Garantert ren smak

Ingenting er mer irriterende enn å åpne en god flaske vin for så å oppdage at den er ødelagt av en forurenset kork. Enda verre er det hvis du gir bort en slik flaske, og spesielt hvis mottakeren ikke er særlig kjent med fenomenet. Gode relasjoner kan ødel
Aase E. Jacobsen
08 Desember 2003 - 11:34

Hvis du rynker på nesa over en vin med bruskork, kan du reflektere over følgende. I champagnehusenes kjellere ligger mangfoldige millioner flasker tettet med nettopp bruskork. Det er nemlig den foretrukne lukkemekanismen for champagne under den viktige annengjæringen, altså mens de verdifulle boblene og de karakteristiske autolysearomaene (gjærbakst, toast etc) dannes. Bruskorken sitter på flaskene i minst halvannet år, gjerne mye lengre.

Så hvis det er godt nok for champagne som prismessig overgår det meste av annen vin, så er skepsisen ganske ubegrunnet. Og er du fortsatt i tvil, bør du prøve Robin Woodhouse Crown Cap Red Mark II 2001 (46010) som ble tappet for halvannet år siden. Dette er en svært vellaget og genuin vin fra Basilicata i Italia, laget av et kooperativ i Venosa, under oppsyn av mannen som har gitt vinen navn, nemlig Robin Woodhouse. En engelskmann med bakgrunn fra vinbransjen som for 14 år siden flyttet til Italia, i første omgang Milano, og til slutt Puglia. Her har han utviklet sitt innovative vinkonsept som går ut på å lage gode viner av lokale druer, tappe dem i kvalitetsflasker som lukkes med bruskork. Crown Cap er bruskork på engelsk og dessuten navnet på konseptet som har fått stor oppmerksomhet etter lanseringen for to-tre år siden.

Red Mark II er laget av aglianico samt noe sangiovese og montepulciano. Dette er en klassisk drueblanding i Basilicata hvilket i kombinasjon med at det er brukt utvalgte råvarer sikrer genuinitet i den endelige vinen. Aglianico som kun trives i Basilicata og Campania, er en tøff drue med gode syrer og tanniner. De to andre druene er med på å mykne inntrykket noe og siden kun en fjerdedel er fatmodnet, er druenes særpreg intakt.

Dette er en vin som roper på litt rustikk mat, gjerne en kjøttgryte basert på de litt mindre edle stykningsdelene som har fått godgjøre seg (braisere heter det på fagspråket) i steikeovnen lenge. Syrene og tanninene i denne vinen elsker å bryne seg på slik mat. Men den kan med fordel nytes til lamme- eller svinekoteletter, en kraftig pastarett eller grillet kylling (dog ikke av den anorektiske typen). En ganske allsidig vin forutsatt at retten ikke er for delikat. Men at den trenger mat er hevet over enhver tvil.

Og så er den altså helt problemfri i hvert fall når det gjelder hvilke problemer en dårlig kork kan skape. Og siden nyere forskning har avlivet gamle myter om at naturkorken er viktig for vinens utvikling, kan du også lagre denne vinen. Aglianicos struktur borger for lagringsdyktighet selv om vinen ikke nødvendigvis blir så mye bedre, bare mer avrundet og med litt andre aromaer. Med bruskork behøver heller ikke flaskene ligge siden korken omslutter flaskemunningen veldig godt. En stor fordel for trangbodde og ikke minst for restaurantbransjen som kjøper vin kassevis. Enda en liten detalj er at det inni korken er en liten plastkork som du enkelt vipper ut og bruker til å sette i flasken hvis ikke hele innholdet brukes med en gang. Den sitter så tett at vinen godt kan stå et par dager uten å tape seg.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille denne vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her