Glemt perle?

Selv en super vin med internasjonal status og til en god pris kan drukne i polets lister. Ukens vin er en sådan som i den senere tid er enda rimeligere enn da den ble lansert for to år siden. Til glede for alle som er glad i god vin.

Abadia Retuerta Rivola 2001 (11809) er altså en usedvanlig vellaget spanjol i sitt prissjikt. Eneste årsaken vi kan tenke på til at den fortsatt er tilgjengelig i den samme årgangen som da den ble lansert, er at den er i prisklassen 100 + , som representerer kun noen skarve prosent av vinsalget.

Alle som har oppdaget hvor mye større gleden blir ved å investere noen ekstra tiere i en vin, både opplevelsen av vinen i seg selv og i forhold til maten den nytes sammen med, har i Rivola en kandidat til nytelse så vel i dag som i ennå ett til to år. For selv om vi sa at den "vil utvikle seg fint med et par års lagring" for to år siden, betyr det ikke at den på noen måte er helt moden i dag. 

Duften er svært innbydende med søtlige og syrlige skogsbær, kaffe og fatkrydder. Smaksanslaget er rundt og saftig, balansert fatpreg i midten, fine syrer, mokkapreget kommer igjen sammen med solbæraromaer mot slutten, relativt fyldig med bra fedme og fine tanniner. En flott vin til prisen og til retter av lettere vilt som elg eller hjort, men også annet rødt kjøtt. Og gjerne grillet. Dessuten en utmerket vin til julens selskaper hvor annet enn ribbe og surkål står på menyen.

Produsent av denne perlen er Abadia Retuerta som for noen år siden oppnådde stjernestatus nærmest over natten for sine viner. Selv om dette underbruket av et gigantisk farmasøytkonsern først startet opp for 13 år siden i bokstavelig talt upløyd mark, og 13 år er kort tid for vinstokker til å vise sitt fulle potensial, er kvaliteten på vinene bemerkelsesverdig god. Abadia Retuertas vinmarker ligger rett utenfor grensene for denominacion de origen (DO) Ribera del Duero som kanskje er Spanias meste prestisjefylte vinregion. Derfor bærer det  850 år gamle nedlagte klosterets viner betegnelsen Vinho de Mesa - altså husvin.

1997 er ikke det beste året for spansk vin generelt, men Rivola viser få tegn til å være laget av mindre gode druer. Men så er også Abadia Retuerta et hypermoderne mønsterbruk hvor det ikke tas noen sjanser på å sende svake produkter ut på markedet. Derfor er 1997-utgaven av Rivola nesten like god som 1996-utgaven som nå dessverre er utsolgt her til lands. 1996 derimot er et toppår i Duero-dalen og Abadia Retuertas toppviner fra dette året enkeltvinmarksvinene Abadia Retuerta Cuvée El Palomar 1996 (32294) og Abadia Retuerta Cuvée El Campanario 1996 (32295) tilhører verdenseliten. Dette er komplekse og superkonsentrerte men likevel svært elegante viner som trenger noen års lagring for å vise hva de står for og som har et langt liv foran seg.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Abadia Retuerta Rivola 2001 (11809)Abadia Retuerta Cuvée El Palomar 1996 (32294) og Abadia Retuerta Cuvée El Campanario 1996 (32295) . Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen