Garantert ren smak

Ingenting er mer irriterende enn å åpne en god flaske vin for så å oppdage at den er ødelagt av en forurenset kork. Enda verre er det hvis du gir bort en slik flaske, og spesielt hvis mottakeren ikke er særlig kjent med fenomenet. Gode relasjoner kan ødel
Aase E. Jacobsen
08 Desember 2003 - 11:34

Hvis du rynker på nesa over en vin med bruskork, kan du reflektere over følgende. I champagnehusenes kjellere ligger mangfoldige millioner flasker tettet med nettopp bruskork. Det er nemlig den foretrukne lukkemekanismen for champagne under den viktige annengjæringen, altså mens de verdifulle boblene og de karakteristiske autolysearomaene (gjærbakst, toast etc) dannes. Bruskorken sitter på flaskene i minst halvannet år, gjerne mye lengre.

Så hvis det er godt nok for champagne som prismessig overgår det meste av annen vin, så er skepsisen ganske ubegrunnet. Og er du fortsatt i tvil, bør du prøve Robin Woodhouse Crown Cap Red Mark II 2001 (46010) som ble tappet for halvannet år siden. Dette er en svært vellaget og genuin vin fra Basilicata i Italia, laget av et kooperativ i Venosa, under oppsyn av mannen som har gitt vinen navn, nemlig Robin Woodhouse. En engelskmann med bakgrunn fra vinbransjen som for 14 år siden flyttet til Italia, i første omgang Milano, og til slutt Puglia. Her har han utviklet sitt innovative vinkonsept som går ut på å lage gode viner av lokale druer, tappe dem i kvalitetsflasker som lukkes med bruskork. Crown Cap er bruskork på engelsk og dessuten navnet på konseptet som har fått stor oppmerksomhet etter lanseringen for to-tre år siden.

Red Mark II er laget av aglianico samt noe sangiovese og montepulciano. Dette er en klassisk drueblanding i Basilicata hvilket i kombinasjon med at det er brukt utvalgte råvarer sikrer genuinitet i den endelige vinen. Aglianico som kun trives i Basilicata og Campania, er en tøff drue med gode syrer og tanniner. De to andre druene er med på å mykne inntrykket noe og siden kun en fjerdedel er fatmodnet, er druenes særpreg intakt.

Dette er en vin som roper på litt rustikk mat, gjerne en kjøttgryte basert på de litt mindre edle stykningsdelene som har fått godgjøre seg (braisere heter det på fagspråket) i steikeovnen lenge. Syrene og tanninene i denne vinen elsker å bryne seg på slik mat. Men den kan med fordel nytes til lamme- eller svinekoteletter, en kraftig pastarett eller grillet kylling (dog ikke av den anorektiske typen). En ganske allsidig vin forutsatt at retten ikke er for delikat. Men at den trenger mat er hevet over enhver tvil.

Og så er den altså helt problemfri i hvert fall når det gjelder hvilke problemer en dårlig kork kan skape. Og siden nyere forskning har avlivet gamle myter om at naturkorken er viktig for vinens utvikling, kan du også lagre denne vinen. Aglianicos struktur borger for lagringsdyktighet selv om vinen ikke nødvendigvis blir så mye bedre, bare mer avrundet og med litt andre aromaer. Med bruskork behøver heller ikke flaskene ligge siden korken omslutter flaskemunningen veldig godt. En stor fordel for trangbodde og ikke minst for restaurantbransjen som kjøper vin kassevis. Enda en liten detalj er at det inni korken er en liten plastkork som du enkelt vipper ut og bruker til å sette i flasken hvis ikke hele innholdet brukes med en gang. Den sitter så tett at vinen godt kan stå et par dager uten å tape seg.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille denne vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende
Ukens drink

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende

Iskaffe er kanskje ikke førstevalget i november, men litt denne kombinasjonen føles nesten som medisin. Viktigst er at den smaker godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her