God samvittighet og kjærlighet

Thandi er ikke bare verdens første fairtrade-vin, den er også et resultat av et omfattende program for større rettferdighet innen sørafrikansk jordbruk.
Aase E. Jacobsen
29 Oktober 2008 - 13:39

Og ikke minst ektefølt kjærlighet fra de nesten 300 familiene som er involvert.

Selv om det snart er 14 år siden apartheid ble opphevet, er det sørafrikanske samfunnet fortsatt styrt av den hvite minoritet. Som også eier 85 prosent av jordbruksområdene.

Derfor har fairtrade i Sør-Afrika andre utfordringer i tillegg til å sørge for at landarbeidere får en mer rettmessig andel av det som produseres samt tilgang til skikkelig bolig og andre velferdstiltak.

Et av målene, som er en del av regjeringens Land Redistribution Program og Black Empowerment Program, er å øke de fargetes andel av jordbruksområdene til 30 prosent innen 2015. Altså en dobling fra dagens nivå. Som igjen vil bidra til å senke arbeidsledigheten blant fargete fra dagens 40 prosent. Et ambisiøst mål, men suksessen fairtradeprosjektet Thandi har oppnådd på det internasjonale markedet, er et forbilde for andre.

Ikke bare er Thandi den første fairtrade-vin i hele verden, men deres chardonnay ble også den første sørafrikanske vinen laget av ikke-hvite som mottok gull i International Wine Challenge i London (2004).

- Vi er veldig bevisst at det ikke hjelper bare å være fairtrade så lenge ikke også kvaliteten er høy, hevder Rydal M. Jeftha, Thandis tidligere markedssjef.

Startet med frukt
Det hele startet for 12 år siden da det statseide skogselskapet trakk seg ut av Elgin som ligger om lag 70 km øst for Cape Town. Tilbake sto mange familier uten andre jobbmuligheter. To hvite farmere med en moderne og mer rettferdig innstilling til fordeling av godene, deriblant den kjente vinprodusenten Paul Clüver, tok derfor kontakt med myndighetene for å finne en løsning. Begge stilte 100 hektar hver til disposisjon for områdets til sammen 147 familier.

Hver familie fikk en statsstøtte tilsvarende 16.000 NOK for å dyrke opp jorden.
- Det hele startet med frukt, som epler, pærer og plommer, men etter noen år valgte vi å satse på vinmarker i tillegg, og nå har vi nærmere 80 hektar, forklarer Jeftha.

Thandi-gården oppnådde raskt et renommé for sin høye kvalitet på frukten. 90 prosent ble eksportert gjennom fruktdistributøren Capespan som har både har eierandel og bidrar med kompetanse innen ledelse, logistikk og markedsføring.

- For oss er det viktig å ikke motta almisser, understreker Jeftha. Derfor har også Vinfruco som er en dominerende aktør på den sørafrikanske vinscenen, og sørger for distribusjonen av Thandi-vinene, en mindre aksjepost i prosjektet.

Som et hvert annet fairtrade-prosjekt pløyes overskuddet tilbake til fellesskapet. De 147 familiene eier nå 66 prosent av Thandi-merkevaren. I 2004 overtok de nemlig tredelen som staten tidligere eide ved å kjøpe selve jorden. Midlene var altså overskuddet fra frukt- og vinproduksjonen.

Mye turisme
Men selv om Thandi-arbeiderne hadde solid erfaring med fruktdyrking, var det et stort sprang fra å levere frukt til å videreforedle den. Alt måtte læres fra grunnen av, og Paul Clüver har naturlig nok bidratt mye underveis i utforming av vinstilen. For å komme raskt i gang donerte Clüver 14 hektar med vinmarker.

Clüvers norskættede kone, Songvei, og deres datter Karin, er også veldig sterkt engasjert, og først og fremst i arbeidet kvinnene utfører. For vinmarkene er i stor grad forbeholdt mennene. Dermed representerer kvinnene et stort uutnyttet potensial. Vel hadde mange tilgang på sesongarbeid som fruktplukkere, men i tillegg er 20 av dem engasjert i restauranten på vingården. Her dyrker de også urter, og fru Clüver er ofte med og luker, i følge Jeftha.

Atter andre produserer forskjellige broderte tekstiler knyttet til salg av vin fra vingården. Elgin er nemlig et område med stor turisme, mye på grunn av havet og det rike fuglelivet som tiltrekker mange fuglekikkere.

Thandi-gården heter Lebanon og oppkalt etter Mount Lebanon i nærheten. Dette er et naturreservat som dermed stiller strenge krav til jordbruket i nabolaget. - Respekten for økosystemet gjennomsyrer alt vi gjør. Blant annet er vi omgitt av vannreservoarer som forsyner Cape-områdets befolkning, så det sier seg selv at det hviler et stort ansvar på oss når det gjelder bruk av gjødsel og plantevernmidler, forklarer Jeftha.

Flere steder i Sør-Afrika
Men det å være en del av et naturreservat har også andre utfordringer, og de heter bavianer. De er nemlig veldig glade i modne druer og benytter en hver mulighet til å naske med seg noen klaser!

Det kjølige Elgin, som ligger på 430 m.o.h., er først og fremst en hvitvinsregion, berømt for å gi høy kvalitet for chardonnay og pinot noir, men også cabernet sauvignon. Druene til Thandi Chardonnay som er i salg i Norge kommer selvsagt herfra. Det er en vellykket sørafrikansk hvitvin med et tiltalende tropisk fruktpreg, fin friskhet også fra grapefrukt og syrlige epler. God alene eller til asiatiskinspirerte, men ikke for strekt krydrete retter.

Thandi har siden første vin ble lansert på eksportmarkedet i 2001, utvidet porteføljen med flere viner og henter nå også druer fra andre fairtrade-gårder i Sør-Afrika. - Målet vårt er å initiere lignende vingårder over hele landet samt være en avsetningskanal for deres produkter. Men de må alltid tilfredsstille våre høye kvalitetsmål for å komme i betraktning, understreker Jeftha.

Så langt er to andre vingårder i drift. Og som en naturlig konsekvens av fellesskapstankegangen, har Lebanon-familiene gitt 7 prosent eierandel i Thandi-merkevaren til hver av de to andre vingårdene, Nietbegin og Lutouw som samler nesten like mange familier til sammen som Lebanon.

Gunstig beliggenhet
Nietbegin i Stellenbosch dyrker cabernet, merlot og shiraz på 26 nordvendte hektar i skråninger for maksimal soleksponering. Lutouw i Olifants River, i det vestre hjørnet av Western Cape som også omfatter Stellenbosch, leverer cabernet, shiraz, sauvignon blanc og sémillon av svært lovende kvalitet.

Blandingen av de to sistnevnte er ekstra vellykket med veldig god frukt, typeriktig druepreg og fin sitrusfriskhet. Mye takket være den gunstige beliggenheten i sørvendte skråninger bare seks kilometer fra havet. Den kjølige havluften balanseres av varm vind fra øst.

Den andre Thandi-vinen tilgjengelig i Norge, Cabernet Sauvignon Merlot, henter druer fra begge disse to gårdene. En vellaget, myk og rund rødvin med fine syrer og gode tanniner. En fin sødme fra modne solbær og mokka gjør dentil, ikke bare en god representant for landet og fair trade, men også en fin partner til krydret biff eller barbeque.

Frem til nylig harr det vært den tidligere trucksjåføren Patrick Kraukamp som er Thandis vinmaker, men vinkjelleren deler Thandi fortsatt med Clüver på hans De Rust Estate for Elgin-vinene. De øvrige fremstilles i Stellenbosch som nå er senter for Thandis merkevaresatsing.

- Siden sju selskaper kontrollerer 75 prosent av all eksport av sørafrikansk vin, mener vi det er viktig å skape én sterk merkevare i stedet for mange sørafrikanske fairtrade-merker som konkurrerer med hverandre, hevder Jeftha.
 

Felte en tåre
Han og hans kolleger i Thandi har dermed store vyer for fremtiden. I den sammenheng er de naturlig nok opptatte og avhengige av å få med seg neste generasjon.

- Men våre barn liker ikke å bli kalt bønder, det har ingen status, heller ikke blant Sør-Afrikas unge, sukker han.

Når vi i tillegg vet at en hel generasjon av sørafrikanske vinmarkarbeidere ble ødelagt siden de mottok betaling i form av vin - med alkoholisme som det uunngåelige resultatet, har Jeftha og de andre foreldrene er ekstra vanskelig utfordring.

- Men nettopp derfor er vi viktige som rollemodeller for å vise at jordbruk er ærlig arbeid som gir et sikkert utkomme. Men ikke bare det, også et arbeid som skaper entusiasme og engasjement. Og er du riktig dyktig, kan du til og med komme deg ut i verden, understreker Rydal som har klart å inspirere sin 19 år gamle datter til å gå i gang med høyskolestudier innen jordbruk. Noe han er veldig stolt av. Han var selv landarbeider i 18 år, og kan ikke få fortalt ofte nok hvilken stor seier det er for han å reise rundt og fortelle om Thandi.

- Da jeg så Thandi-flaskene stå i Vinmonopol-hyllene, måtte jeg felle en tåre. Når jeg og mine kolleger opplever at det vi gjør blir satt pris på, får livene våre ny verdi, sier Rydal M. Jeftha til slutt - og det er umulig å ikke tro at han mener hvert ord. Så betyr da også Thandi "næring for kjærligheten" på xhosa.

Foto: Cephas, Thandi

Dette er fairtrade
Fairtrade, eller rettferdig handel som er den norske betegnelsen, er en ordning som bidrar til å sikre jordbruksarbeidere i utviklingsland basale rettigheter. Ikke bare for at de skal få lønn for arbeidet, normale arbeids- og boforhold samt velferdstiltak som helse og utdanning og generell trygghet og frihet.
 
Men også for at produktene skal nå frem til markedet med færrest mulige hindringer underveis. Utbredelsen av mellommenn har i stor grad skylden for at bønder i store deler av verden ikke klarer å komme seg ut av fattigdommen. Gjennom fairtrade får bøndene større kontroll over verdikjeden samtidig som de står sterkere rustet til å tåle nedgangstider og fallende råvarepriser.
 
De såkalte standarder for fairtrade reguleres internasjonalt gjennom FLO som godkjenner alle som ønsker å bruke fairtrade-merket. I dag er det i overkant av 500 produsentorganisasjoner i mer enn 50 land i Afrika, Asia og Latin-Amerika.
 
FLO fastsetter også prisen bøndene oppnår. Denne prisen skal dekke bærekraftig drift samtidig som den inneholder en bonus som skal dekke investering i fremtidig sosial og økonomisk utvikling for den enkelte aktør.
 
Fairtrade-konseptet markedsføres i Norge av Fairtrade Max Havelaar som i dag tilbyr kaffe, te, sjokolade, bananer, appelsinjuice, roser, honning og sukker. Les mer her www.fairtrade.no.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Så eksotisk har du neppe smakt makrell før
Dagens rett

Så eksotisk har du neppe smakt makrell før

Marokkansk krydring og sitron gir det smaksrike fiskekjøttet et solid løft. Retten lager seg nesten selv.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Rester etter rekekosen? De bruker du i denne woken
Dagens rett
Rester etter rekekosen? De bruker du i denne woken

Rester etter rekekosen? De bruker du i denne woken

Siste dag av langhelgen må det bli restemiddag. Har du ikke reker, kan du godt bruke annen type skalldyr eller fisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik tar du vare på sommerens bær
Oppskrifter
Oppskrifter på syltetøy, gele og saft

Slik tar du vare på sommerens bær

Nå er de norske bærene her. Både de du finner i butikken og helt gratis i skogen. Her får du de tipsene og oppskriftene du trenger.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Helstekt fisk med saus som kicker er det som gjelder i dag
Dagens rett
Helstekt dorade med chilisaus, vårløk og grillet sitron

Helstekt fisk med saus som kicker er det som gjelder i dag

Lager du chilisausen selv, kan du bestemme akkurat hvor sterk den skal være. Og kombinasjonen av en saus som sparker og helstekt fisk er rett og slett sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Så eksotisk har du neppe smakt makrell før
Dagens rett

Så eksotisk har du neppe smakt makrell før

Marokkansk krydring og sitron gir det smaksrike fiskekjøttet et solid løft. Retten lager seg nesten selv.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Rester etter rekekosen? De bruker du i denne woken
Dagens rett
Rester etter rekekosen? De bruker du i denne woken

Rester etter rekekosen? De bruker du i denne woken

Siste dag av langhelgen må det bli restemiddag. Har du ikke reker, kan du godt bruke annen type skalldyr eller fisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Er du ikke fan av Guinness, blir du det trolig med denne drinken
Ukens drink
Calcutta Cup drinkoppskrift med Guinness

Er du ikke fan av Guinness, blir du det trolig med denne drinken

Det er tonicen som frisker opp og endrer den klassiske Guinness/stout-smaken. Derfor kan du unne deg en god slurk til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Det er en grunn til at tyskere er ville etter denne retten
Dagens rett
Rollmops

Det er en grunn til at tyskere er ville etter denne retten

Det er ikke bare for at den smaker godt med en snaps, men også for at denne måten å tilberede sild på får ut den beste smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette tilbehøret gir ekstra karakter til grillspydene
Dagens rett
Iransk yoghurtsalat stil grillspydene

Dette tilbehøret gir ekstra karakter til grillspydene

Yoghurtsalat er en sommerfavoritt som skapt for ethvert grillmåltid, og så kjapp å lage at retten også midt i ferien. Prøv den også som dip til chipsen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik tar du vare på sommerens bær
Oppskrifter
Oppskrifter på syltetøy, gele og saft

Slik tar du vare på sommerens bær

Nå er de norske bærene her. Både de du finner i butikken og helt gratis i skogen. Her får du de tipsene og oppskriftene du trenger.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her