Fransk hagevin

Når maisolen varmer opp byens mange terrasser og hageflekker vekkes lysten på en hagefest. Og hva er ikke mer passende enn en frisk og fruktig hvitvin til en svært gunstig pris? Ukens vin koster bare kroner 65,50, så da har du råd til å be riktig mange ve
Redaksjonen
06 April 1999 - 00:34

Chenin heter ukens vin (varenr. 13701, basisutvalget). Den er laget av Loiredalens mest karakteristiske drue, chenin blanc. En drue som kjennetegnes av meget gode syrer hvilket bidrar med friskhet i en vin. Og en helt nødvendig komponent, særlig når vinen skal brukes til mat. Når chenin blanc dyrkes i sterkt mineralholdig jordsmonn, som det er mye av i Loire-dalen, tar den lett opp aromaer derfra. Her finner vi også noen av verdens mest ekstreme hvitviner i form av kraft og egenart. Viner som definitivt ikke egner seg for hagefester.
 
Chenins opphav er imidlertid noe mer beskjedent. Den har betegnelsen (appellasjon) Vin de Pays du Jardin de France, altså vin fra Frankrikes hage, den perfekte hagefestvin med andre ord. Druene kan derfor komme fra hele Loire men mesteparten stammer likevel fra den delen av som heter Saumur, omtrent midtveis i denne regionen som strekker seg over 600 kilometer. Her dyrkes hovedsakelig chenin blanc i kalkholdig jord. Mye av produksjonen ender som musserende vin av varierende kvalitet. Høy naturlig syre i druene kombinert med kalkjord gir assosiasjoner til Champagne. Elementer som sørger for at ukens vin tross rimelig prislapp holder mål.
 
Den friske og fruktige Chenin er velegnet til så vel klypemat som salater og retter basert på fisk og skalldyr. Et langt bedre alternativ enn mange fruktdrevne hvitviner fra for eksempel sydligere breddegrader som lett faller sammen etter en stund i glasset, rett og slett fordi ryggraden, altså syren, mangler. Chenin holder til siste dråpe, men det lønner seg alltid å ha noen ekstra flasker i bakhånd i tilfelle du og gjestene er enige med oss, og i tilfelle det kommer flere solfylte maidager.
 
Tekst: Aase E. Jacobsen

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang på rad.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang på rad.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her