For mye salt i mineralvann

I fjor drakk nordmenn hele 75 millioner liter vann på flaske. Og trenden er økende. Noen typer naturlig mineralvann inneholder imidlertid så mye salt at EU vurderer å merke dem med en advarsel.
Redaksjonen
26 Juni 2001 - 11:38

Oslo (NW): EU vurderer nå å merke enkelte typer naturlig mineralvann med at de er uegnet for barn under seks år eller personer som lider av visse sykdommer. Utgangspunktet for EUs bekymring er at enkelte typer naturlig mineralvann inneholder høye verdier av mineraler og salter. - Sjekk saltinnholdet i naturlig mineralvann, er oppfordringen fra Statens næringsmiddeltilsyn.

- Særlig natriumklorid, altså vanlig bordsalt, kan det bli for mye av, sier produktsjef Inger Elise Iversen i Hansa Borg Bryggerier, som selger mineralvannet Olden. Hun opplyser at anbefalt maksimumsgrense for daglig saltinntak er fem gram. I dag får en gjennomsnittlig nordmann i seg om lag det dobbelte hver dag.

Regelverk
- Naturlig mineralvann kan inneholde verdier av mineraler, salter og andre kjemiske forbindelser som ikke bør tilføres menneskekroppen i unødige mengder. Friske voksne mennesker tar ikke skade av et moderat forbruk, men folk med lidelser som høyt blodtrykk eller nyresvikt bør ikke få i seg for mye salt, sier rådgiver Atle Wold i Statens næringsmiddeltilsyn.

Han opplyser at det ikke er adgang til å fjerne noe av saltet i naturlig mineralvann. Reglementet sier nemlig at naturlig mineralvann ikke skal være gjenstand for annen behandling enn utskillelse av ustabile stoffer som jern og mangan, eller tilførsel eller fjerning av kullsyre.

Inger Elise Iversen i Hansa opplyser at natriumklorid utgjør en relativ liten bestanddel i de norske naturlige mineralvannmerkene.

- Vårt mineralvann Olden har et moderat saltinnhold. Vannet i Blåfjellskilden falt som snø for 5000 år siden, og har siden ligget godt beskyttet av isen. I tillegg er fjellet på Vestlandet ganske hardt, og det skilles ut bare moderate mengder mineraler fra fjellgrunnen, sier Iversen.

Slovakisk versting
Hun opplyser at særlig enkelte russiske og østeuropeiske merker av naturlig mineralvann kan ha skyhøye verdier av natriumklorid. En versting er det slovakiske mineralvannet Cigelka, som har hele 8127,9 milligram salt per liter. Det er langt mer enn anbefalt daglig maksimumsgrense her til lands. Det ungarske mineralvannet Mira har 4800 milligram natriumklorid per liter. Det svenske mineralvannet Ramlösa er heller ikke akkurat best i klassen med sine 200 mg/l. Det verdenskjente merket Vichy Célestines har hele 1265 mg/l.

- Sjekk om saltinnholdet er oppgitt på etiketten. Ofte står det Na+ eller Sodium. Saltinnholdet skal angis i milligram per liter, sier Iversen.

Innholdet av natriumklorid i noen merker naturlig mineralvann:
Aquas Verdes (Spania) 2720,0 mg/l
Apollinaris (Tyskland) 410,0 mg/l
Farris (Norge) 400,0 mg/l
Ramlösa (Sverige) 200,0 mg/l
San Pellegrino (Italia) 43,6 mg/l
Alpenrose (Sveits) 5,4 mg/l
Buxton (Storbritannia) 24,0 mg/l
FontVella (Spania) 13,1 mg/l
Perrier (Frankrike) 14,5 mg/l
Caledonian (Storbritannia) 6,6 mg/l
Evian (Frankrike) 5,5 mg/l
Vittel (Frankrike) 3,8 mg/l
Aqua Vera (Italia) 2,0 mg/l
Olden (Norge) 1,9 mg/l

Kilde: Mineral Waters of the World.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt
Dagens rett

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt

Å woke maten byr på store valgmuligheter. Også om kjøtt skal være med blant ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her