Gnistrende god

Sauvignon blanc er ikke bare vår- og sommervin når den kommer i så velproporsjonerte former som fra Cloudy Bay.
Aase E. Jacobsen
22 Mars 2007 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Skomaker bli ved din lest, er en fristende kommentar til New Zealandsk vinproduksjon. For få, utenfor Europa, lager bedre sauvignon blanc enn "kiwiene". Og Cloudy Bay er i aller fremste rekke. En ny og superfrisk årgang gjør det enda lettere å underbygge påstanden.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Spesiell årgang
Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2013 (30890) er proppet med stikkelsbær, syrlig tropisk frukt og søt "fet" sitrus samt en touch av mineraler og urter i så vel duft som smak. Den er svært fyldig og med god fedme uten at det går på bekostning av elegansen, godt hjulpet av frisk syre.

2006 var for øvrig en spesiell årgang på NZ siden knoppskytingen startet tre uker tidligere enn normalt, og en kjølig periode under blomstringen reduserte avlingen betydelig. De påfølgende månedene bød på strålende forhold, hvilket avspeiles i vinens flotte frukt og friskhet.

Aldri for varmt
Cloudy Bay holder til i Marlborough, på den nordøstre tuppen av South Island, nærmere bestemt i Wairau Valley. Den unike beliggenheten er ikke bare NZs mest solrike dal, målt i soltimer, men har også stor variasjon mellom dag- og nattemperatur. Samtidig som det aldri blir varmere enn 30 grader hvilket skyldes den korte avstanden til havet. Et eldorado både for hvitvinsdruer (og pinot noir) - og de som jobber der.

Kompleksitet fra jordsmonnet
Siden starten i 1986 har Cloudy Bay som eies av vestaustralske Cape Mentelle og dermed Moët-Hennessy (LMVH), utvidet til 150 hektar. Vinmarkene fordeler seg på fire ulike underområder som alle bidrar med sin karakter, både på grunn av forskjeller i mikroklima og ikke minst jordsmonn - som består av to hovedtyper: Steinete med god drenering på den ene side og leirholdig avleiringsjord som holder på fuktigheten på den andre.

Cloudy Bay eksperimenterer også med en fatgjæret utgave av druen. Te Koko er imidlertid et helt annet, men ikke mindre spennende konsept med masser av tropisk frukt som mango og pasjonsfrukt, appelsinskall, epler og mynte/urter. Eika er merkbar men overhodet ikke overdosert, og den overveldende frukten ødelegger ikke noe for finessen. Selv etter fire år har den fortsatt mye å gå på.

Ikke overpriset
Hvilket forteller mye om NZ-sauvignon blancs evne til å holde på sin ungdommelige spenst. Og lover godt for Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2006 som allerede er en drøm til alt fra havet, men særlig mellomfet til fet fisk, og spesielt laks eller ørret, gjerne med litt eksotisk krydring.

Dessuten er prisen redusert slik at den kommer under den magiske tohundrelappen. Og siden mange sancerre'er er på vei til samme prisnivå, er Cloudy Bay ikke lenger en overpriset ny verden-vin. Chardonnayen fra samme hus er ikke like imponerende i sist lanserte årgang. Både eika og alkoholen er litt for tydelig i 2004, men i kjøligere år som 2002 oppnår druen mer burgundlik eleganse. Det kjennetegner også Cloudy Bays pinot noir som imidlertid ikke selges i Norge.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng
Dagens rett
Fiskegrateng

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng

Det er ingen grunn til å overlate til andre å lage fiskegratengen. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her