Første gull i verdenscupen

Oslo (NW): Det norske Kokkelandslaget stakk mandag av med gull for varmretter i den prestisjetunge konkurransen Culinary World Cup. Norsk gjørs fra Øyeren, sjøkreps og pepperbakt hjortefilet gikk rett hjem hos dommerne i Luxembourg.
Redaksjonen
10 Oktober 1998 - 02:17

Nå kan også en sammenlagtseier være innen rekkevidde. - Fantastisk kjempeartig, sier landslagsmedlem Odd Ivar Solvold på telefon fra Luxembourg. Gullet i varmmat-konkurransen er de første laurbærene dette landslaget innkasserer internasjonalt. Laget har forberedt seg på verdenscupen siden januar, men det er første gang de ti medlemmene konkurrerer sammen.
 
Selve konkurransen gikk over fem hektiske timer lørdag der hver nasjons lag tilberedte en treretters meny til 105 personer. - Det er moro at alt klaffer også når vi er under press. Resultatet lover godt for videre konkurranser, ikke minst OL i år 2000, sier Solvold.
 
Svensk trussel
I Luxembourg har det norske landslaget utmerket seg som et samspilt lag med en særegen stil. Nordmennene legger vekt på smakfull mat der råvarene kommer til sin rett, uten for mye fiksfakserier. -I tillegg scoret nok Norge poeng på roen og samspillet i laget. Dommerne ser at vi fungerer godt sammen, sier Solvold. Singapore, Sveits og Sverige ser ut til å bli Kokkelandslagets argeste konkurrenter i verdenscupen. Alle de tre lagene har hittil prestert glitrende.
 
- Vi er litt engstelige for disse lagene. Svenskene er på hugget, og det er alltid en viss spenning i konkurransen mellom Norge og Sverige. Vi er som regel nesten jevngode i internasjonale konkurranser, sier Solvold.
 
Det norske laget hadde favorittstempel på seg allerede før verdenscupen startet, og forventningen er ikke mindre nå. Fortsatt gjenstår kaldmatbuffeten som skal presenteres for dommere og publikum tirsdag morgen. De ti matkunstnerne regner med å arbeide sammenhengende frem til da.
 
- Vi har sovet tre timer i natt, men tror ikke det blir mer søvn nå før buffeten presenteres tirsdag morgen, sier en fortsatt opplagt Solvold. Det norske kaldmatbordet har himmel, hav og norsk natur som tema. Naturstein, mose og søyler av vann danner kontrapunkt til en overflod av ulike kalde anretninger på enkle, hvite tallerkener. Norsk laks, skalldyr og vilt er bare noen av ingrediensene.
 
Landslagsmedlem Espen Vesterdal Larsen, kjent fra Erichsen Konditori i Trondheim, har laget et kunstverk av en sjokoladeoppsats som dominerer dessertanretningen. - Kaldmatbuffeten er en krevende øvelse, men vi er godt forberedt, sier Solvold.
 
Her er gull-menyen:
 
Forrett: Ovnsbakt gjørs med myk sjøkrepsskorpe, braisert kål, enebærskum og appelsinolje.

 
Hovedrett: Pepperbakt hjortefilet med vintergrønnsaker og sherrysaus
 

 
Dessert: Sjokoladebavarois med fersken- og chilisorbet
 

 
09.11.98
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Dagens rett
Elgstek med viltsaus

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme

Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk
Dagens rett

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk

Den innebærer andre lett tilgjengelige råvarer, er rask og lage, og kan brukes både som forrett og hovedrett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Bloody Maria er skremmende god - perfekt til halloween
Ukens drink

Bloody Maria er skremmende god - perfekt til halloween

Med halloween kommer også Bloody Mary, eller Bloody Maria som er navnet på versjonen med tequila i stedet for vodka.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Dagens rett
Elgstek med viltsaus

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme

Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fredagsbiffen lages av elg
Dagens rett
Elgbiff med bacon og appelsinsaus

Den beste fredagsbiffen lages av elg

Tilgangen på godt elgkjøtt er fortsatt på høyden. I alle fall for den som har sikret seg et slakt. Hva med en elgbiff i kveld?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk
Dagens rett

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk

Den innebærer andre lett tilgjengelige råvarer, er rask og lage, og kan brukes både som forrett og hovedrett.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her