Første kvinne til topps

Bartender-VM ble for første gang i 1999 vunnet av en kvinne, Annelie Carlsson-Ingildsen fra Sverige og det med drinken Madam. Her får du drinkoppskriften og flere andre på kjøpet.

Å være den første kvinnen som går av med seieren i bartendernes verdensmesterskap er selvsagt en stor ære, mener fargesterke Annelie Carlsson-Ingildsen når vi treffer henne på arbeidsplassen i baren på Hotell Marina Plaza i Helsingborg.

Arrangør var International Bartenders Association (IBA). VM 1999 fant sted nesten på hjemmebane for Annelie, nemlig i Göteborg. Av de 40 deltakerne fra ulike deler av verden var det bare fem kvinner.

Madam best
-Så vel jury som de øvrige deltakerne i VM var ukjent for alle, forteller Annelie. - Vi ble innelåst på Gothia klokken tolv om dagen og kom ut først klokken sju om kvelden. Alle virket svært nervøse, bortsett fra jeg. Jeg følte meg som om jeg var den eneste deltakeren hele veien. Jeg var fullstendig avslappet, avslører den seirende.

Annelie hadde grublet på vinnerdrinken Madam i lengre tid. – Ja, jeg ville lage en drink som ikke var så søt. Siden gjaldt det å finne en ingrediens som ingen andre ville komme til å etterlikne. Til slutt bestemte jeg meg for å bruke sitronmelissebrennevin. Siden bygde jeg ut smaken ytterligere med lime- og sitronlikør og til slutt balanserte jeg det hele med melonlikør. Slik ble altså Madam, verdens beste long drink til.

Annelie som nå er verdensberømt drinkmikser begynte sin karriere som bartender høyst motvillig: - Først arbeidet jeg som frisør med måtte slutte på grunn av allergi. Derfor begynte jeg på økonomisk gymnas, men det var absolutt ikke noe for meg. Så jeg ble arbeidsledig.

Det var da barmesteren på Stadshotellet i Växjö ringte: - Kan du komme hit og hjelpe meg litt, sa han. - Du er ikke riktig klok, jeg kan da ingenting om det å jobbe i bar, svarte Annelie, men han ga seg ikke, så hun ble nødt til å forsøke, og ble værende i 10 år. Og det ble 10 gode og morsomme år.

Etter noen flere engasjement i Småland flyttet hun for fire år siden til Skåne og fikk jobb i baren på Helsingborgs Hotell Marina Plaza hvor hun stortrives: - Jeg har alltid villet arbeide med hendene, treffe nye mennesker og ikke minst prate med dem, sier hun. – Og jeg har alltid vært et kveldsmenneske. Derfor kan jeg ikke få det mye bedre enn jeg har det nå.

Drinker OK
Men er det ikke besværlig å arbeide som eneste kvinne i baren? - Nei, for det meste er det helt uproblematisk, synes Annelie. Men det gjelder å ha bein i nesen. Når en lett overstadig gjest sier: - Vennen, du bestemmer ikke hvor mye jeg skal drikke, tenker jeg at det gjør jeg faktisk. Du må kunne si fra.

Annelie er selvsagt glad for at drinker er på vei inn igjen. På 70-talet var de veldig populære, mens på 80-tallet gikk det mest i shots og øl, men nå virker det som om drinkinteressen atter er våknet. Og det er veldig hyggelig, sier Annelie. - Det føles også som om det er mer akseptabelt å gå ut og ta seg en drink enn det var for 5-6 år siden. Det finnes så mange ensomme mennesker. Jeg synes det er bedre at de går på bar og treffer andre enn at de sitter hjemme og depper.

Annelie Carlsson-Ingildsen gir seg ikke med VM-tittelen. Neste stopp er Predinner i VM i Singapore til høsten og Afterdinner i VM i 2001.

Madam
en longdrink
2 cl Absolut Citron
2 cl Marie Brizard Lime/Sitron
2 cl De Kuyper Melonlikør
12 cl Exotisk Nektar

Ingrediensene blandes og helles i et 30 cl longdrinkglass med is. Garnityr er et appelsinskall.

Lettvint Drink

Ta en titt i barskapet og finn en likør. Denne drinken fungerer nemlig med hva som helst: Hell hvitvin i et glass og fyll på med likør. Dekorer med frukt og bær.

Alpha
en predinner

4 cl Hallands Fläder
(en snaps fra Reimersholm)
2 cl gin
1 cl av Roses Lime
Rør med is og garner med limeskall.

Primero
alkoholfri

Fyll halve glasset med tranebærjuice. Tilsett litt Red Bull energidrikk, litt Rose’s Lime og litt soda. Eventuelt også litt Ev. även lite banansyrup. Dessuten is. Det finnes ingen bestemte proporsjoner i alkoholfrie drinker. Miks etter smak og behag.

Norske seire
IBA-konkurransen har i alt hatt fire norske mestere opp gjennom årene:

1961 i Oslo
Vinner: Egil Moum, Norge, med drinken Sweet Memory.

1973 i Los Angeles
Vinner: Bjarne Eriksen, Norge, med drinken Festrus.

1979 i Jugoslavia
Vinner: Sven Åge Jonsbraaten, Norge, med drinken Green Hope.

1993 i Wien
Vinner: Jahn Nesset, Norge, med drinken Red Hope.

Tekst: Anna-Lena Carlzon
Foto: Urszula Striner

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen