Drikke
Fra dette området kommer det mye god hvitt, men også supre rødviner
Foto: (matteo guariso)

Fra dette området kommer det mye god hvitt, men også supre rødviner

Friuli er kjent for å produsere noen av Italias aller beste hvitviner, spesielt av druen friulano. Men også vin av de røde druene er verd å få med seg, og da særlig refosco og pignolo.
06 Juni 2016 - 10:04

Friuli ligger helt nordøst i Italia og grenser inntil Østerrike i nord og Slovenia i øst. De julianske alper i nord og Adriaterhavet i sørøst skaper et unikt mikroklima som får hjelp av den kalde vinden «Bora» som trekker ned fra alpene samtidig som en varm føn vind stiger oppover fra havet.

Friuli deles inn i ni vinområder, men fire peker seg ut. Det er de viktigste områdene som alle ligger helt øst i Friuli mot grensen til Slovenia - Colli Orientale del Friuli, Collio Goriziano, San Floriano del Collio (som er en del av Collio Goriziano) og Friuli Isonzo. De tre første områdene ligger i kupert terreng, mens Isonzo har mer flate vinmarker og ligger lengre ned mot Adriaterhavet enn de andre.

 

Alessandra og Mauro Mauri hos Borgo di San Daniele i underområdet Isonzo.
Alessandra og Mauro Mauri hos Borgo di San Daniele i underområdet Isonzo.

 

I Friuli dyrkes mange lokale druetyper som friulano, ribolla gialla, malvasia, picolit, pignolo, refosco, og schioppettino. I tillegg dyrkes en del internasjonale druer som er chardonnay, sauvignon blanc, pinot bianco, merlot, cabernet sauvignon og pinot nero.

Fra musserende til søtt

Colli Orientale del Friuli er et stort langstrakt vinområde som ligger nordvest for Collio Goriziano. Jordsmonnet er en blanding av mergel og sandstein som kalles «ponca» lokalt. Det er en jordtype som er svært rik på mineraler. De lokale druetypene som dyrkes her passer godt til jordsmonnet, spesielt friulano og refosco.

Vinprodusentene som utmerker seg i Colli Orientale er spesielt Rodaro og Bastianich. Dorigo og Le due Terre er også verd å merke seg. Rodaro-vingården ble etablert i 1846 og drives nå av Paolo Rodaro som er sjette generasjon. De har 50 hektar med egne vinmarker og alt arbeid blir utført for hånd siden alle vinmarkene er i skråninger.

Rodaro produserer tre forskjellige serier med vin: I Fiore er klassiske friske viner, hvor de hvite får seks til åtte måneder på bunnfallet i ståltank, og de røde modnes i flaske etter et kort opphold på store brukte eikefat. Romain er viner som modnes i eiketønner og utvikler seg mer over tid. Mens Limited Editions er ulike vintyper som musserende på klassisk metode og søte viner laget av tørkete druer.

Romain-metoden

Rodaro Friulano 2013 er en ren delikat hvitvin med aromaer av blomster og fersken. Medium fylde og en lang forfriskende ettersmak. En annen spennende hvitvin er L'Sauvignon 2011 som er laget av druer fra de bratteste bakkene. Vinen har vært lagret med bunnfallet i 40 måneder, noe som tilfører vinen en nydelig kremaktig nese og rik munnfølelse. Den har aromaer av ananas og sitrus med krisp syre og mer typiske grønne sauvignon-aromaer i avslutningen.

De fem rødvinene i Romain-serien har fått navn etter framstillingsmetoden Rodaro bruker. «Romain» er en form for appassimento hvor druene høstes godt modne og legges i små plastbokser som blir plassert i et spesielt rom for å tørke en måneds tid. I løpet av denne tiden vil en del av druenes væskeinnhold fordampe og biologiske prosesser i druene vil endre både smaks- og syrekomponenter. Vinproduksjonen skjer videre i ståltank og overføres senere til franske eiketønner for modning. Lengden vil variere etter årgang, druetype og tannininnhold.

Jeg har smakt to viner fra denne serien av druene schioppettino og refosco. Schioppettino 2009 er veldig dyp i farge med aroma av krydrete bær, røde og mørke. Mens Refosco 2009 har mer blå og svarte bær i nesen. Begge vinene er rike og fyldige rødviner med hele 16 prosent alkohol, men den var greit integrert for akkurat denne vinstilen. Refoscovinen føles en tanke friskere og tanninene er bedre integrert. Kraftige viner som disse vil passe utmerket sammen med ulike typer viltretter.

Særegen friulanostil

Vinmark i Isonzo. Foto: Walter Menegaldo

På Bastianich-vingården har den amerikanske vinmakeren Wayne Young jobbet siden 1998. Han lager en tiltalende vin av friulanodruen som heter Vino Orsone 2014. Den har frukt av fersken og andre gule steinfrukter med en svak bitterhet i avslutning. Normalt får denne vinen litt skallkontakt, men 2014-årgangen var vanskelig, så derfor utelot de det denne gangen. Bastianich lager også en særegen stil av friulano, hvor druene kommer fra 65 år gamle vinmarker og 10 prosent av druene tørkes. Det er en fyldig og rik hvitvin med 15 prosent alkohol og en liten andel botrytis. En spesiell stil som absolutt er bra laget og vil fungere utmerket med thai og annen asiatisk mat. Den kan minne litt om en grand cru pinot gris fra Alsace.   

Vespa Bianco var den første vinen Joe kreerte da han kom til Bastianich, og den er fremdeles den mest kjente av alle vinene deres. Det er en blandingsvin med 45 prosent chardonnay, 45 sauvignon blanc og 10 picolit. Halvparten vinifiseres i ståltank og resten i slavonsk eik. 2013-årgangen har tiltalende nese av epler og gule plommer. Chardonnay gir her fylde og struktur til vinen, mens sauvignon blanc tilfører friskhet og picolit fyller ut. En nydelig vin med en kremaktig, mineralsk vedvarende ettersmak.

Bastianich produserer også en attraktiv rødvin som de kaller Calabrone. Den lages kun i de beste årganger og er en miks av 70 prosent refosco (hvor halvparten av druene tørkes, og resten er friske druer), 10 schioppettino (som tørkes en måned) 10 picolit og 10 merlot. Druene tørkes i hele bunter og vinen får to år i helt nye franske eiketønner for å modnes. 2011-årgangen har en kompleks nese av mørke tørkete bær og søt tobakk og en pent integrert alkohol på 14 prosent. En fantastisk vin som passer godt til lammecarre, reinsdyr og hjort.

Blomstertoner

Collio Goriziano (Collio) med sine bratte skråninger er kjent for sine mineralske og karakterfulle hvitviner med stort lagringspotensial. Området som ligger sørøst for Colli Orientale, er betraktelig mindre i areal, men har det samme unike mikroklimaet og ponca-jordsmonnet som Colli Orientale.

Vinprodusenter jeg vil trekke fram i Collio er først og fremst Raccaro og Edi Keber. Men også Carlo di Pradis har flere vellagete hvitviner som for eksempel en friulano i en mer tropisk utgave og en delikat og konsentrert pinot gris. Dessuten lager produsenten Toros en floral velkomponert friulano.

Raccaro er et lite familiefirma med kun 6 hektar vinmarker. Deres Friulano 2013 ear ren med flotte aromaer av gule plommer og mandler. Den er balansert med en forfriskende floral avslutning. Malvasia 2013 har mer tilbakeholdne aromaer med balsamiske toner. Medium fylde og fint balansert med en positiv bitterhet i ettersmak. Det er den beste malvasiavinen jeg smakte under oppholdet i området.

Edi Keber lager en flott blandingsvin av 70 prosent friulano, 15 ribolla gialla og 15 malvasia. Disse druene lages hver for seg og blandes sammen rett før de tappes på flasker. Det gir en hvitvin med nese av hvite blomster og fersken. Den har god konsentrasjon, fint integrert alkohol (13 prosent) og en lang tiltalende floral avslutning.   

Interessant sauvignon

San Floriano del Collio er et underområde av Collio Goriziano. I dette området produseres det mye oransjeviner (hvite naturviner med skallkontakt) spesielt rundt Oslavia-distriktet. Produsenter av denne stilen er: La Castellada, Dario Princie og Radikon. Andre vinprodusenter som Fiegl og Primosic lager mest viner med vanlige produksjonsmetoder, men de har noen få viner i oransje stil.

Fiegl lager den attraktive Collio Bianco Leopold 2012 som er en hvitvin av 30 prosent ribolla gialla, 30 friulano, 30 malvasia og 10 sauvignon blanc. Den er modnet tre år i gamle slovenske eikefat. En vellaget matvin med god struktur og en lang tiltalende mineralsk ettersmak. Fiegl sin Collio Merlot Leopold 2008 har vært seks år i eiketønner, hvorav 10 prosent nye og resten 10 år gamle. Det er en elegant rødvin i Bordeaux-stil med kompleks bouquet av mørke plommer, kjøtt og tobakk.

Primosic på sin side lager en frisk og fruktig hvitvin av sauvignondruer fra seksti år gamle vinplanter. Vinen har en typisk sauvignonnese med stikkelsbær, nesle og asparges. Det er en medium fyldig hvitvin med en markert mineralsk nerve i avslutning. 

Minner om pinot noir

Friuli Isonzo har navnet fra elven Isonzo som renner igjennom vinområdet. Isonzo ligger nedenfor Collio Goriziano mot Adriaterhavet. Vinmarkene her er flatere og jordsmonnet er mer sand og grus. Området ligger på 46. breddegrad som er det samme som Burgund, Oregon og New Zealand. De har store forskjeller i dag- og nattemperaturer noe som er viktig for druekvaliteten. De kalde nettene hjelper veldig godt til med å holde temperaturen nede på sommerstid når det kan være varmt i området. I Isonzo utmerker Borgo San Daniele og Luisa seg mest. Men også Tenuta Blasig og Masut da Rive har imponerende viner.

Denne vinstokken gir druer til Borgo San Danieles Gortmarin. Foto: Walter Menegaldo

Borgo San Daniele satser mest på lokale druetyper. Deres Friulano 2013 har aromaer av hvite blomster, nektarin og mandler med en delikat og forfriskende ettersmak. Pinot Grigio 2013 er i samme stil og kvalitet, men med aromaer i retning pære og med lett bitterhet i avslutningen. Den mest imponerende hvitvinen er Arbis Blanc 2013 som er en blanding av friulano, chardonnay, pinot bianco og sauvignon. Forholdet mellom druene varierer fra år til år. Vinen har komplekse aromaer av ville blomster og urter med en anelse honning, og en tiltalende mineralsk avslutning. Borgo San Daniele lager også en rød Arbis av pignolodruen som kan minne litt om pinot noir. Vinen har en krydret nese av røde bær og velduftende skogbunn. En balansert, rik og fyldig rødvin som trenger ett til to år på å integrere tanninene fullstendig.

Tenuta Luisa har en filosofi at kvalitet starter ute i vinmarken for å oppnå optimal druekvalitet med høy konsentrasjon. -Dermed kan vinene i størst mulig grad lage seg selv i vinkjelleren, forteller ønologen Michele Luisa. Vingården produserer 21 forskjellige viner fordelt på fire serier- 10 hvitviner, åtte røde og to musserende viner.

Kraftig rødt

Luisa Pinot Bianco 2013 har aromaer av grønne epler, nektarin og en urtekarakter. Den fine kremaktige munnfølelsen kommer fra seks måneders lagring på bunnfallet. Deres Friulano er i samme delikate stil med fruktige aromaer av fersken og hvite blomster. Luisa produserer også en friulano i Selezione Ferretti-serien. Det er en elegant matvin med stor kompleksitet i smaksbildet. En parfymert hvitvin med god tekstur og en mineralsk avslutning som sitter lenge. 

Tenuta Blasig har eksistert siden 1788 og drives nå av Elisabetta Bortolotto Sarcinelli som tredje generasjon med kvinner som driver gården. Selve vingården ligger midt i byen Ronchi dei Legionari, av den enkle grunn at vinfirmaet var etablert der før byen. Elisabetta er stolt av sin musserende vin. Den ble til fordi hun var så lei prosecco. Hennes musserende vin er knusktørr med aroma av pære med en saltaktig avslutning. Den er frisk og delikat med ganske mye skum på toppen av glasset. Drueblandingen er 70 prosent malvasia og 30 pinot blanc. 

Tenuta Blasigs rødvin lages av refosco del peduncolo rosso-druer fra gamle vinmarker. Det er en rødvin med tiltalende nese av mørke kirsebær med kryddertoner som nellik. Vinen er balansert med 14 prosent alkohol og konsentrert med en strukturert avslutning. En vin for kraftige sauser og retter med rødt kjøtt.

Masut da Rive lager 11 forskjellige viner, fem tiltalende hvitviner og seks utsøkte rødviner. De konsentrerer seg spesielt om pinot nero (pinot noir).

Pinot nero Selezione 2013 er en lett og forfriskende rødvin med rene aromaer av røde bær og finkornete tanniner. Pinot nero Mariano 2012 er en mer kompleks rødvin med røde og mørke bær med skogbunn i bakgrunnen. Den har silkeaktige tanniner, fin balanse og en lang mineralsk avslutning.

Innhøstning hos Masut da Rive.
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge
+
Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge

Denne økologiske rødvinen finnes dessuten i så å si alle polutsalg – og det til en veldig gunstig pris.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her