Fra boks til Block

Vinprodusenten som i dag heter Peak Wines har en brokete fortid med masseproduksjon av så vel vin som brennevin. I dag er fokus imidlertid svært så kvalitetsrettet blant annet gjennom enkeltvinmarkviner som Block Series.
15 Oktober 2001 - 10:44

Bak californiske Peak Wines ligger det mer enn én enkelt vinprodusent. Og hovedsakelig to sterke vingårder ved navn Geyser Peak og Canyon Road. Det er bourbonprodusenten Jim Beam som eier det hele og i dag driver målrettet og kvalitetsmessig mot stadig nye mål.

I boks
Kvaliteten hos Geyser Peak har imidlertid ikke alltid vært den beste. Fra oppstarten i 1880 var brandy faktisk det viktigste produkt, men utover i forrige århundre, etter stadige eierskifter, variabel produktfokus og ditto suksess, ble Geyser Peak i 1972 solgt til Schlitz Brewery Corporation som utvidet vinporteføljen.

Bag-in-box-vinen Summit ble raskt folkevin og førte til en enorm omsetning. På midten av syttitallet var Geyser Peak Winery den niende største vinprodusenten i California. Inntil dagens vinmaker, Daryl Groom ankom vingården i 1989, var Geyser Peak altså mest kjent for kvantitet fremfor kvalitet. Dette var et stempel som nå virkelig skulle vise seg å stå for fall.

Down under
Groom kom nemlig fra det ikke ukjente Penfold's i Australia, som nå var deleiere av Geyser Peak. Han var også mannen bak produksjonen av Australias beste rødvin; Grange. Det gikk dermed ikke lang tid før Geyser Peak var på vei inn i en ny tidsregning.

Grooms erfaring fra karrige australske vinmarker gjorde at han raskt så seg om etter steinfylte åser som kunne produsere viner med flere nyanser enn hva Geyser Peak hadde stått for så langt. Nye viner så ganske snart dagens lys, både på den røde og hvite fløy. Sonoma County, Block Series, Winemaker's Selection, Reserve og den helt nye BIN Series som kun lages under eksepsjonelle forhold.

Parhester
I 1993 fikk Groom selskap av sin tidligere kollega, Mick Schroeter fra Penfold's. Nå var de med andre ord to suverene australske vinmakere som sammen skulle jobbe mot anerkjennelse og premiering. Og slik ble det. I 1999 kåres nemlig Geyser Peak til Winery of the Year av London Wine & Spirits Competition. Samtidig hedres Schroeter med betegnelsen Winemaker of the Year av samme instans, en tittel han for øvrig også mottok året før. Ukjent for mange er at Daryl og Mick nå og da plukker ut druer fra enkelte lovende vinmarker som de vinifiserer og tapper under nye merkenavn. Ett av disse; Venezia, har oppnådd 91 poeng for flere viner i WineSpectator.

Canyon Road ble av Wine & Spirits Magazine i årene 1995 til 1999 uavbrutt kåret til beste kjøp som vinmerke. Bare i år 2000 alene fikk 28 Geyser Peak-viner hele 465 medaljer.

Selv om Groom nå, i tillegg til rollen som vinmaker, også fungerer som administrerende direktør, har han full kontroll med fremdriften i vinmarkene. Schroeter, som også er visepresident, har ansvaret for resten av vinmakerteamet.

Reserve
Geyser Peak ligger i Geyserville, Sonoma County, midt i Californias sentrum av vinmarker. Og det er den klimatiske forskjellen i forhold til nabodalen, Napa, som gir vinene fra Sonoma deres trofaste tilhengerskare.

De topografiske forhold gjør at det tidlig på morgenkvisten formelig raser inn kald og fuktig tåke fra kysten, nærmere bestemt San Pablo Bay. Denne kalde beskyttende temperatursenkingen, som gjerne vedvarer i seks-sju timer hver eneste morgen, er klart medvirkende til at vinene fra denne delen av Sonoma er ytterst elegante og ikke så solvarme i karakteren som deres søstrer i Napa.

Druene til Geyser Peak Reserve-serien dyrkes i Alexander Valley, nord i Sonoma, en dal som er perfekt for cabernet sauvignon i følge Mike Stutler, hovedansvarlig for vinmarkene, og ikke minst vindyrkerne de kjøper druer av. Som Stutler forsøker å holde en tett dialog med, slik at kontinuitet hva angår kvalitet, pris og ikke minst utbytte er under kontroll. Samtlige avlinger overvåkes av Stutler, og spesielt under innhøstingen. I Alexander Valley dyrkes med stort hell fem av de mest benyttede druesorter (cabernet sauvignon, shiraz, merlot, chardonnay og sauvignon blanc) som alle inngår i reserve-serien.

Det hentes også druer i Carneros, Sonoma Valley, Sonoma Mountain, Russian River Valley samt Dry Creek Valley og Knights Valley. Geyser Peak har nå til en hver tid avtale med 90 uavhengige dyrkere. De seks beste av disse utgjør vinene i Block Series.

Innen Peak Wines er familiefølelsen mellom druedyrkerne og vinmaker, men også ledelse så sterk at det gir uvanlige utslag. For eksempel i det tilfellet der eieren av Meola-vinmarken, Mario Meola, ønsket å trekke seg tilbake fra vindyrkingen. Meola-vinmarken var for alle kjent som særdeles vellykket, som med sine 60-75 cm leire over fjell og stein, la grobunn for viner med ytterst komplekse aromaer og smaksrikdom. Dersom familien hadde ønsket å selge eiendommen til markedspris, ville de garantert oppnådd en høy pris. At de så valgte å selge til Peak Wines for en ytterst symbolsk sum, hadde ingen på forhånd våget å håpe på.

Mario Meola bor i dag i sitt lille hus midt i vinmarken, der han sikkert en gang i blant spretter en flaske Venezia Cabernet Sauvignon Meola Vineyard mens han tilbakelent og avslappet kan følge med i naturens gang mot en ny vinhøst.

Viner fra Peak Wines tilgjengelig i Norge

Følgende viner kommer på polet januar 2002
Geyser Peak Merlot (kr. 186,-)
Geyser Peak Zinfandel (kr. 186,-)

Foto: Peak Wines

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her