Fordømt godt

Denne uken kan du velge mellom tre flotte hvitviner fra samme produsent som er å få i de fleste polbutikker.
Aase E. Jacobsen
27 Juli 2005 - 02:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Henri Bourgeois var lenge synonymt med sancerre her til lands. Vinhusets Bourgeois Sancerre Grande Réserve 2014 (743) har for mange vært førstevalget til skalldyr og gode fiskeretter. Nå er det 2004 som selges, og den skuffer ikke for den er både en flott representant for vintypen, for årgangen og for Bourgeois. Fortsatt svært ung men med fint sauvignon blanc-preg av søte stikkelsbær, sitrus, solbærblader, mandler samt et tydelig jordsmonnsavtrykk i form av flint og røyk. I munnen er den fruktig med flotte syrer, relativt slank og mineralpreget, avslutningen som er lang og god byr på et forsiktig røykpreg. En vin som kommer aller best til sin rett med mer elegante fisk- og skalldyrretter med kremet tilbehør men som også gjør en utmerket jobb sammen med assorterte skalldyr.

2004 er et klassisk år for sauvignon blanc i Loire. I hvert fall sammenlignet med året før. Men alt regnet ga store avlinger og skapte dermed problemer med utvanning - for de som ikke gjorde jobben skikkelig underveis eller for mye preg av umoden frukt for de som plukket for tidlig. Hos Bourgeois ble sauvignon blanc-druene først plukket et godt stykke ut i oktober.

Bourgeois investerer mye ressurser i å følge vinen fra den spede begynnelse i vinmarken til selve fremstillingen i vinkjelleren. Det gjelder også husets enkleste hvitvin, Petit Bourgeois Sauvignon 2014 (33173). Den bærer riktignok ikke merkelappen sancerre  siden druene kommer fra vinmarker som ligger utenfor denne appellasjonen. Men ellers lages vinen på samme måte som Sancerre Grande Réserve. Hvilket betyr at den ikke gjennomgår den malolaktiske gjæringen som omdanner den skarpe eplesyren i vinen til en bløtere melkesyre. Bourgeois' viner skal nemlig kjennetegnes av en frisk syre, og denne friskheten balanseres av god frukt samt tilsvarende fedme. Dette oppnås gjennom lagring på bunnfallet i kortere eller lengre tid. For denne miniutgaven er det snakk om tre uker.

Resultatet er en veldig druetypisk vin uten sancerre'ens mineralpreg. Her er det bare frukt som stikkelsbær, sitrus, epler og solbærblader. Samt god friskhet som holder seg hele veien. En meget god vin til aperitiffen, til forretter eller småretter med skalldyr, til salater og ikke minst blåskjell, reker eller østers. En småelegant vin som er blitt veldig populær.

Forklaringen på suksessen er enkel, Bourgeois lager fordømt gode viner. Og den aller største heter da også fordømt eller forbannet fjell, Sancerre le MD (Monts damnés) skiller seg ut fra de fleste sancerre'er ved å være usedvanlig lagringsdyktig. 2003-utgaven, Le MD de Bourgeois Sancerre 2011 (37649), er svært annerledes enn tidligere utgaver siden dette året ga en helt spesiell stil for sauvignon blanc, og særlig for denne vinen. Vinmarken er som navnet antyder en fordømt bratt skråning som nærmest stuper ned mot landsbyen Chavignol. Jordsmonnet som er noe av det beste som finnes innen sancerreappellasjonen er skrinn kalkholdig leirjord med stort innslag av fossile, for øvrig samme type som i Chablis.

Kombinasjonen med topografien som gir veldig god drenering og det forholdet at 2003 var ekstremt varmt og tørt, gir druer av eksepsjonell kvalitet. Naturlig nok mye sødme på bekostning av syrene som ellers ved siden av mineralpreget er denne vinens varemerke.

Duften er svært rik, nærmest fet, med stort innslag av søte tropiske frukter som mango og aprikos men også et fyldig mineralpreg med krutt, røyk og flint. Smaken følger opp all rikdommen fra duften, mineralpreget står opp som en vegg sammen med varm rik frukt. Det massive inntrykket balanseres av gode syrer og en utrolig lang og tiltalende ettersmak av aprikos, mang, søt sitrus og jordsmonnstoner. En ganske krevende hvitvin som helst vil ha hummer med god saus på tallerkenen, men den gjør det også godt sammen med lyst kjøtt. En vin som vil utvikle seg videre i minst fem-seks år.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Med Ukens vin som MMS får du med noen få tastetrykk på mobilen vite du hva du skal kjøpe hver uke samtidig som du også får vite en hel masse om vinen. Attpå til en uke før alle andre kan lese om den på nettet.
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak unike viner sammen med vinmakeren
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 5. juni

Smak unike viner sammen med vinmakeren

Den 5. juni kan du smake viner til småretter med sjømat og få et eksklusivt møte med den karismatiske vinmakeren, Leopardo Felici.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her