Selv om det ikke er akkurat det vi forbinder med så store enheter som Gallo, er "minimum touch winemaking" den rådende filosofi i dag, i hvert fall for de viktigste merkevarene. Den innebærer blant annet at klaring av mosten gjøres ved hjelp av sentrifugalkraft. Dette er i følge Cal Dennison, sjef for blant andre storselgere som Turning Leaf og den rimeligere serien Sierra Valley, langt vennligere mot aromaene.
Dernest og ikke minst reduserer praksisen behovet for filtrering av den endelige vinen som uten denne teknologien måtte filtreres to ganger på tradisjonell måte. Sentrifugen brukes også etter gjæringen for å fjerne gjærrester.
Dessuten bidrar nyvinningen som ble introdusert fra 2003, til Gallos miljøvennlige profil. Med det enorme produksjonsvolumet på nærmere 800 millioner flasker, utgjør selv noe så "uskyldig" som filterpudderet en kilde til forurensing. Behovet for tradisjonelle hjelpemidler er nå redusert, og med det også utslippene.
Hos Gallo innebærer det blant annet færrest mulig passeringer i vinmarkene med traktor, minst mulig bruk av plantevern som i stor grad er erstattet av rovinsekter, strengere kontroll med vanning, gress mellom radene og fornuftig beskjæring for å optimalisere smaken i druene.Tredje og nå snart fjerde generasjon Gallo er svært bevisst sitt samfunnsansvar. Derfor er det opprettet faste donasjoner, såkalte "gi tilbake-program", til ulike naturvernsfond. - Det er på en måte takken for at vi kan bruke jorden til å dyrke druene våre på, forklarer Dennison.
Forståelsen av hvor viktig arbeidet i vinmarkene er for å nå målet om moden rik frukt, har festet seg hos Gallo som i tillegg til å eie et stort antall hektar selv, kjøper druer fra de fleste vinregionene i California . Innhøstingen blir av den grunn årets viktigste happening. Men før de kommer så langt, skal mye skje og organiseres. Gallo har nemlig ikke bare én vinmaker men en hel rekke med vinmaker-team.
Egen smak viktigst- Men vi lar ikke kjemiske analyser styre valgene. Vi stoler først og fremst på vår egen smak, understreker han.
Stor avlingRelativt fruktbart med andre ord. Utbyttet ligger på et sted mellom 67 og 100 hl/ha. Ikke så mye høyere enn mange steder i Frankrike, men når plantetettheten er tilpasset maskinell innhøsting med knapt 1800 planter pr hektar, blir avling pr plante høy. Men siden solen alltid skinner i California, er modning sjelden et problem hvilket kompenserer noe for stort utbytte. Gallo er nemlig ikke opptatt av at vinene på Turning Leaf-nivå skal by på kompleksitet i form av jordsmonnskarakter. Her er det bare frukten som betyr noe.
Gallo har sannsynligvis verdens største forbruk av eikespon, en praksis som hyppig kritiseres.I de siste årene har Gallo plantet mange nye druesorter. Noen er nylig kommet ut på markedet, som pinot grigio og sauvignon blanc, mens andre er fortsatt på eksperimentsstadiet som gewürztraminer, dolcetto og pignolo. Alle kommer fra vinmarker som ganske nylig er kommet i produksjon og vil være interessante bidrag til den fremtidige Gallo-porteføljen. Spesielt pignolo har en veldig ucalifornisk karakter. Den er svært italiensk i stilen med god bitterfrukt, fine syrer og ikke minst en tydelig jordsmonnskarakter som vanligvis ikke er etkjennetegn ved Turning Leaf.
Interessen for denne vinen ble naturlig nok enorm i kjølvannet av filmen Sideways som fikk amerikanere til å gå mann av huse på jakt etter "pinøu noar".I Norge selges i øyeblikket kun zinfandel og syrah i denne serien. Turning Leaf Zinfandel er en av Gallos storselgere. Ikke så rart for den er jo veldig californisk i stilen med mye bærsødme, varme, krydder og bløte tanniner. En grei og svært fruktdreven vin som tåler litt krydder i maten. Syrah'en byr på intense skogsbæraromaer i en parfymert folkelig og svært ren bærpreget stil som dessverre sliter med litt mye fatpreg. Kanskje Dennison & Co burde ta en liten revurdering, for den vil absolutt ta seg bedre ut med litt mindre "flis".
Foto: Gallo og 20th Century Fox