Frankrike vant kokke-VM

Sven Erik Renaa, den norske favoritten, ble nummer fire, mens danskenes representant ble nummer to og Sveits tok bronse.

Skuffelsen var stor blant de 800 norske som var til stede i kveld da VM for kokker gikk av stabelen i Lyon. Frankrike. Det store oppbudet av nordmenn måtte konstantere at den franske kokken Fabrice Desvignes gikk av med seieren i det som kalles VM for kokker.

Rasmus Kofoed fra Danmark ble nummer to. Norge fikk derimot pris for beste fiskerett, mens svenskene fikk pris for beste kyllingrett.

Hektisk innspurt
Det var stor spenning i salen, og selvfølgelig blant de norske tilskuerne, mens kokkene jobbet på spreng for å bli ferdige innen tidsfristen.

Tom-Victor Gausdal, som vant sølv i 2005 og har fulgt den norske kandidaten tett, sier at Renaa er veldig fornøyd og at alt gikk etter planen.
 
Smaken satt som den skulle og Gausdal mener at Renaa beholdt sitt sterke kandidatur etter at alle 24 kandidatene hadde levert begge rettene.

Hemmelig
Renaa holdt menyen hemmelig til siste øyeblikk. En strategi som mange av hans konkurrenter også hadde valgt. Nederst i artikkelen kan du se hva Renaa serverte dommerne.

Bent Stiansen, vinner i 1993, sier at på disse 14 årene er konkurransen blitt veldig mye hardere.
- Da jeg vant var det med klar margin. Nå står det om hundredeler og knapt nok det. Det som har utviklet seg er teknikken, men den gode smaken er fortsatt målet. Den største utfordringen er derfor å gi en sensasjonell smaksopplevelse.

Eyvind Hellstrøm, som sitter i juryen, fortalte aperitif.no tidligere i dag at det var utrolig jevnt, og at det var helt umulig å si på forhånd hvem som ville vinne. 
- Det er seks kandidater som ligger i tetskjiktet. Blant dem Norge, Sverige og Danmark, kunne han fortelle under innspurten.

Den største utfordringen for kandidatene, og særlig for Renaas fiskerett, som ble laget ved ekstremt lav temperatur, var at den holdt seg varm helt frem til dommerbordet.

Hovedpersonen selv, Paul Bocuse som startet konkurransen og som fortsatt sitter med mye av styringen, er nå mange kilo lettere enn ved forrige evenement. Kanskje han har spist sunnere etter at Norge har satt sitt preg på konkurransen de siste årene med diverse fiskeretter?

Flere års slit
36 år gamle Renaa var lenge blant de største favorittene i denne mest prestisjefylte av alle kokkekonkurranser. Og få nordmenn har vel jobbet så hardt for å forsvare de norske fargene som Renaa.

Han bestemte seg allerede i 1993 - da Bent Stiansen vant gull - for at den pallen skulle også han innta, en eller annen gang. Det skulle altså ta 13 år - og på en lang og kronglete vei mot målet.

Første steg var da han i 2000 vant Årets kokk-konkurransen som er kvalifiseringsrunden for det kommende Bocuse d'Or. Men Norge fikk ikke delta i 2001 på grunn av Terje Ness' seier i 1999.

Dermed måtte Renaa prøve seg igjen, men i de to neste uttakskonkurransene ble han nummer to. Slått av kollegaene Charles Tjessem og Tom-Victor Gausdal som dro i land henholdsvis gull i 2003 og sølv i 2005.

Klar seier
Revansj tok han altså i fjor da han igjen kunne titulere seg som Årets kokk . Da vant han med disse to lekre rettene med kongekrabbe og kveite . Kveite, akkompagnert av kongekrabbe, begge selvsagt av norsk opprinnelse, var også hovedråvare i Bocuse d'Or sammen med verdens beste kylling, nemlig den fra Bresse.

Det er en stor ære for en norsk fiskeribedrift å levere råvarene til Bocuse d'Or. For Marine Harvest var seier dermed et faktum helt fra starten.
 
De 32 kveitene på til sammen 160 kilo som ble brukt under konkurransen ble håndplukket én uke før av svært så kresne representanter for arrangøren.

Sven Erik Renaa presenterte følgende meny under den spennende finalen:

Bresse-kylling Ragnarock

Ingredienser

Servert med
Fylt kyllinglår-ballotine
Steinsopp- og trøffelegg
Grønnsaksfrikassé
litt
Frikassésaus og sjy av Bresse-kylling

Fremgangsmåte

 
Menyen er Sven Erik Renaa sin kjøttrett under konkurransen Bocuse d'Or 2007 .
 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Foto: Marine Harvest

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen