Full pakke

Med ukens vin får du alle hvitvinsaromaene i glasset på en gang, tropisk frukt, alle hagens og engens blomster og krydder. Ikke så rart for denne hvitvinen er en skikkelig blanding. Om enn ikke så vanlig lenger. Men god er den og svært lett å finne matføl
Aase E. Jacobsen
20 Juni 2000 - 21:20

Gentil 1999 (varenr. 34533, kr 101,30) heter ukens vin, og det betyr snill. Og den er snill i den forstand at den er lett å like. Årsaken er et stort aromaspekter i duften samt fine syrer og mye frukt og krydder i avslutningen. Rent teknisk sett er den ikke helt tørr, men de få grammene med restsukker balanseres godt av syrene som gjør at den oppleves tørr.

Denne vinen er derfor ypperlig i selskaper hvor du står overfor mange forskjellige preferanser, altså hvor noen ikke liker hvitvin som er "sur" og andre ikke bryr seg om hvitvin fordi det "smaker så lite". En utfordring når du samtidig skal finne en vin som passer til maten.

Gentil er i så måte et funn siden den er så uhyre fleksibel. En ting den (som mange andre viner med den) ikke liker er overdoser med sitron, ellers går den til så vel hvit som rød fisk, så vel kokt, stekt og røkt. Og selvsagt til skalldyr.

Gentil er laget av alle Alsaces såkalt noble druer: Pinot gris, gewürztraminer, muscat, riesling og sylvaner. Hvor de tre første bidrar med aromaene og de to siste med henholdsvis eleganse og friskhet. Produsent er Hugel som er blant de aller høyest ansette vinhusene i Alsace. Og for øvrig områdets eldste, 1999 var deres 360. årgang. Og en vellykket en for druene som Hugel høstet fra sine 25 hektar.

Druene til Gentil kjøpes inn fra vinbønder med langtidskontrakt. Derfor har ikke vinen den samme konsentrasjonen og dybden som vi finner i Hugels viner fra egne vinmarker. Men så er da prisen en helt annen, og i Alsace-sammenheng gir Gentil svært god valuta for pengene.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen
Dagens rett

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen

Kveita er en av Norges flotteste matfisker og kan både stekes, grilles, kokes og tilberedes i ovn. Den er uhyre velvillig i kjøkkenet og lett å finne både tilbehør og vinfølge til, derfor er den også kokkenes favoritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gratiner blåskjellene - og bli overbevist - her med sennep og ost
Dagens rett

Gratiner blåskjellene - og bli overbevist - her med sennep og ost

Blåskjell smaker like fantastisk gratinert som den mer klassiske vrien. Gratinering er en fin måte å bruke eventuelle rester på,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her