Drikke
Gi Bordeaux en pause

Gi Bordeaux en pause

En av New Zealands absolutt beste viner er nå tilgjengelig i Norge. Og den konkurrerer med mang en bordeauxvin.
Aase E. Jacobsen
25 August 2011 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Te Mata Coleraine 2008 (92932) er toppvinen fra vingården Te Mata som holder til i Havelock North i Hawkes Bay på New Zealands nordøy. At produsenten er stolt av denne bordeauxinspirerte vinen, er ikke vanskelig å forstå, for den har flott konsentrasjon, veldig gode, men ikke aggressive tanniner, derimot stor eleganse med fin saftighet og god karakter. En vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år, men som i dag smaker veldig godt etter et par timer i karaffel. Spesielt sammen med saftig oksekjøtt med god saus.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Eldste vinmarker
Coleraine regnes ofte som det aller ypperste som kommer fra dette stadig mer interessante vinlandet. Og det helt siden første årgang som kom i 1982. Takket være det noe varmere klimaet i Hawkes Bay evner klassiske bordeauxdruer som de to cabernetene og merlot å bli modne. Samtidig som det er kjølig nok til å sikre syrefriskhet og raffinement i vinene. Ingrediensene til Coleraine ble opprinnelig hentet fra vinmarken med samme navn, men nå er den en blanding av druer fra Te Mata Estates eldste vinmarker.

Også endrueviner
Te Mata har i motsetning til mange andre NZ-vingårder en veldig lang historie. Allerede i 1885 plantet Bernard Chambers vinstokker i Te Mata-skråningene. Han må ha visst hva han gjorde, for de veldrenerte grusholdige nordvendte vinmarkene skulle gi utmerket frukt. På 1970-tallet kjøpte John og Wendy Buck vingården som gjennomgikk en fullstendig renovering.

I 1993 kjøpte de Woodthorpe, også den med lang historie i Hawkes Bay. Herfra kommer endrueviner som takket være potensialet til området og kvalitetssatsingen til Te Mata, smaker aldeles utmerket. Men til en helt annen pris. Spesielt er Te Mata Woodthorpe Syrah 2011 (92929) og Te Mata Woodthorpe Gamay Noir 2012 (92928) herlige uttrykk for så vel de respektive druene som New Zealand.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her