Franske bønder får strengere regler for sprøyting

Franske bønder får strengere regler for sprøyting

Franske myndigheter går mye tøffere til verks enn sine norske kolleger når det kommer til bruk av sprøytemidler.

Det franske senatet har vedtatt nye regler for bruk av sprøytemidler i jordbruket, ifølge Decanter.com. Vedtaket kommer veldig raskt etter at barn på en skole i Villeneuve-de-Blaye, Bordeaux, ble syke etter at det ble sprøytet med plantevernmidler i en vinmark i nærheten.

Økologisk druedyrking er unntaket i Bordeaux

Ingen barn ble alvorlig syke, men saken var en sterk nok vekker for Frankrikes miljøminister, Segolene Royal, som har presset på for å få til en strengere lovregulering.

Lokale tilpasninger

Hun ønsket en sprøytefri sone på 200 meter rundt skoler og sykehus, mens miljøorganisasjoner som Generations Futures ville gå lengre og ba om et forbud mot sprøyting i nærheten av landsbyer og byer.

Krefttilfellene skremmer flere

Selv en 200 meters grense ville påvirke 15-20 prosent av landets vinmarker og ville bli tøft for en allerede hardt prøvet vinindustri. Derfor valgte senatorene å anbefale en lov uten slike nasjonale begrensninger, men hvor det er opp til de lokale myndighetene å lage sine egne regler.

Den generelle ordlyden som skal vedtas av nasjonalforsamlingen i september, er at sprøyting skal unngås dersom det er fare for spredning til områder hvor det er større sensitivitet. Det gjelder også tid på døgnet og ved spesielle værforhold.

Presset på landbruket om å redusere bruken av plantevern- og ugressmidler startet i 2008 da myndighetene vedtok sin EcoPhyto-plan hvis mål er å halvere bruken av slike midler innen 2018.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen