Fransk hagevin

Når maisolen varmer opp byens mange terrasser og hageflekker vekkes lysten på en hagefest. Og hva er ikke mer passende enn en frisk og fruktig hvitvin til en svært gunstig pris? Ukens vin koster bare kroner 65,50, så da har du råd til å be riktig mange venner. Men den er i salg først fra lørdag den 8. mai, så har du noe på gang til helgen kan det lønne seg å stå opp tidlig den dagen. 050599.

Chenin heter ukens vin (varenr. 13701, basisutvalget). Den er laget av Loiredalens mest karakteristiske drue, chenin blanc. En drue som kjennetegnes av meget gode syrer hvilket bidrar med friskhet i en vin. Og en helt nødvendig komponent, særlig når vinen skal brukes til mat. Når chenin blanc dyrkes i sterkt mineralholdig jordsmonn, som det er mye av i Loire-dalen, tar den lett opp aromaer derfra. Her finner vi også noen av verdens mest ekstreme hvitviner i form av kraft og egenart. Viner som definitivt ikke egner seg for hagefester.
 
Chenins opphav er imidlertid noe mer beskjedent. Den har betegnelsen (appellasjon) Vin de Pays du Jardin de France, altså vin fra Frankrikes hage, den perfekte hagefestvin med andre ord. Druene kan derfor komme fra hele Loire men mesteparten stammer likevel fra den delen av som heter Saumur, omtrent midtveis i denne regionen som strekker seg over 600 kilometer. Her dyrkes hovedsakelig chenin blanc i kalkholdig jord. Mye av produksjonen ender som musserende vin av varierende kvalitet. Høy naturlig syre i druene kombinert med kalkjord gir assosiasjoner til Champagne. Elementer som sørger for at ukens vin tross rimelig prislapp holder mål.
 
Den friske og fruktige Chenin er velegnet til så vel klypemat som salater og retter basert på fisk og skalldyr. Et langt bedre alternativ enn mange fruktdrevne hvitviner fra for eksempel sydligere breddegrader som lett faller sammen etter en stund i glasset, rett og slett fordi ryggraden, altså syren, mangler. Chenin holder til siste dråpe, men det lønner seg alltid å ha noen ekstra flasker i bakhånd i tilfelle du og gjestene er enige med oss, og i tilfelle det kommer flere solfylte maidager.
 
Tekst: Aase E. Jacobsen

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen