Fransk åpning

Ukens tre viner befinner seg godt fordelt utover prisskalaen for den forfriskende aperitiff. Alle tre er franske og gode kjøp i sin klasse, så da er det bare lommeboken og anledningen som avgjør hvilken åpning du velger.
Aase E. Jacobsen
05 September 2002 - 08:00

En aperitiff skal i følge navnets betydning åpne et måltid. Dens egenskap må derfor være forfriskende og ikke for tung slik at den forstyrrer for det som kommer senere av viner. Mange ønsker også å ha en aperitiff som kan følge med inn i måltidet og akkompagnere den første retten. For å rasjonalisere og ikke ha så mange viner å forholde seg til.

Hvitvin fra Gascogne i Frankrikes sørvestre hjørne har etablert seg som manges favoritt på grunn av sin lette og friske fruktighet og svært så behagelig pris. Domaine de Lian 2001 (45926) er den billigste av Gascogne-vinene men likevel en veldig innsmigrende og aromatisk vin med fin friskhet og lett fruktighet av så vel tropisk frukt, særlig aprikos, masse sitrus som blomster i duften og smaken følger opp med godt sitruspreg og fin fruktsødme. Avslutningen er lett, fruktig og behagelig.

Den perfekte aperitiff i budsjettklassen som er en deilig forfriskning når det er skikkelig varmt. Fordelen denne vinen har i varmen er at alkoholnivået er relativt lavt, 11,5 prosent, hvilket gjør at den aldri blir tung selv om den skulle komme godt over idealtemperaturen som er 8-9 grader. Den kan også følge lette forretter med fisk eller skalldyr, eller en liten salat, gjerne med reker.

Neste franske koster noe mer men fortsatt under den magiske hundrelappen, og en frisk start på kvelden. Petit Bourgeois Sauvignon 2014 (33173) er deilig frisk og fruktig med innslag av blomster i så vel duft som smak. Veldig god som aperitiff, også til forretter med skalldyr som kremete blåskjell eller en rekesalat.

Petit Bourgeois er lillebroren til en store klassiker, nemlig Sancerre Grande Réserve fra Henri Bourgeois som har vært i salg i Norge i tretti år! Det handler om jevn og god kvalitet fra en vinmaker som aldri sover på jobb. Lillebroren er liten fordi den ikke har lov til å kalle seg sancerre. Druen er den samme men de har vokst utenfor grensene til denne velkjente appellasjonen i Loire. Derfor betegnes den som en vin de pays du Jardin de la France, Franrikes hage, og det er ikke en overdrivelse for Loire-dalen forsyner ikke bare hjemlandet men også resten av Europa med jordbruksprodukter av alle slag.

Når vi snakker om aperitiffer fra Frankrike, kommer vi selvsagt ikke utenom champagne, aperitiffen par excellence og uten konkurranse! Et av de beste kjøpene blant så kalte brut champagner, som altså er en champagne uten årgang, er Fleur De Champagne Brut Premier Cru (45754). Navnet antyder femininitet og det kan nok komme av at sjefen er kvinne: Carol Duval Leroy, bestyrer butikkens salg på 5-6 millioner flasker pr år og 150 hektar vinmarker med sikker hånd og har løftet husets renommé betraktelig i løpet av de ti årene hun har vært alene om ansvaret.

Kvinneligheten til tross, dette er champagner med en indre kraft som gjør at de ikke bare egner seg som aperitiff, men først og fremst fungerer som matvin. Brut Premier Cru er en av husets enkleste, uten forkleinelse, for denne elegante og inntagende vinen med slike delikate bobler har mer enn nok kompleksitet til å møte velkomponerte retter med fisk eller skalldyr. Den ultimate aperitiff og en super forrettvin som du også godt kan dra med deg enda lenger inn i måltidet hvis du er en ekte champagne-elsker.

Råvarene er av første klasse, 65- 80 prosent chardonnay, avhengig av hvordan vinene fra de respektive årgangene som inngår i blandingen var, fra Côte des Blancs. Resten er pinot noir fra Montagne de Reims og Vallée de la Marne. Alt fra grand cru og premier cru landsbyer med et gjennomsnitt på 95 (av en kvalitetsskala som går opp til 100). Før omkorking er champagnen lagret på bunnfallet i 30 måneder.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk
Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk

Svart hvitløk - black garlic - er en ingrediens som kokker er veldig fascinert av. Slik hvitløk får du kjøpt og selv om prisen er høy, er den drøy i bruk, og verd hver krone for resultatet den gir.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk
Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk

Svart hvitløk - black garlic - er en ingrediens som kokker er veldig fascinert av. Slik hvitløk får du kjøpt og selv om prisen er høy, er den drøy i bruk, og verd hver krone for resultatet den gir.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her