Drikke
Fra dødsstraff til eksporteventyr

Fra dødsstraff til eksporteventyr

Den meksikanske bryggerihistorien er lang. Allerede før europeerne gjorde strandhugg i aztekernes rike i 1519 brygget innbyggerne øl av maltet mais.
05 Mars 2012 - 16:15

Det var slett ikke alle forunt å nyte brygget som ble produsert for aztekerne hadde dyp respekt for alkoholen. Det er vel knapt noe folkeslag i verden som har operert med høyere aldersgrense. Stort sett var alkoholholdig drikke forbeholdt religiøse seremonier, men for dem over 70 år var det fritt frem. I visse sammenhenger, som barnas navnefester, var seniorfyll nærmest påkrevd.

Hvis derimot den yngre garde prøvde seg, vanket det strenge straffer. Om en ung mann av folket ble tatt på fersk gjerning eller observert beruset gjentatte ganger, ble han henrettet offentlig. For dem av høyere byrd var én gang nok, men de slapp til gjengjeld tilskuere.
 

Den strenge alkohollovgivningen forandret seg med conquistadorene og det tok ikke lang tid etter at de hadde fått fotfeste før det første bryggeriet på amerikansk jord ble etablert. Den første tillatelsen til kommersiell ølbrygging ble gitt av keiser Carlos V tidlig på 1540-tallet, under den forutsetning at en tredjedel av inntektene gikk til den spanske monarken.

Det nye ølet var ingen stor hit innledningsvis. Alkoholkonsum var fortsatt strengt regulert, og de som våget seg utpå foretrakk gjerne de lokale bryggene pulque eller octli, en drikk som kan minne litt om sider og som er laget på agavesaft, og tesgüeno eller izquiate, det prespanske maisølet.

De tyske innvandrerne

Det var først med den tyske innvandringen på midten av 1800-tallet at ølbryggingen begynte å skyte fart for alvor og den store etableringen av bryggerier fikk vi under keiser Maximilian I av Mexico. Habsburgeren regjerte i tre år fra 1864 og hadde tatt med seg egne bryggere hjemmefra. Disse østerrikske bryggerimesterne fulgte tidens wienermote og brygget et ravfarget øl med en lett maltsødme.

Den dag i dag brygges det øl i wiener-stil, tre eksempler er Dos Equis Àmbar, Victoria og Negra Modelo, selv om det siste gjerne markedsføres som münchner dunkel. Dette røde brygget er med sine karamelliserte toner og snev av sjokolade en god følgesvenn til den lokale maten. Det har nesten forsvunnet fra Europa, men man kan jo prøve seg på en bayerøl neste gang det står godt krydret meksikansk mat på menyen.

Mot slutten av 1800-tallet ble det stadig mer populært med øl av pilsnertypen, samtidig som ølbryggingen spredte seg til stadig nye deler av landet. De nye jernbanelinjene førte til en betydelig modernisering av bryggeriene i distriktene og enklere råvareimport fra USA, men også amerikansk konkurranse. Den tok imidlertid slutt med den amerikanske forbudstiden som ble innført i 1920. I de påfølgende 13 årene krysset tørste amerikanere grensen i jakten på alkohol og bryggerier og serveringssteder spratt opp som paddehatter.

Det moderne Mexico

I de sentrale delene av landet der indianerne bodde var de lokale drikkene fortsatt mest populære, men europeerne visste råd - svertekampanjer. Taktikken var vellykket og etter noen år ville så å si alle ha det moderne og hygieniske europeiske ølet.

Utover det 20. århundret skjedde i Mexico det som har skjedd så mange andre steder, de store spiste de små og i dag deler to gigantiske aktører 90 prosent av det meksikanske markedet. Den største av dem er Grupo Modelo, som blant annet har Corona i sin portefølje. Nummer to er Cervecería Cuauhtémoc-Moctezuma, som er en del av Heineken-familien. Sol er deres storselger.

Foto: iStockphoto, Grupo Modelo

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Miks en tropisk paradisstrand med denne drinken
Ukens drink

Miks en tropisk paradisstrand med denne drinken

Denne herlig leskende og tikiinspirerte drinken med masse tropisk smak og rom, får deg til å drømme om et varmere sted enn Norge i oktober.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på en smaksrik tacograteng
Dagens rett

By på en smaksrik tacograteng

Denne retten er både smaksrik og lettlaget, og noe alle familiens medlemmer vil sette pris på. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Miks en tropisk paradisstrand med denne drinken
Ukens drink

Miks en tropisk paradisstrand med denne drinken

Denne herlig leskende og tikiinspirerte drinken med masse tropisk smak og rom, får deg til å drømme om et varmere sted enn Norge i oktober.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her