Gammelt gjør godt

At gamle vinstokker er av det gode, er denne vinen et veldig godt bevis på. Et røverkjøp er den også.
Aase E. Jacobsen
11 November 2009 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Planter er som mennesker, og samler lærdom gjennom livet. Samtidig som de blir mer nøysomme med alderen. Ikke like produktive som i sin ungdom, men det lille som kommer er av veldig høy kvalitet.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Trenger tid
Derfor er også gamle vinstokker verdifulle. Kanskje spesielt i et varmt klima hvor unge vinplanter lett kan miste kontrollen, ved enten å produsere for mye eller ved å komme i ubalanse på grunn av mangel på fuktighet. Og når vi snakker gammel, så er det ikke nødvendigvis utgammel. Vinplanter trekker på årene allerede ved 35 års alder, men kan holde ut til langt over de hundre.

I Spania finnes det mange svært gode eksempler på at gamle vinstokker gir ekstra høy kvalitet, blant andre Las Rocas Garnacha 2008 (15586) som er å få kjøpt i mange polutsalg. Den er nylig ankommet i en ny og vellykket årgang, fersk så det holder, sine to år til tross. For når garnacha er så konsentrert som dette, må den få litt tid på seg.

Gammel og steinete
Garnacha er en drue som oksiderer lett, men denne heftige spanjolen trenger luft i dag. Selv etter en uke i åpnet flaske er den like spenstig. Og en herlig vin til saftig kjøtt, enten i form av pølser, entrecôte eller en ovnsstekt gryterett.

Mens vår vin er laget av råstoff fra det som i Frankrike kalles "vieilles vignes", 30-45 år gamle planter, så finnes den i en spesialutgave (ikke tilgjengelig i Norge) basert på druer fra 70-100 år gamle vinstokker, alt fra det samme steinete skiferjordsmonnet, derav navnet. Produsenten som holder til i Calatayud heter San Alejandro og er en sammenslutning av 350 vinbønder som i alt dyrker 1100 hektar.
 

Vinmarkene er høytliggende, ved 750 til 1.100 m.o.h. hvilket gjør at naturen selv skaper ugunstige forhold for sykdommer. Derfor brukes knapt nok noen form for plantevern. San Alejandro lager ellers viner under merkevarenavnet Baltasar. Alle vellagete, i flere prisklasser, men faktisk tar vår vin luven av de andre takket være sin kombinasjon av lav pris og flott konsentrasjon.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang på rad.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her