Friskhet og kraft

Friskhet er nødvendig for sommerens vinvalg. Særlig for hvite viner. Men mange lengter også etter en rødvin med litt trøkk i. Blant julinyhetene finner du begge deler.

De 17 vinene Apéritifs smakere har plukket ut for deg dekker de fleste behov. Fra rimelige hvitviner som de to australierne Claremont Traminer Riesling og Glass Mountain (blandingsvin) til elegant brut champagne fra Taittinger. På den røde siden kan du glede deg over flere billige kvalitetsviner fra Bulgaria, og sågar en bulgarer med noe mer klasse, som Lovico Suhindol Cabernet Sauvignon. Men Merlot Reserve fra Burgas og Pulden Cabernet Sauvignon Reserve er også mye vin for pengene.
 
I det øvre prissjiktet leverer klassiske vindistrikter som Saint Julien en vin i virkelig verdensklasse: Ch. Langoa Barton (3. Cru) i den ettertraktede 90-årgangen. Godbiter er også Rhône-vinen Gigondas Le Grand Montmirail, om enn i yngste laget.
 
Vi glemmer heller ikke desserten. En søt malmsey madeira kan også nytes alene, særlig en regnfull sommerkveld. Noen gleder skal du jo ha de dagene også!
 

Christer Berens, restaurantsjef på Le Canard og Remi Madsen, kjellermester på Continental, er dommere for Apéritif når Vinmonopolet lanserer sine nyheter seks ganger i året.
Nyhetene som var i salg fra og med 7. juli 1997 er smakt i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon. I motsetning til det som er fast praksis for Apéritifs egne tester gjennomføres smakingene hos Vinmonopolet aldri blindt.
 

 

 

 

 

Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre.
 

HVITE & MUSSERENDE
 

 
Claremont Riesling Traminer
Arcus Produkter South Australia
10057 kr 60
Basisutvalg/AD/Arcus Produkter
Blomster og eksotisk frukt i duften. Fruktig smak med innslag av sitrus og krydder samt en del sødme som gjør vinen rund og behagelig. Ingen stor vin, men enkel og behagelig. Et meget godt alternativ til de fleste tyske viner i samme prisklasse. Drikkes godt avkjølt, seks-sju grader, på terrassen eller til enkle forretter, for eksempel reker. Vinen skal ikke lagres.
 
Glass Mountain 1996
Seaview Wines South Eastern Australia
10056 kr 60
Basisutvalg/AD/Storm
Lys gul farge. Sitrus, blomster og krydder i nesen. Rundt anslag, lett oljete, med innslag av sitrus og sødme. Enkel og god vin med en del restsødme som krever at vinen drikkes godt avkjølt, seks-åtte grader. Drikkes alene eller til lette forretter. Drikk nå.
 
Taittinger Brut Réserve
Taittinger Champagne
11043 kr 218
Testsalg/AD/IBS
Strågul farge. Frisk eplelignende fruktighet med innslag av brødbakst. Behagelig friskt anslag med fint eplepreg i smaken. Ganske fyldig og smaksrikt. Elegant finish. En velbalansert champagne med en rundhet som tilfredsstiller de fleste ganer. Passer perfekt som aperitiff eller til måltidets første rett. Serveres rundt åtte grader. Trenger ingen lagring.
 

 
Kendermann Riesling 1996
Kendermann Pfalz Tyskland
10091 kr 72
Partiutvalg/AD/Stenberg & Blom
Strågul. Frisk duft dominert av lime og sitron. Forfriskende anslag med mye sitrus samt eple. En behagelig vin som egner seg godt til skalldyr og forretter. Serveringstemperatur: 6-8 grader. Kan lagres noe, men drikker godt nå.
 
Simonsig Chenin Blanc 1996
Simonsig Wine Estate Stellenbosch Sør-Afrika
10060 kr 80
Basisutvalg/AD/Strag
Blomster og honning i duften samt litt gress og høy. Ren, frisk fruktighet med snev av honning. En ren og god vin med en fin friskhet. Passer fint til fiskeretter. Drikkes nå ved sju til ni grader.
 
Chablis Grand Cru Bougros Domaine de la Maladière 1995
William Fevre Chablis
11036 kr 179
Testsalg/VSD/Strøm
Gul med grønnskjær i fargen. Rik duft av havbris, østers og frisk tang, mineraler og eikefat. Smaksrik og frisk. Ganske kraftig med mye frisk syre som løfter vinen. God lengde. En ung og lovende chablis som bør dekanteres og luftes en stund for at den skal åpne seg og slippe ut flere aromaer. Nyt den til skalldyr og fisk. Serveringstemperatur: 8-11 grader. Den vil utvikle seg og forbedres i mange år framover.
 
RØDE
 

 
Ch. Langoa Barton 1990
Saint-Julien Bordeaux
529 kr 270
Partivare/AD
Mørk rød farge. Nyansert og fin bouquet med innslag av frukt, lær og tobakk. Fyldig og rikt anslag, stor fruktighet med en avdempet og balansert syre, myke tanniner og lang, fin ettersmak. En stor og flott vin som drikker forbausende bra allerede nå. Kan spares i mange år framover. Kjøp så mye du får tak i, hvis det er mer igjen, for prislappen er det ingenting å si på. Nyt denne fantastiske vinen til lam eller finere biffretter. Eller hvorfor ikke til storviltet når den tiden kommer. Server ved 19 grader eller lavere.
 

Lovico Suhindol Cabernet Sauvignon 1991
Lovico Suhindol Suhindol Bulgaria
10097 kr 89
Basisutvalg/AD/Eurowine
Mørkrød farge med lys kant. Stort bærpreg, spesielt av solbær, samt vanilje. Fruktig og behagelig anslag, fin syrlighet og runde, myke tanniner. En avbalansert og moden vin til okse og lam, grillmat og lettere vilt. Bør drikkes nå ved 18 grader eller lavere.
 

Merlot Reserve 1994
Vincom Burgas Burgas Bulgaria
10045 kr 66
Basisutvalg/AD/BK-Trading
Klar rød farge. Søte, modne bær i duften med innslag av vanilje. Fint, fruktig anslag med mye bærpreg og god syrestruktur. En middels fyldig vin, vellaget og behagelig å drikke, for eksempel til rødt kjøtt og grillmat. Serveringstemperatur: 18 grader eller lavere. Drikk nå eller la ligge en tid.
 
Pulden Cabernet Sauvignon Reserve 1988
Vinprom Plovdiv Bulgaria
7068 kr 71
Basisutvalg/EQD
Mørk rød med gul kant. Modne bæraromaer og innslag av lær i nesen. Rund, myk fruktighet. Noe tørr mot slutten. En god og vellaget vin som er litt tørr og snerpende i ettersmaken (på grunn av alderen). Passer utmerket for dem som foretrekker helt modne viner. Drikkes ved 18 grader (eller lavere) til rødt kjøtt og enklere viltretter.
 
Gigondas Le Grand Montmirail 1995
Domaine Brusset Gigondas Frankrike
11014 kr 131
Testsalg/AD/Drøbacchus
Mørk, lilla farge. Ung frukt- og bærpreget duft. Stort bærpreg i anslaget. Veldig smaksrik med massive tanniner og høy syre. Stor fruktighet. En smaksbombe som kan drikkes i dag, men kommer til å utvikle seg mye mer med tiden. Holder i 15 år til. Server til kraftige kjøttretter eller ost ved 18 grader eller lavere.
 
Quinta do Carmo 1994
Quinta do Carmo Alentejo Portugal
11010 kr 158
Testsalg/AD/Drøbacchus
Mørk rød. Duft av modne mørke og røde bær, lær, stall, søt tobakk og anis. Stor fruktighet i anslaget, myk og behagelig med voksende syre og ganske mye tanniner. Nyansert og smaksrik. En velbalansert og lovende vin som trolig får mye å by på i årene framover. Passer perfekt til bedre biffretter, lam og med tiden, når tanninene har myknet noe, vil den bli en god viltvin. Server ved 18 grader. Husk å dekanter før servering for at den skal åpne seg mer.
 
Ch. la Nerthe 1994
Ch. la Nerthe Châteauneuf-du-Pape Frankrike
11011 kr 171
Testsalg/AD/Drøbacchus
Mørk, klar rød. Ung fruktpreget duft med innslag av bjørnebær og urter. Elegant anslag, smaksrik med noe krydder og frukt. Fortsatt litt ung i smaken med stramme tanniner. Denne produsenten står for noe av det mest elegante i Châteauneuf. Vinen trenger lagring, så vær tålmodig. Server til ost og rødt kjøtt ved 19 grader eller lavere. Husk å dekantere! Den kan lagres i 15 år.
 
Castello di Gabbiano Merlot 1990
Castello di Gabbiano Toscana
11040 kr 189
Testsalg/VSD/Strøm
Mørk rød farge. Bærpreget med innslag av kanel og kardemomme, lær og nye eikefat. Elegant anslag, fin fruktighet og behagelig syre- og tanninestruktur. En spennende og ikke minst god vin som kanskje fortsatt er litt lukket. En tur ned i karaffelen vil imidlertid hjelpe. En ganske fleksibel vin, men kalv med parmesan er nok fulltrefferen. Server ved 18 grader eller lavere. Kan lagres i fem år til.
 

Iambol Cabernet Sauvignon 1996
Domaine Boyar Iambol Bulgaria
10050 kr 64
Basisutvalget/VSD/VinCompagniet
Mørk, ung rødlilla farge. Ganske anonym duft med en del bær. Solbærspreget smak med fin syre. Ganske fyldig. Godt med tanniner i sluttfasen. En behagelig og bra vin som anbefales å slå følge med biffer og grillmat. Serveringstemperatur: 18 grader eller lavere. God å drikke nå og tåler noen års lagring.
 
Sliven Merlot Reserve 1992
Vini Sliven Sliven Bulgaria
10044 kr 86
Basisutvalg/EQD/Engelstad
Klar rød farge. Mørke bær med vanilje i duften. Fruktig og fint anslag. Myke tanniner. Fin, fruktig ettersmak. Nok en god og vellaget bulgarer. Som i likhet med sine landsmenn flest savner litt finesse. Går godt til rødt kjøtt og grillmat. Drikker godt nå, ved 18 grader, bør ikke lagres.
 
STERKVIN
 
Henriques & Henriques 10 Years Old Malmsey
Henriques & Henriques Madeira
11015 kr 267
Testsalg/AD/Drøbacchus
Brun farge. Karamell- og krydderduft. Fin søtlighet med brent karamellpreg. En god madeira som passer der hvor de fleste andre dessertviner må melde pass, som for eksempel til crème brulée og sjokoladebaserte desserter. Serveres kjellersval (14 grader). Madeira utvikler seg ikke i flaske, men tåler svært godt å oppbevares.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen