Frelst kveite à la Rosa

Nok en oppskrift fra Apéritif og VGs store oppskriftskonkurranse. Dagens utgave synes rimelig avansert. Det er den selvsagt også, men vi tør garantere et herremåltid av dimensjoner. Hver dag presenterer vi en utvalgt rett. Husk at førstepremien er en tur
Redaksjonen
20 August 2004 - 16:17

Her kan du sende inn din egen konkurranseoppskrift

Frelst kveite à la Rosa

Frelst kveite à la Rosa

Fremgangsmåte

Rosegele:
Rosebladene legges litt i bløt før de kokes opp i vannet. La blandingen småkoke i ca 10 minutter, før du siler av bladene og tilsetter sukker og sitron. Rør inn den oppbløtte gelatinen og hell over i form/glass. La stå kjølig til den er stiv. (Husk at rosene må være usprøytet) (Noen friske roseblader til pynt er svært vakkert). Bør gjøres i stand senest dagen før, siden det tar tid å få geleen stiv.

På enkelte delikatesse-/innvandrer-butikker, kan du kjøpe ferdig rosegele. Hvis du sverger til å lage den selv, men sesongen byr på liten blomsterprakt, kan du også lage geleen på basis av rosesirup, som du også får kjøpt på de samme butikkene.

Ristårn:
Friske spinatblader dampes i gryte uten vann i ca 5 minutter. Spinaten og bladpersille, hvitløk og vanlig løk moses sammen med vann i foodprosessoren.

Ris skylles (ikke hurtigris). Sauter risen i olje i en gryte - ca 5 minutter. Hell av overflødig olje. Tilsett den grønne mosen og sauter dette sammen i ca 2 minutter. Tilsett salt, pepper og en liten dasj muskat. Tilsett kokt vann, rør sammen, kok opp, demp varmen og la småkoke under lokk til risen er ferdig.

Når risen er ferdig tilsettes litt mer hakket frisk løk, chilis (én i hvert "tårn" - husk å ta ut frøene) samt parmesan. Blandingen fylles i kopper i passende "tårn/porsjonstørrelse".

Sett til siden. Du velger selv om du vil ha risen kald, lunken eller varm ved servering.

Saus:
Lag en kyllingbuljong med vann og kyllingbuljongterning. Tilsettes salvieplante finhakket sjalottløk (riv opp salvien eller finhakk etter smak). La dette koke litt inn til ca 2 dl. Tilsett en dasj hvitvin, salt, hvit pepper etter smak og bittelite sukker. Hell på fløte og la dette stå å småkoke litt. 2-3 minutter før servering puttes halvparten av de gjenværende bladene fra salvieplanten opp i sausen. Behold gjerne noen få blader til pynt (jeg har brukt salvieplante fra butikk. Vær obs på at den du dyrker i hagen ofte er noe skarpere/sterkere på smak. Prøv deg frem).
Fisken:
Kok opp vann. Kveitestykkene trekkes noen få minutter i det varme, saltet vann. Stekes i grillpanne med godt smør og pepres etter smak.
Alternativt pluss:
Et lite dryss av små, stekte bacon-biter gjør ingen skade!
 

Sendt inn av Hanne Utigard

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+
Tester

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils

På BEINSPIRED 2026 kan du få smake 5 flotte franske viner. Her er det begrenset antall plasser, så sikre deg dine billetter nå!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+
Tester

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her