Fremtidig glede

De beste portvinene fra 2000-årgangen kommer til å bli like legendariske som de beste årgangene i forrige århundre. Men de fleste av dem må lagres en stund.

Om du ikke selv kommer til å være tilstede når disse vinene endelig når sitt optimum, bør du unne dine barn eller barnebarn den gleden, ved å legge av noen flasker til dem.

Årgangen startet med en kjølig vår med mye nedbør. Blomstringen foregikk under langt fra ideelle forhold, og det så lenge ut til at dette skulle bli en svært liten høst. Sommeren bød imidlertid på ideelle forhold og dette fortsatte utover høsten til druene var trygt i hus. Produksjonsmengden endte til slutt på nivå med et gjennomsnittsår. Årgangen ble universelt deklarert på forsommeren 2002.

I karakter ligger vinene et sted mellom 1994 og 1997-årgangene, med 97-årgangens fine aromaer og 94-årgangens rikdom og struktur. Dette er viner med en potensielt stor fremtid. De beste har en ekstraktrikdom og struktur som gjør dem veldig holdbare, og de vil trolig holde i en liten mannsalder.

Vintage - kongen blant portvinene
Vintage er uten tvil den stilen av portvin som har høyest status. Ut fra produksjonstekniske kriterier er dette et aldri så lite paradoks all den tid vintage er den stilarten som krever minst i produksjon hva angår lagring og blanding. En vintage er oftest basert på det beste druematerialet fra de aller beste vinmarkene (typisk beliggende i Cima Corgo og med A og B-gradering i vinmarksregisteret) som først plukkes ved optimal modenhet. Etter en gjæring med en effektiv maserasjon i lagares, robotic lagares, autovinfikatorer eller plunger tanks i 36-48 timer, avbrytes gjæringen ved tilsetning av sprit når sukkermengden er på riktig nivå. Hvor mye sukker som er igjen i den ferdige vinen vil variere noe fra produsent til produsent.

Etter noen tid i tank for å roe seg ned, tappes vinen uten klaring eller filtrering over på de karakteristiske portvinsfatene (pipes) på 550-600 liter. Disse fatene er sjelden nye. Hvorvidt vinen vil være av tilstrekkelig kvalitet for å bli deklarert som en vintage, vurderes av hver enkelt produsent mens vinen ligger på fatet. Når vinen er i sitt andre år, altså mellom 1. januar og 30. september i det andre året etter innhøstingen (i 2002 for 2000-årgangen), kan produsenten hvis han/hun mener at kvaliteten er høy nok, sende en prøve til portvinsinstituttet med søknad om å få vintage-deklarert den aktuelle vinen. Dersom vinen blir godkjent for deklarering, vil den etter hvert tappes på flaske. Dette må skje senest 30. juni i det 3. året etter innhøsting. Dette betyr at en vintage i prinsippet kan tilbringe mellom 22 og 33 måneder på fat.

De fleste produsentene vil normalt tappe så snart de har fått sin godkjenning fra portvinsinstituttet for å bevare mest mulig av vinens primærfrukt. Den er meget viktig for vinens videre utvikling. Viner som ikke blir godkjent, eller viner som produsenten i utgangspunktet ikke finner gode nok for å søke vintage-status for, vil i de fleste tilfeller bli solgt som en single quinta vintage som i prinsippet (som regel) er en udeklarert vintage. Quinta dos Malvedos er et eksempel på dette i år da det ikke lages noen Graham's Vintage. Vinen er i prinsippet den samme, det er kun en indikasjon på kvaliteten. Det er imidlertid noen produsenter som benytter seg av single quinta-betegnelsen for sine deklarerte vintage-viner.

En vintage er som oftest et lagringsprosjekt av de sjeldne. De fleste vinene fra de beste årgangene vil trenge minimum 10-15 år for å nærme seg middagshøyden og mange oppnår sitt optimum når de er mellom 20 og 30 år, og holder kanskje ytterligere 10-20 år. I løpet av denne tiden forandrer vinen seg drastisk.

