Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Gjæremesteren

Florøværingen Espen Lothe tok permisjon fra lærerjobben for å brygge øl på heltid. Nystartede Kinn Bryggeri bygger på oppskriften som gjorde ham til dobbelt norgesmester i hjemmebrygging: tungvint og gammeldags håndverk.
Redaksjonen
19 August 2010 - 14:58

Det var slett ikke gitt at det var tre skråstilte sild i sølv som skulle ende opp som heraldisk motiv i Florøs byvåpen. Forslagene som ble lansert frem mot byens 100 års-jubileum i 1960 utviser stor spennvidde. Blant de ulike utkastene til motiv finner vi en måke med sild, et fyrtårn med sild, måke med sild, måke med sild, ørn med sild, en krabbe og enda en måke med sild. Florøværingene har historisk sett vært ualminnelig opptatt av havets sølv.

Så da Espen Lothe skulle gjøre en innsats i anledning byens 150 års-jubileum, valgte han å brygge et havets øl. Det belgiske hveteølet Jubileum er krydret med appelsinskall og koriander og passer utmerket til fisk og sjømat. Som de andre ølsortene til Kinn Bryggeri, er også denne produsert i åpne gjæringskar med ekte overgjær. Ingen andre norske bryggerier lager øl på dette viset.

- Du får et bedre øl når du ikke stresser gjæren, men lar den jobbe i ro og mak på naturlig vis. Det er ikke tilfeldig at noen av verdens høyest rangerte øl er brygget på denne måten, sier Lothe.

Fra slums til premiebrygg
Det er heller knapt en tilfeldighet at Lothe nå er bryggerimester på sjette måneden. Kinn Bryggeri tappet riktignok sitt første øl i desember i fjor, men 36-åringen har brygget øl på hjemmebane i over 20 år. Lothe satte sitt første brygg allerede som konfirmant og fortsatte hjemmebryggingen som student i Bergen - på kjøkkenet med en storhusholdningspanne som faren hadde brukt til å koke grisehoder til sylteflesk.

- De ti første årene var bryggingen min preget av slums, medgir Lothe.
Det forandret seg da han under et pedagogikkseminar tilfeldigvis møtte Gahr Smith-Gahrsen - flere ganger norgesmester i hjemmebrygging. Lothe ble innviet i den skikkelige bryggingens edle kunst. Han begynte å meske sin egen malt, og litt etter litt begynte resultatene å bli både gode og repeterbare. 40 liters-gryta på kjøkkenet ble erstattet av 120 liters-tanker i kjelleren - og to år på rad ble Lothe kåret til årets hjemmebrygger. I fjor tok han permisjon fra jobben som ungdomsskolelærer for å gjøre hobbyen til et livsverk.

- Som hjemmebrygger så jeg hvor lett det var å lage bedre øl enn den industripilsen man fant i butikken. Da jeg etablerte Kinn Bryggeri, bygget jeg videre på disse erfaringene. Det er ingen heksekunst å skalere opp fra batcher på 120 liter til 720 liter, sier Lothe.

Alt eller ingenting
Kinn Bryggeri ligger i rådhusets bakgård, midt i Strandgata i Florø sentrum. En tilsvarende sentral plassering i hovedstaden ville hatt adresse i Karl Johans gate. Handelslekkasje til kjøpesentre og ikke minst nabobyen Førde har imidlertid ført til mange ledige lokaler i Florø, og huseier var visstnok bare begeistret for å kunne leie ut til en gjæreanstalt. Så langt har Lothe brygget 14.000 liter øl i disse lokalene, og enn så lenge lover det godt, også med tanke på økonomien.
- De fleste mikrobryggeriene i Norge starter som dugnadsprosjekter, men når man har en familie med små unger, er det vanskelig å satse halvveis. Jeg arbeidet lenge med å finne en forretningsmodell jeg var trygg nok på til å satse fullt og helt, sier Lothe.

Den modellen går i korthet ut på å gjøre det billig og desto bedre. Den totale investeringen i bryggeriet begrenser seg til en knapp million. Øl-tankene er gamle melketanker fra nedlagte gårdsbruk, kjøpt fra Tine til skrapmetallpris. Meskekaret kostet ham 2.000 kroner, gjæringskaret på 1.200 liter kostet 1.200 kroner. Maltmøllen er kjøpt brukt - faktisk er varmeveksleren den eneste større investeringen gjort til nypris.
- Jeg har også satset bevisst på hovedsakelig å levere øl på fat fremfor flasker. Dette gjør det enklere for én mann å greie større volum, sier Lothe.

Å rette brygger for smed
Foreløpig leverer Kinn Bryggeri til et dusin serveringssteder, hovedsakelig lokalt i Sogn og Fjordane, men også til Bergen og Trondheim. Utvalget består av to belgiske hveteøl, klassiske engelske sorter som pale ale, brown ale og stout - og en amerikansk IPA, den eneste med en alkoholprosent høyere enn 4,7.

- Jeg skammer meg ikke over å innrømme at noe av grunnen til at jeg lager øl med en lav alkoholprosent er fordi dette er enklere å selge. Samtidig er jeg en stor tilhenger av britisk pubkultur hvor man gjerne kan drikke fire-fem glass av et svakt, men smaksrikt øl og være like frisk i hodet, sier Espen Lothe.

Han skal uansett ikke beskyldes for å ha gjort det lett for seg selv. Metoden med overgjæring i åpne kar er tungvint og gammeldags, men resultatet er i følge Lothe et mer komplekst øl med større smaksrikdom. Hvilket slett ikke er det man finner mest av i landets butikkhyller.

- Man kan si at bryggerier og bakerier har lidd den samme skjebnen. Øl og brød er begge produkter som lenge var knyttet til ideen om et godt håndverk. Da produksjonen ble industrialisert, forsvant både håndverket og smaken. Heldigvis har etterspørselen etter både godt brød og godt øl begynt å melde seg igjen, sier Lothe.

Mens kvalitetsbakeriene har vært et fenomen i fremgang i flere år, ser man nå også at de mindre bryggeriene øker i antall. Enda er det nok en stund til man kan snakke om en mikrobryggeri-boom i Norge, men i løpet av årets første måneder doblet Bryggeri- og Drikkevareforeningen sin medlemsmasse. Av de 15 nye medlemmene er nær alle gårds- eller mikrobryggerier.

- Det har skjedd mye i ølverdenen. Serveringsstedene tør å satse på alternativer til industripilsen når de opplever faktisk etterspørsel. Dermed blir det også en mye lavere terskel for å komme på banen for små aktører som Kinn Bryggeri. Jeg tror ikke min satsing hadde hatt mye for seg for ti år siden, sier Lothe.

Staut, svart øl
Kinn Bryggeri låner navnet fra øya Kinn i havgapet vest for Florø. EspenLothe giftet seg i middelalderkirken på øya, og det er faktisk den gamle soknepresten her - stortingsmann Hans Blom - som har æren for at Florø i det hele tatt finnes. Tross skarpe protester fra kjøpmennene i Bergen som slett ikke ville gi slipp på inntektene fra sildefisket, fikk Blom kjempet gjennom vedtaket om en ny havneby. Florø ble vedtatt etablert i Stortinget 16. mai 1860. 150 år og tre dager senere fyller Espen Lothe og hans eneste ansatte, Henri Banne, ølfat i det vesle bryggeriet. På selve jubileumsdagen solgte de 850 flasker øl. Omsetningen er foreløpig i tråd med forretningsplanen.

- Mange mikrobryggerier gjør det gjerne veldig bra i begynnelsen, før salget dabber av. Dette skyldes at ølentusiaster med samlemani er veldig ivrige med ett et nytt produkt lanseres. Siden vi distribuerer mest lokalt, tror jeg ikke det er ølnerdene som driver salget kunstig opp, ler Lothe og fyller Svart hav på et 19 liters-fat. Staut øl, står det på etiketten.

- Jeg synes det er synd at man ikke får tak i norske øl-råvarer. Enn så lenge må jeg ta til takke med norske navn, sier han.

Derfor skriver han ikke stout, men staut. Pale ale omtaler han som lyst øl. Brown ale som brunt. IPAen - av west coast-variant med amerikansk humle - heter Vestkyst. Til høsten planlegger han en east coast-IPA med engelsk humle. Den skal hete Austkyst. Og imperial stout'en - kongestauten - den skal hete Svarthumle. Satsingen er frisk for det lille mikrobryggeriet.

- Egentlig foretrekker jeg begrepet håndverksbryggeri, sier Lothe:
- Ordet mikrobryggeri impliserer at det industrielle makrobryggeriet er malen vi streber etter, og det blir jo helt feil. Jeg brygger det ølet jeg liker å drikke selv.

Fakta om Kinn Bryggeri
- Etablert i desember 2009 av Espen Lothe
- Beliggende i Florø i Sogn og Fjordane
- Produserer øl i åpne gjæringskar med ekte overgjør
 
- Produserer p.t følgende øl:
- Jubileum, belgisk hveteøl, 4,7 %
- Knutholmer, mørkere belgisk hveteøl, 4,7 %
- Vestkyst, IPA, 7,0 %
- Pilegrim, pale ale, 4,7 %
- Sjelefred, brown ale, 4,7 %
- Svart hav, stout, 4,7 %
 
Distribusjon:
- Hjørnevikbua, Florø
- Hagen, Florø
- Kysten Restaurant, Florø
- Svanøy Oppleving, Svanøy
- Kraftstasjonen, Måløy
- Hotel Alexandra, Loen
- Gloppen Hotell, Sandane
- Skjerjehamn
- Cafe Herman, Hermansverk (kun flasker)
- Knutholmen Restaurant og Pub, Kalvåg (kun flasker)
- Naboen Pub og Restaurant, Bergen
- Den Gode Nabo, Trondheim

Tekst og foto: Eivind Senneset

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

1125 viner testet blant marsnyhetene - velg fra øverste hylle

Marsnyhetene byr på viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

iStock-1085444140.jpg
+
Klubbkokken serverer: Coq au vin

Kvinnedagen feires med rødvin i både gryte og glass

Til heder for Amerikas matmor og kanskje verdens første kjendiskokk, Julia Child, server vi den franske klassikeren coq au vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

iStock-1268440016.jpg
Ukens drink
Clover Club cocktail

Denne drinkklassikeren kommer du til å slå veldig godt an

Den har nok av både styrke og fruktighet til å være den forstående kvinnedagen verdig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

basismars-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter basis mars 2021

Det er sjeldenhetene som skinner i basishylla denne gangen

Vi snakker om Colares vest for Lisboa. Vil du smake vinhistorie, får du det her, men vær rask, for det er snart ikke mer igjen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her