mira har 4800 milligram natriumklorid per liter. Det svenske mineralvannet Ramlösa er heller ikke akkurat best i klassen med sine 200 mg/l. Det verdenskjente merket Vichy Célestines har hele 1265 mg/l.

- Sjekk om saltinnholdet er oppgitt på etiketten. Ofte står det Na+ eller Sodium. Saltinnholdet skal angis i milligram per liter, sier Iversen.

Innholdet av natriumklorid i noen merker naturlig mineralvann:
Aquas Verdes (Spania) 2720,0 mg/l
Apollinaris (Tyskland) 410,0 mg/l
Farris (Norge) 400,0 mg/l
Ramlösa (Sverige) 200,0 mg/l
San Pellegrino (Italia) 43,6 mg/l
Alpenrose (Sveits) 5,4 mg/l
Buxton (Storbritannia) 24,0 mg/l
FontVella (Spania) 13,1 mg/l
Perrier (Frankrike) 14,5 mg/l
Caledonian (Storbritannia) 6,6 mg/l
Evian (Frankrike) 5,5 mg/l
Vittel (Frankrike) 3,8 mg/l
Aqua Vera (Italia) 2,0 mg/l
Olden (Norge) 1,9 mg/l

Kilde: Mineral Waters of the World.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

7 spanske viner til en fristende 5-retters meny med sesongens beste råvarer
Matkurs og vinkurs
Winedinner 26. februar i Oslo

7 spanske viner til en fristende 5-retters meny med sesongens beste råvarer

Den 26. februar kan du bli med på en unik mat og vinopplevelse. Familia Zabala Martinez henter frem 7 deilige viner og Klosteret disker opp med en 5-retters meny.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her