Full pakke

Med ukens vin får du alle hvitvinsaromaene i glasset på en gang, tropisk frukt, alle hagens og engens blomster og krydder. Ikke så rart for denne hvitvinen er en skikkelig blanding. Om enn ikke så vanlig lenger. Men god er den og svært lett å finne matføl
Aase E. Jacobsen
20 Juni 2000 - 20:20

Gentil 1999 (varenr. 34533, kr 101,30) heter ukens vin, og det betyr snill. Og den er snill i den forstand at den er lett å like. Årsaken er et stort aromaspekter i duften samt fine syrer og mye frukt og krydder i avslutningen. Rent teknisk sett er den ikke helt tørr, men de få grammene med restsukker balanseres godt av syrene som gjør at den oppleves tørr.

Denne vinen er derfor ypperlig i selskaper hvor du står overfor mange forskjellige preferanser, altså hvor noen ikke liker hvitvin som er "sur" og andre ikke bryr seg om hvitvin fordi det "smaker så lite". En utfordring når du samtidig skal finne en vin som passer til maten.

Gentil er i så måte et funn siden den er så uhyre fleksibel. En ting den (som mange andre viner med den) ikke liker er overdoser med sitron, ellers går den til så vel hvit som rød fisk, så vel kokt, stekt og røkt. Og selvsagt til skalldyr.

Gentil er laget av alle Alsaces såkalt noble druer: Pinot gris, gewürztraminer, muscat, riesling og sylvaner. Hvor de tre første bidrar med aromaene og de to siste med henholdsvis eleganse og friskhet. Produsent er Hugel som er blant de aller høyest ansette vinhusene i Alsace. Og for øvrig områdets eldste, 1999 var deres 360. årgang. Og en vellykket en for druene som Hugel høstet fra sine 25 hektar.

Druene til Gentil kjøpes inn fra vinbønder med langtidskontrakt. Derfor har ikke vinen den samme konsentrasjonen og dybden som vi finner i Hugels viner fra egne vinmarker. Men så er da prisen en helt annen, og i Alsace-sammenheng gir Gentil svært god valuta for pengene.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

7 spanske viner til en fristende 5-retters meny med sesongens beste råvarer
Matkurs og vinkurs
Winedinner 26. februar i Oslo

7 spanske viner til en fristende 5-retters meny med sesongens beste råvarer

Den 26. februar kan du bli med på en unik mat og vinopplevelse. Familia Zabala Martinez henter frem 7 deilige viner og Klosteret disker opp med en 5-retters meny.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her