Gastronomisk perle

Ukens vin kommer fra et av de rikeste områdene i Frankrike - rent gastronomisk sett. Nær sagt selvsagt er den som skapt for det gode måltid. En god vin etter klassisk mønster som forsvarer sin halvannen hundrelapp med bravur.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Périgord har aldri oppnådd samme status som naboområdet Bordeaux - på vinsiden. Men det tas grundig igjen på den gastronomiske siden hvor Périgord kan oppvise en enorm rikdom. Gjess og ender i titusentall ender opp som kjøtt syltet i eget fett (confit), lever (foie gras), røykt eller tørket brystfilet (magret fumé/seché) og gésiers (kråsen) hvor sistnevnte er det som krever mest tillæring. Det kuperte og skogskledde terrenget myldrer av vilt i ulike størrelser, sopp og ikke å forglemme det svarte gullet - trøffelen.

Den lille prinsen
Selv om tettheten av stjernerestauranter er stor i Périgord, er det det enkle, rustikke og i særdeleshet smaksrike kjøkkenet som gjør at gastronomien står så sterkt i området. Til slik mat trengs viner med god struktur. Ikke noe nymotens greier som bløte tanniner, overdeven fruktsødme og høy alkohol der i gården, nei. Fremst i rekken av områdets vinslott - for om ikke vinen er jålete, så er i hvert fall rammene rundt standsmessig - er Ch. de Tiregand som ligger noen kilometer øst for Beregerac som er Périgords hovedstad, midt i appellasjonen Pécharmant som kun teller 300 hektar hvorav Tiregand disponerer 40. Eierne av slottet er familien Saint-Exupéry som er mer kjent her til lands for å ha avlet Antoine (han med Den lille prinsen) enn for vinen. Men det er det altså slutt på nå.

Pécharmant har de beste klimatiske og geologiske forholdene for rødvindruedyrking i Périgord. Jordsmonnet består av grus og sand i de øvre lag over jernholdig grovere grus. Opprinnelsen er transformert granitt fra nærliggende Massif Central. Dette veldrenerte og mineralrike jordsmonnet gir i kombinasjon med sørvendte vinmarker og høy andel av merlot, en god dose cabernet sauvignon, noe cabernet franc og malbec velstrukturerte viner som også kan lagres lenge.

Legg i kjelleren
Ch. de Tiregand lanseres imidlertid i en årgang som har fått ry på seg for å skulle nytes relativt raskt. 2002-sesongen hadde her som i Bordeaux en del problemer underveis, i form av svak og ujevn fruktsetting i juni og en kjølig juli-august, men ble reddet av en tørr og fin september. Resultatet er relativt liten avling og parfymerte og fruktige viner med middels lagringsevne.

Men det var det generelle inntrykket, for Ch. de Tiregand 2002 (20522) har i tillegg til flott saftig frukt i retning solbær og syltet kirsebær også veldig god stofflighet, fine syrer og gode tanniner. Og så må vi ikke glemme lengden. Ettersmaken byr på den samme fruktigheten som i duften i tillegg til lakris, jordsmonn og fat. Veldig godt følge til andebryst eller annet rødt kjøtt med en del fedme i tilberedningen. Liker du en mykere stil, bør du nok la den ligge en stund til. For lagringsevnen er det ikke noe å si på. Denne tåler fint å ligge i minst fem år, men er kanskje aller best etter to-tre år. Da kan du trygt servere den til vilt som hjort eller elg.

Når 2002 er utsolgt, kan vi en etter ryktene glede oss til en oppfølger med langt mer kraft, men som fortsatt er i forvaring i fatene i Tiregands kjeller. Supervarme 2003 gir en vin med større konsentrasjon og mer tanniner som vil kreve mer tid i kjelleren før den nytes. Men det er det altså ennå for tidlig å konkludere med.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004 .
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004 .

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis . Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen