Fotobonanza ved matbordet

Fotobonanza ved matbordet

Telefonen er klar til skudd så snart maten står på bordet. Og kokkene elsker fotoflommen på sosiale medier.
15 Mars 2013 - 10:55

Vi knipser, deler og kommenterer. Telefoner og sosiale medier flommer over av matbilder fra spisesteder, skriver osloby.no, som har spurt en rekke av hovedstadens kokker om hva de mener om fenomenet.

– Tidligere ventet du på den ene avisanmeldelsen i halvåret. Nå får du tilbakemeldinger hele tiden på ulike nettforum og på sosiale medier, sier Anders Braathen ved Smalhans på St. Hanshaugen.

– I bunn og grunn er det positivt. Det er jo god PR, sier Braathen. Han deler bilder av nye retter og menyer jevnlig.

LES OGSÅ: Serverer nettbrett ved bordet

I New York har enkelte restauranter lagt ned forbud mot å ta bilder, mens andre legger til rette for at gjestene kan knipse og dele. Ingen av restaurantene osloby.no kontaktet har vurdert restriksjoner. De fleste anser fotobonanzaen som en kompliment, det skjerper kjøkkenet og gir gratis omtale.

LES OGSÅ: Setter Instagram på menyen

– Vi lever i en ny verden og har fått en ny lekedings. La oss få lov til å hygge oss, sier Bent Stiansen ved Statholdergaarden.

Jan Vardøens utesteder, som Villa Paradiso og The Nighthawk Diner, tilhører de mest gjennomfotograferte. Smigrende, men ikke bare positivt, mener utelivskongen.

– Nå skal alt dokumenteres. Men blir livet fattigere om man ikke fotograferer absolutt alt? Et godt måltid og gode minner foretrekker jeg heller å ha i hjertet enn i mobilen.

Eksperter på sosiale medier mener matbilder kan oppfattes som skryt, særlig hvis man spiser på en fasjonabel restaurant.

– Mange bruker det nok også for å «hype seg selv», og vise frem at de er på in-steder, sier førsteamanuensis i sosiologi ved NTNU i Trondheim, Berit Skog.

– Man viser hvem man er gjennom sine vaner. Det kan også avspeile økonomisk kapital. Det viser hvor du har råd til å gå, sier Skog. Hun legger likevel mest vekt på den sosiale dimensjonen.

– Det handler om å synliggjøre hva en gjør; billedlegge opplevelser fra hverdagen og la andre ta del i den.

Stipendiat ved psykologisk institutt ved NTNU, Thomas Wold, mener matbildene fungerer som en identitetsmarkør.

– Hva du gjør på fritiden er viktig for å vise hvem du er. Mat er et element her, både blant dem som vil vise hvor sunt de spiser, hvor eksklusivt de spiser, og de som vise at de lager selvlaget mat fra bunnen av. I et samfunn av overflod blir det å vise at man lykkes med mat, en måte å vise at man lykkes med livet.

LES OGSÅ: Maamo beholdt stjernene

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik skaper du feststemning på en tirsdag: Krydderstekt laks med ovnsbakte rotgrønnsaker
Dagens rett

Slik skaper du feststemning på en tirsdag: Krydderstekt laks med ovnsbakte rotgrønnsaker

Med denne vrien på en hverdagslig laksemiddag, skaper du fest selv midt i uka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her