Som ung og nytappet dufter og smaker en vintage av mørke bærfrukter, søtlige blomster og eksotisk krydder som gir vinen et intenst, spicy preg i munnen. Strukturen er dominert av store mengder modne tanniner som sammen med vinens sødme og rikdom ikke gir den samme uttørrende effekten som vi opplever i unge svakviner med mye tanniner. Dette gjør at en vintage kan være god å drikke når den er helt ung hvis du liker smakseksplosjoner i munnen. Kombinert med smakskraftige oster kan dette være en bra match. Etter 1-2 år i flaske vil vinen lukke seg litt og det vil være langt mindre å få ut av vinen over en periode som kan vare fra 7-8 til nærmere 20 år. Vinen virker i denne tiden mindre fokusert og harmonisk.

Instant nytelse
Når den er 10-15 år gammel og begynner å våkne til liv igjen, er den ganske annerledes enn den var i starten. Frukten er endret mer over mot tørket frukt og blomster- og krydderpreget har tiltatt. Vinen fremstår nå som en langt mindre utgave av seg selv, men mer elegant og transparent. En topp vintage vil ha et stort register av spennende aromaer som er kommet til under flaskelagringen. Teksturmessig vil den ha mildnet betydelig, men det er nok garvestoffer til å balansere den søte frukten.

En vintage er ikke venn med oksygenet og vil tape seg raskt etter at den er åpnet. På grunn av at det er helt nødvendig å dekantere en vintage hvis du har tenkt å få mest mulig ut av flasken, vil lufteksponeringen være så stor at vinen raskt begynner å forringes. Å spare en vellagret vintage til dagen etter i en karaffel er absolutt ikke å anbefale. Den er i løpet av det første døgnet berøvet for de fineste aromanyansene og vil kun være en skygge av seg selv. Må du spare på noe av vinen, er det bedre å helle det du skal drikke fra den nyåpnede flasken over i en karaffel og umiddelbart sette korken på flasken og sette den kjølig. Det kan lønnes seg å bruke en vakuumpumpe eller nitrogengass når du korker vinen.

Et drøyt tjuetalls viner fra 2000-årgangen er eller har vært tilgjengelig her til lands, og de aller fleste av de som omtales som årgangens beste. Prisene er ikke avskrekkende med de fleste i området fra rundt 400 til snaut 600 kroner pr. flaske. Dette er pene priser tatt i betraktning vinenes lagringspotensial. Har du barn eller barnebarn som er født i år 2000, er dette en fin fremtidig gave å gi dem, og en gave som garantert vil stige enormt i verdi innen de er gamle nok til å nyte disse edle dråper.

Én vin i Polets utvalg som skiller seg ut prismessig (og kvalitetsmessig) er Quinta do Noval Nacional som er laget av upodede vinstokker som unnslapp Phylloxera-lusens herjinger på slutten av 1800-tallet. Denne vinmarken gir fortsatt en liten mengde druer som er opphav til denne vinen. Den lave avkastningen gir en vin med en sterk karakter og en enorm konsentrasjon. Du må betale drøye 5000 kroner for en flaske av disse edle dråpene.

Årg.  Rating
1994 - 95p
1995 - 89p
1996 - 85p
1997 - 92p
1998 - 87p
1999 - 85p
2000 - 92p

Jeghar for en tid tilbake, sammen med medlemmer av vinklubben På Druen i Trondheim, smakt et lite utvalg av noen av de antatt beste vinene fra 2000-årgangen. Resultatene fra vår prøvning gjenspeiles i vurderingene nedenfor. Vinene er vurdert ut fra hvordan vinene smakte på det tidspunktet de ble prøvet. Der noen antas å ha større potensial enn andre når de er modne, er dette angitt i beskrivelsen. Det er kun marginale forskjeller i vinenes utseende og alle er svært tette og ugjennomsiktige med en lilla farge. Jeg har derfor unnlatt å kommentere fargen på vinene i beskrivelsene.

Vintage Port
w Taylor's Vintage 2000
Pr. i dag den vinen som er mest åpen og uttrykksfull. Dens intensitet og konsentrasjon tilsier at dette vil utvikle seg til å bli en av årgangens beste viner. Duften er meget kompleks, men samtidig godt tilgjengelig; masse bær med nyanser av lakris og elegante, balsamiske overtoner. Svært intens og konsentrert i munnen med perfekt balanse mellom elementene. Ikke blant de søteste utgavene.
Score: 95
 
w Graham's Vintage 2000
2000-årgangen var den første hvor Grahams benyttet sine nye robotic lagares for ca. en tredel av druene. Det ser ut til å ha gitt utmerkede resultater da dette er en av de mest lovende vinene som Grahams noensinne har produsert. Litt lukket på duft, men tilkjennegir dypt bærpreg og flotte spicy toner. Den åpner seg mer etter noe tid i glasset. Smaken er svært dyp og intens med en massiv struktur som trolig vil føre denne vinen helt opp i toppen av vinene fra denne årgangen om 20 års tid.
Score: 93
 
w Niepoort Secundum 2000
Secundum er Dirk Niepoorts forsøk på å lage en vin som skal kunne drikkes tidligere enn den mer klassiske standardutgaven av hans vintage. Han mener også at den vil appellere sterkere til yngre mennesker som ikke har den store erfaringen med portviner.
Duften tilkjennegir et tungt preg av bær med innslag av te og en relativt stram innpakning. Smaken er intenst bær- og sjokoladepreget med en forfriskende syre og en markant tørrhet i avslutningen som demper og balanserer sødmen.
Score: 93
 
Niepoort Vintage 2000
Intens og kompakt duft av sorte kirsebær, bjørnebær og rosiner med balsamiske overtoner. Intens sødme og syre i munnen og et friskt preg av bær. Svært konsentrert vin med modne tanniner og fin balanse. Meget lovende.
Score: 92
 
w Gould Campbell Vintage 2000
En av de mest åpne vinene i smakingen. Den tilkjennegir flott bærfrukt med florale innslag. Denne virker mindre konsentrert enn mange av de øvrige, men tar igjen på eleganse i duften. Det er dog topp konsentrasjon i munnen med faste, men modne tanniner med tilsynelatende moderat til lav syre. Smaken er ikke helt i stil med den elegante duften, men den synes å ha et godt utviklingspotensial.
Score: 91
 
w Smith Woodhouse Vintage 2000
Denne vinen tilkjennegir et litt lysere aromaregister og gir et elegant inntrykk med sine florale toner over en frisk bærkarakter ispedd krydder og sedertre. Ikke like interessant i munnen, sødmen er veldig intens hele veien og stilen virker litt likefrem til tross for bra konsentrasjon.
Score: 89
 
w Churchill's Vintage 2000
Denne vinen virker litt mer trepreget enn de øvrige og tilkjennegir også mer av typiske fataromaer. Aromaene er ikke helt i fokus pr. i dag og det er derfor litt vanskelig å vurdere vinen. Smaken er syrefrisk med tilsynelatende høy andel av flyktig preg (hvilket også stemmer med inntrykket i duften) som gir den et sur-søtt preg og en relativt tørr avslutning. Vanskelig å vurdere ut fra denne smakingen hva det fremtidige potensialet vil være.
Score: 88
 
w Niepoort Quinta da Passadouro 2000
Relativt åpen på duft med florale og balsamiske overtoner over fint bærpreg. Ikke så konsentrert som mange av de andre. Dette bekreftes i munnen hvor vinen viser intens sødme, men ikke den største dybden. Alkoholen litt vel markant i øyeblikket.
Score: 87

Tekst: Per Hovde

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen