Fyll opp kjelleren

Denne ultraklassiske snart 17 år gamle tyske rieslingen koster ikke mer enn en helt ok hvitvin. Et sjeldent kupp som neppe kommer igjen.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

For i kjelleren til Freiherr Langwerth von Simmern i Rheingau er det nå ikke lenger noen gamle årganger igjen. Hattenheimer Mannberg Riesling Spätlese Halbtrocken 1991 (56092) er til å få tårer i øynene av, ikke bare av gjensynsglede, men også fordi den til fulle demonstrerer hvor elegant Rheingau-riesling utvikler seg.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Fantastisk matvin
Den snart 17 år gamle vinen er imidlertid langt fra moden i vanlig forstand. Fargen er gulgrønn, som for en helt ung vin, og aromabildet er heller ikke veldig preget av alderen.

Riktignok er petroleumspreget merkbart, men den deilige lime- og eplekarakteren, samt innslaget av jordsmonnstoner som røyk og mokka, gjør at den ikke blir for uttalt. Syrefriskheten er strålende og lengden, ja den tar nesten ikke slutt. En drøm til gode retter med alt fra hummer med kremet saus eller breiflabb med skalldyrsaus til lyst kjøtt i godt lag.

Kun Norge og Sverige
Og drikk for all del ikke alt opp nå, men sørg for å ha noen flasker, for denne vinen tåler fortsatt 10-15 år til.

Den er av typen halbtrocken, hvilket betyr at den hadde 16 gram restsukker da den ble tappet. I løpet av disse årene er sødmen delvis "spist opp", og vinen oppleves som vesentlig tørrere. Halbtrocken (>13 g restsukker/l) er etter manges mening minstekravet til restsødme for at en riesling av dette kaliberet skal kunne leve riktig lenge.

Grunnen til at det fortsatt finnes slike perler er at disse flaskene har ligget gjemt og nesten glemt i Langwerth von Simmerns kjellere siden de ble tappet.

Det finnes knapt marked for vellagrete tyske viner lenger. Hjemmemarkedet vil ikke ha dem, og det til tross for at vinmarken Mannberg i Hattenheim er en av de virkelige perlene i det østre Rheingau.

I dag er det visstnok bare vi her nord som fortsatt setter pris på edel vare. Derfor kan vi oppleve slike kupp som dette både på polet og "systemet".

Kvalitetsløft
Langwerth von Simmern har gjennom innsatsen til dagens friherrepar, Georg-Reinhard og Andrea, løftet kvaliteten på denne veldig tradisjonsrike vingården som har så å si bare grand cru-vinmarker. Og de to siste årgangene er imponerende tatt prisene i betraktning.

Tilgjengelig i Norge finnes både representanter for den moderne tørre typen og den mer klassiske halvtørre . Samtlige med et raffinement som lover godt for fremtidige godbiter.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Hattenheimer Mannberg Riesling Spätlese Halbtrocken 1991

Produsent:
Freiherr Langwerth Von Simmern
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Tyskland
Område:
Rheingau
Pris:
145,00 kr
Varenummer:
5609201
91 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen