Drikke
Gi Bordeaux en pause

Gi Bordeaux en pause

En av New Zealands absolutt beste viner er nå tilgjengelig i Norge. Og den konkurrerer med mang en bordeauxvin.
Aase E. Jacobsen
25 August 2011 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Te Mata Coleraine 2008 (92932) er toppvinen fra vingården Te Mata som holder til i Havelock North i Hawkes Bay på New Zealands nordøy. At produsenten er stolt av denne bordeauxinspirerte vinen, er ikke vanskelig å forstå, for den har flott konsentrasjon, veldig gode, men ikke aggressive tanniner, derimot stor eleganse med fin saftighet og god karakter. En vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år, men som i dag smaker veldig godt etter et par timer i karaffel. Spesielt sammen med saftig oksekjøtt med god saus.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Eldste vinmarker
Coleraine regnes ofte som det aller ypperste som kommer fra dette stadig mer interessante vinlandet. Og det helt siden første årgang som kom i 1982. Takket være det noe varmere klimaet i Hawkes Bay evner klassiske bordeauxdruer som de to cabernetene og merlot å bli modne. Samtidig som det er kjølig nok til å sikre syrefriskhet og raffinement i vinene. Ingrediensene til Coleraine ble opprinnelig hentet fra vinmarken med samme navn, men nå er den en blanding av druer fra Te Mata Estates eldste vinmarker.

Også endrueviner
Te Mata har i motsetning til mange andre NZ-vingårder en veldig lang historie. Allerede i 1885 plantet Bernard Chambers vinstokker i Te Mata-skråningene. Han må ha visst hva han gjorde, for de veldrenerte grusholdige nordvendte vinmarkene skulle gi utmerket frukt. På 1970-tallet kjøpte John og Wendy Buck vingården som gjennomgikk en fullstendig renovering.

I 1993 kjøpte de Woodthorpe, også den med lang historie i Hawkes Bay. Herfra kommer endrueviner som takket være potensialet til området og kvalitetssatsingen til Te Mata, smaker aldeles utmerket. Men til en helt annen pris. Spesielt er Te Mata Woodthorpe Syrah 2011 (92929) og Te Mata Woodthorpe Gamay Noir 2012 (92928) herlige uttrykk for så vel de respektive druene som New Zealand.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette drikker du til and
Tester

Dette drikker du til and

Andevennlige drikkevarer finner du innen alle kategorier og prisklasser. Her har du en rekke forslag som kan kalles allroundere når det er and på menyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her