Drikke
Franske bønder får strengere regler for sprøyting

Franske bønder får strengere regler for sprøyting

Franske myndigheter går mye tøffere til verks enn sine norske kolleger når det kommer til bruk av sprøytemidler.
Aase E. Jacobsen
06 August 2014 - 10:18

Det franske senatet har vedtatt nye regler for bruk av sprøytemidler i jordbruket, ifølge Decanter.com. Vedtaket kommer veldig raskt etter at barn på en skole i Villeneuve-de-Blaye, Bordeaux, ble syke etter at det ble sprøytet med plantevernmidler i en vinmark i nærheten.

Økologisk druedyrking er unntaket i Bordeaux

Ingen barn ble alvorlig syke, men saken var en sterk nok vekker for Frankrikes miljøminister, Segolene Royal, som har presset på for å få til en strengere lovregulering.

Lokale tilpasninger

Hun ønsket en sprøytefri sone på 200 meter rundt skoler og sykehus, mens miljøorganisasjoner som Generations Futures ville gå lengre og ba om et forbud mot sprøyting i nærheten av landsbyer og byer.

Krefttilfellene skremmer flere

Selv en 200 meters grense ville påvirke 15-20 prosent av landets vinmarker og ville bli tøft for en allerede hardt prøvet vinindustri. Derfor valgte senatorene å anbefale en lov uten slike nasjonale begrensninger, men hvor det er opp til de lokale myndighetene å lage sine egne regler.

Den generelle ordlyden som skal vedtas av nasjonalforsamlingen i september, er at sprøyting skal unngås dersom det er fare for spredning til områder hvor det er større sensitivitet. Det gjelder også tid på døgnet og ved spesielle værforhold.

Presset på landbruket om å redusere bruken av plantevern- og ugressmidler startet i 2008 da myndighetene vedtok sin EcoPhyto-plan hvis mål er å halvere bruken av slike midler innen 2018.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her