Friulis vinmarker

Lengst øst i Nord-Italia på grensen til Slovenia og med Alpene majestetisk i bakgrunnen klamrer vinmarkene i Friulis viktigste vinsoner Colli Orientali del Friuli, Collio og Isonzo del Friuli til åssidene. Og det er her de gode vinene lages.
Aase E. Jacobsen
09 August 2001 - 11:58

Mens det i hele Friuli finnes 14.000 hektar vinmarker omfatter de tre nevnte regionene henholdsvis 2300, 1600 og 400 hver. Hvor så å si hele arealet ligger i åssidene. Resten av Friuli er mer eller mindre flatland og vinene bærer preg av å stamme fra høye avlinger, lette enkle og relativt vandige. Flatlandet har et langt mer fruktbart jordsmonn med avleiringer fra de mange elvene som renner gjennom regionen på vei fra Alpene til Adriaterhavet. I åssidene er jordsmonnet skrint og består av mergel som er sedimentert leire og sandstein med høyt innhold av fossiler siden hele Friuli er gammel havbunn fra eocentiden, altså for 36-58 millioner år siden.

Colli Orientali del Friuli ligger lengst nord og grenser mot Collio akkurat der hvor de mest interessante vinene fødes. De to DOC'ene har altså delt godbitene riktig så demokratisk mellom seg. Jordsmonnet er i stor grad det samme. De to områdene er imidlertid ikke ensartete siden det er klimatiske variasjoner også innad.

Isonzo er det sørligste, yngste og minst kjente DOC'et, siden 1974, og omfatter kun 110 medlemmer. Jermann som du kan lese om i en annen artikkel velger å holde seg utenfor. Men Isonzo har mange spennende produsenter i folden likevel, som Vie di Romans hvis Flor di Uis, en blanding av malvasia istriana, tocai friulano, riesling renano og chardonnay er en klassiker, og bærer sine 14 prosent utrolig godt. Dessimis Pinot Grigio og Piere Sauvignon er imidlertid for mektige til matbordet men absolutt vellagete blockbusters.

Den nye stjernen Sant'Elena lager to hvite og to røde viner som vil bli tilgjengelige i Norge i løpet av året. Hovedproduktet er Pinot Grigio som er en stor og rund vin med intens pinot grigio-fruktighet.

Felles for hele Friuli er lang historie. Julius Cæsar hadde en leir her, senere fulgte kelterne og longobardene, deretter venetianerne, Habsburgerne og de første skuddene i første verdenskrig ble løsnet på grensen mellom Colli Orientali og Collio. Mattradisjonene er også svært rike siden området er påvirket av tre ulike kulturer, den italienske, den germanske og den baltiske. Brødet i Friuli er dermed ikke veldig italiensk, det er mer poteter enn ris og pasta, mer gryter og gulascher, i det hele ganske rustikt, men svært smaksrikt.

Selv om Friuli er mest kjent for hvitviner, er det også en betydelig produksjon av rødviner. Mye merlot og cabernetviner som først er gode når skikkelig vinmakerkunst er inne i bildet. Men rødvinene av de tradisjonelle og lokale druene som refosco dal peduncolo rosso, pignolo og schiopettino er som skapt for den lokale maten. Hvilket betyr viner med relativt høy syre og tøffe tanniner. Men refosco har også et potensial utenfor regionen, for så vel Fellugas som Roncho di Manzanos er flotte representanter for den moderne refosco laget av druer med god konsentrasjon.

Foto: Jan H. Amundsen

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så lett lager du en gresk vri på omeletten
Dagens rett
Gresk omelett med artisjokk, paprika og fetaost

Så lett lager du en gresk vri på omeletten

Omelett er noe av det raskeste du kan lage. Denne knallgode oppskriften med fetaost er inspirert av Hellas som vekker gode minner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her