Gavepakke fra Burgund

Røde burgundere som både kan puttes i kjelleren og nytes i dag samtidig som de er vennlige mot lommeboken, er noe de fleste setter pris på i disse post-sommerferie-tider.
Aase E. Jacobsen
30 August 2006 - 02:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Santenay er en av de minst statuspregete appellasjonene i Burgund. Derfor er de om lag 360 hektarene også kilde til gode kjøp, selvsagt forutsatt at druene havnet i hendene på ambisiøse vinmakere.

Tøffere
Santenay som ligger inneklemt mellom lukrative adresser for hvitvin, er 97 prosent rødvin. Årsaken er i stor grad at den har noe av det samme kalksteinsjordsmonnet som kjennetegner de beste kildene til pinot noir i motsatt ende av Côte d'Or, altså Côtes-de-Nuits. Derfor er Santenay noe tøffere enn sørburgunds (Beaunes) mer ettertraktete røde, og har fått et rykte for å være rustikk og ikke særlig sjarmerende.

Alt etter boka
Det har imidlertid Lequin-Colin som fysisk holder til innenfor kommunens grenser, klart å gjøre noe med. Og best av alt, til fantastisk gunstige priser. Deres Lequin-Colin Santenay Vieilles Vignes 2011 (44099) er et strålende godt kjøp. Den er laget av økologisk dyrkete druer fra 50 år gamle vinstokker som gir 35 hl/ha.

Druematerialet kommer fra tre ulike parseller. Vinfikasjonen er tradisjonell i åpne ståltanker med avsluttende 10-15 måneders modning i hovedsakelig brukte fat. Vinen er dessuten ufiltrert (= mer smak). Både råvarene og håndverket er altså etter boka og med en klassisk årgang som 2004, er du sikret en vin som kan nytes i flere år framover.

Flere godbiter
For denne rimelige burgunderen har både god konsentrasjon, fine syrer og tilsvarende tanniner som er forutsetningen for å kunne legges i kjelleren noen år. Men allerede nå byr den på svært tiltalende rød bærfrukt, både bringebær og kirsebær samt furuskog, fersk trevirke og velintegrert fat. En flott matvin som er en drøm til lam med urter men også alle andre lysere kjøttslag, både med sjysaus eller kremete utgaver. Og sist men ikke minst en burgunder alle har råd til.

Lequin-Colins øvrige svært prisgunstige burgundere i begge kulører er også verd å prøve.

Og hvis du har lyst til å gå Santenay nærmere etter i sømmene og spandere litt mer, er Lamy Santenay Clos des Hâtes 2004 (42059) en perle.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

La iskremen få en pause - gå for pannacotta med marinerte jordbær i stedet
Ukens kake

La iskremen få en pause - gå for pannacotta med marinerte jordbær i stedet

Pannacotta er manges favoritt-dessert, med hvit sjokolade blant ingrediensene og marinerte jordbær på toppen smaker den himmelsk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fra gris til vindruer ga Norge et nytt vinområde
+

Fra gris til vindruer ga Norge et nytt vinområde

Toyni Tobekk og Arild Hebnes plantet sine første vinstokker i 2020 etter å ha drevet med gris i 26 år. Første årgang ble 2022 og nå inviterer de til vinsmaking – og plukking av druer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
La iskremen få en pause - gå for pannacotta med marinerte jordbær i stedet
Ukens kake

La iskremen få en pause - gå for pannacotta med marinerte jordbær i stedet

Pannacotta er manges favoritt-dessert, med hvit sjokolade blant ingrediensene og marinerte jordbær på toppen smaker den himmelsk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris
+
Ukens vin

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris

Med 12,5 prosent alkohol og under 3 gram restsukker samt fravær av smør og toast er denne vinen rustet til kamp - og til en pris som er lavere enn hos produsenten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol
+
Godbiter i pollisten

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol

Den holder bare 12 prosent alkohol og finnes som en überkul usvovlet utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak 8 fantastiske viner fra Piemonte
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 22. september i Oslo

Smak 8 fantastiske viner fra Piemonte

Den 22. september kan du nyte et bredt spekter viner fra en velkjent vinprodusent fra Piemonte.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fra gris til vindruer ga Norge et nytt vinområde
+

Fra gris til vindruer ga Norge et nytt vinområde

Toyni Tobekk og Arild Hebnes plantet sine første vinstokker i 2020 etter å ha drevet med gris i 26 år. Første årgang ble 2022 og nå inviterer de til vinsmaking – og plukking av druer.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her