Gnistrende god

Sauvignon blanc er ikke bare vår- og sommervin når den kommer i så velproporsjonerte former som fra Cloudy Bay.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Skomaker bli ved din lest, er en fristende kommentar til New Zealandsk vinproduksjon. For få, utenfor Europa, lager bedre sauvignon blanc enn "kiwiene". Og Cloudy Bay er i aller fremste rekke. En ny og superfrisk årgang gjør det enda lettere å underbygge påstanden.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Spesiell årgang
Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2013 (30890) er proppet med stikkelsbær, syrlig tropisk frukt og søt "fet" sitrus samt en touch av mineraler og urter i så vel duft som smak. Den er svært fyldig og med god fedme uten at det går på bekostning av elegansen, godt hjulpet av frisk syre.

2006 var for øvrig en spesiell årgang på NZ siden knoppskytingen startet tre uker tidligere enn normalt, og en kjølig periode under blomstringen reduserte avlingen betydelig. De påfølgende månedene bød på strålende forhold, hvilket avspeiles i vinens flotte frukt og friskhet.

Aldri for varmt
Cloudy Bay holder til i Marlborough , på den nordøstre tuppen av South Island, nærmere bestemt i Wairau Valley. Den unike beliggenheten er ikke bare NZs mest solrike dal, målt i soltimer, men har også stor variasjon mellom dag- og nattemperatur . Samtidig som det aldri blir varmere enn 30 grader hvilket skyldes den korte avstanden til havet. Et eldorado både for hvitvinsdruer (og pinot noir) - og de som jobber der.

Kompleksitet fra jordsmonnet
Siden starten i 1986 har Cloudy Bay som eies av vestaustralske Cape Mentelle og dermed Moët-Hennessy (LMVH), utvidet til 150 hektar. Vinmarkene fordeler seg på fire ulike underområder som alle bidrar med sin karakter, både på grunn av forskjeller i mikroklima og ikke minst jordsmonn - som består av to hovedtyper: Steinete med god drenering på den ene side og leirholdig avleiringsjord som holder på fuktigheten på den andre.

Cloudy Bay eksperimenterer også med en fatgjæret utgave av druen. Te Koko er imidlertid et helt annet, men ikke mindre spennende konsept med masser av tropisk frukt som mango og pasjonsfrukt, appelsinskall, epler og mynte/urter. Eika er merkbar men overhodet ikke overdosert, og den overveldende frukten ødelegger ikke noe for finessen. Selv etter fire år har den fortsatt mye å gå på.

Ikke overpriset
Hvilket forteller mye om NZ-sauvignon blancs evne til å holde på sin ungdommelige spenst. Og lover godt for Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2006 som allerede er en drøm til alt fra havet, men særlig mellomfet til fet fisk, og spesielt laks eller ørret, gjerne med litt eksotisk krydring.

Dessuten er prisen redusert slik at den kommer under den magiske tohundrelappen. Og siden mange sancerre'er er på vei til samme prisnivå, er Cloudy Bay ikke lenger en overpriset ny verden-vin. Chardonnayen fra samme hus er ikke like imponerende i sist lanserte årgang. Både eika og alkoholen er litt for tydelig i 2004 , men i kjøligere år som 2002 oppnår druen mer burgundlik eleganse. Det kjennetegner også Cloudy Bays pinot noir som imidlertid ikke selges i Norge.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 

Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2020

Produsent:
Cloudy Bay Vineyards
Utvalg:
Basisutvalget
Volum:
0.750l
Land:
New Zealand
Område:
Marlborough
Pris:
285,90 kr
Varenummer:
3089001
85 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen