Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

God samvittighet og kjærlighet

Thandi er ikke bare verdens første fairtrade-vin, den er også et resultat av et omfattende program for større rettferdighet innen sørafrikansk jordbruk.
Aase E. Jacobsen
29 Oktober 2008 - 12:39

Og ikke minst ektefølt kjærlighet fra de nesten 300 familiene som er involvert.

Selv om det snart er 14 år siden apartheid ble opphevet, er det sørafrikanske samfunnet fortsatt styrt av den hvite minoritet. Som også eier 85 prosent av jordbruksområdene.

Derfor har fairtrade i Sør-Afrika andre utfordringer i tillegg til å sørge for at landarbeidere får en mer rettmessig andel av det som produseres samt tilgang til skikkelig bolig og andre velferdstiltak.

Et av målene, som er en del av regjeringens Land Redistribution Program og Black Empowerment Program, er å øke de fargetes andel av jordbruksområdene til 30 prosent innen 2015. Altså en dobling fra dagens nivå. Som igjen vil bidra til å senke arbeidsledigheten blant fargete fra dagens 40 prosent. Et ambisiøst mål, men suksessen fairtradeprosjektet Thandi har oppnådd på det internasjonale markedet, er et forbilde for andre.

Ikke bare er Thandi den første fairtrade-vin i hele verden, men deres chardonnay ble også den første sørafrikanske vinen laget av ikke-hvite som mottok gull i International Wine Challenge i London (2004).

- Vi er veldig bevisst at det ikke hjelper bare å være fairtrade så lenge ikke også kvaliteten er høy, hevder Rydal M. Jeftha, Thandis tidligere markedssjef.

Startet med frukt
Det hele startet for 12 år siden da det statseide skogselskapet trakk seg ut av Elgin som ligger om lag 70 km øst for Cape Town. Tilbake sto mange familier uten andre jobbmuligheter. To hvite farmere med en moderne og mer rettferdig innstilling til fordeling av godene, deriblant den kjente vinprodusenten Paul Clüver, tok derfor kontakt med myndighetene for å finne en løsning. Begge stilte 100 hektar hver til disposisjon for områdets til sammen 147 familier.

Hver familie fikk en statsstøtte tilsvarende 16.000 NOK for å dyrke opp jorden.
- Det hele startet med frukt, som epler, pærer og plommer, men etter noen år valgte vi å satse på vinmarker i tillegg, og nå har vi nærmere 80 hektar, forklarer Jeftha.

Thandi-gården oppnådde raskt et renommé for sin høye kvalitet på frukten. 90 prosent ble eksportert gjennom fruktdistributøren Capespan som har både har eierandel og bidrar med kompetanse innen ledelse, logistikk og markedsføring.

- For oss er det viktig å ikke motta almisser, understreker Jeftha. Derfor har også Vinfruco som er en dominerende aktør på den sørafrikanske vinscenen, og sørger for distribusjonen av Thandi-vinene, en mindre aksjepost i prosjektet.

Som et hvert annet fairtrade-prosjekt pløyes overskuddet tilbake til fellesskapet. De 147 familiene eier nå 66 prosent av Thandi-merkevaren. I 2004 overtok de nemlig tredelen som staten tidligere eide ved å kjøpe selve jorden. Midlene var altså overskuddet fra frukt- og vinproduksjonen.

Mye turisme
Men selv om Thandi-arbeiderne hadde solid erfaring med fruktdyrking, var det et stort sprang fra å levere frukt til å videreforedle den. Alt måtte læres fra grunnen av, og Paul Clüver har naturlig nok bidratt mye underveis i utforming av vinstilen. For å komme raskt i gang donerte Clüver 14 hektar med vinmarker.

Clüvers norskættede kone, Songvei, og deres datter Karin, er også veldig sterkt engasjert, og først og fremst i arbeidet kvinnene utfører. For vinmarkene er i stor grad forbeholdt mennene. Dermed representerer kvinnene et stort uutnyttet potensial. Vel hadde mange tilgang på sesongarbeid som fruktplukkere, men i tillegg er 20 av dem engasjert i restauranten på vingården. Her dyrker de også urter, og fru Clüver er ofte med og luker, i følge Jeftha.

Atter andre produserer forskjellige broderte tekstiler knyttet til salg av vin fra vingården. Elgin er nemlig et område med stor turisme, mye på grunn av havet og det rike fuglelivet som tiltrekker mange fuglekikkere.

Thandi-gården heter Lebanon og oppkalt etter Mount Lebanon i nærheten. Dette er et naturreservat som dermed stiller strenge krav til jordbruket i nabolaget. - Respekten for økosystemet gjennomsyrer alt vi gjør. Blant annet er vi omgitt av vannreservoarer som forsyner Cape-områdets befolkning, så det sier seg selv at det hviler et stort ansvar på oss når det gjelder bruk av gjødsel og plantevernmidler, forklarer Jeftha.

Flere steder i Sør-Afrika
Men det å være en del av et naturreservat har også andre utfordringer, og de heter bavianer. De er nemlig veldig glade i modne druer og benytter en hver mulighet til å naske med seg noen klaser!

Det kjølige Elgin, som ligger på 430 m.o.h., er først og fremst en hvitvinsregion, berømt for å gi høy kvalitet for chardonnay og pinot noir, men også cabernet sauvignon. Druene til Thandi Chardonnay som er i salg i Norge kommer selvsagt herfra. Det er en vellykket sørafrikansk hvitvin med et tiltalende tropisk fruktpreg, fin friskhet også fra grapefrukt og syrlige epler. God alene eller til asiatiskinspirerte, men ikke for strekt krydrete retter.

Thandi har siden første vin ble lansert på eksportmarkedet i 2001, utvidet porteføljen med flere viner og henter nå også druer fra andre fairtrade-gårder i Sør-Afrika. - Målet vårt er å initiere lignende vingårder over hele landet samt være en avsetningskanal for deres produkter. Men de må alltid tilfredsstille våre høye kvalitetsmål for å komme i betraktning, understreker Jeftha.

Så langt er to andre vingårder i drift. Og som en naturlig konsekvens av fellesskapstankegangen, har Lebanon-familiene gitt 7 prosent eierandel i Thandi-merkevaren til hver av de to andre vingårdene, Nietbegin og Lutouw som samler nesten like mange familier til sammen som Lebanon.

Gunstig beliggenhet
Nietbegin i Stellenbosch dyrker cabernet, merlot og shiraz på 26 nordvendte hektar i skråninger for maksimal soleksponering. Lutouw i Olifants River, i det vestre hjørnet av Western Cape som også omfatter Stellenbosch, leverer cabernet, shiraz, sauvignon blanc og sémillon av svært lovende kvalitet.

Blandingen av de to sistnevnte er ekstra vellykket med veldig god frukt, typeriktig druepreg og fin sitrusfriskhet. Mye takket være den gunstige beliggenheten i sørvendte skråninger bare seks kilometer fra havet. Den kjølige havluften balanseres av varm vind fra øst.

Den andre Thandi-vinen tilgjengelig i Norge, Cabernet Sauvignon Merlot, henter druer fra begge disse to gårdene. En vellaget, myk og rund rødvin med fine syrer og gode tanniner. En fin sødme fra modne solbær og mokka gjør dentil, ikke bare en god representant for landet og fair trade, men også en fin partner til krydret biff eller barbeque.

Frem til nylig harr det vært den tidligere trucksjåføren Patrick Kraukamp som er Thandis vinmaker, men vinkjelleren deler Thandi fortsatt med Clüver på hans De Rust Estate for Elgin-vinene. De øvrige fremstilles i Stellenbosch som nå er senter for Thandis merkevaresatsing.

- Siden sju selskaper kontrollerer 75 prosent av all eksport av sørafrikansk vin, mener vi det er viktig å skape én sterk merkevare i stedet for mange sørafrikanske fairtrade-merker som konkurrerer med hverandre, hevder Jeftha.
 

Felte en tåre
Han og hans kolleger i Thandi har dermed store vyer for fremtiden. I den sammenheng er de naturlig nok opptatte og avhengige av å få med seg neste generasjon.

- Men våre barn liker ikke å bli kalt bønder, det har ingen status, heller ikke blant Sør-Afrikas unge, sukker han.

Når vi i tillegg vet at en hel generasjon av sørafrikanske vinmarkarbeidere ble ødelagt siden de mottok betaling i form av vin - med alkoholisme som det uunngåelige resultatet, har Jeftha og de andre foreldrene er ekstra vanskelig utfordring.

- Men nettopp derfor er vi viktige som rollemodeller for å vise at jordbruk er ærlig arbeid som gir et sikkert utkomme. Men ikke bare det, også et arbeid som skaper entusiasme og engasjement. Og er du riktig dyktig, kan du til og med komme deg ut i verden, understreker Rydal som har klart å inspirere sin 19 år gamle datter til å gå i gang med høyskolestudier innen jordbruk. Noe han er veldig stolt av. Han var selv landarbeider i 18 år, og kan ikke få fortalt ofte nok hvilken stor seier det er for han å reise rundt og fortelle om Thandi.

- Da jeg så Thandi-flaskene stå i Vinmonopol-hyllene, måtte jeg felle en tåre. Når jeg og mine kolleger opplever at det vi gjør blir satt pris på, får livene våre ny verdi, sier Rydal M. Jeftha til slutt - og det er umulig å ikke tro at han mener hvert ord. Så betyr da også Thandi "næring for kjærligheten" på xhosa.

Foto: Cephas, Thandi

Dette er fairtrade
Fairtrade, eller rettferdig handel som er den norske betegnelsen, er en ordning som bidrar til å sikre jordbruksarbeidere i utviklingsland basale rettigheter. Ikke bare for at de skal få lønn for arbeidet, normale arbeids- og boforhold samt velferdstiltak som helse og utdanning og generell trygghet og frihet.
 
Men også for at produktene skal nå frem til markedet med færrest mulige hindringer underveis. Utbredelsen av mellommenn har i stor grad skylden for at bønder i store deler av verden ikke klarer å komme seg ut av fattigdommen. Gjennom fairtrade får bøndene større kontroll over verdikjeden samtidig som de står sterkere rustet til å tåle nedgangstider og fallende råvarepriser.
 
De såkalte standarder for fairtrade reguleres internasjonalt gjennom FLO som godkjenner alle som ønsker å bruke fairtrade-merket. I dag er det i overkant av 500 produsentorganisasjoner i mer enn 50 land i Afrika, Asia og Latin-Amerika.
 
FLO fastsetter også prisen bøndene oppnår. Denne prisen skal dekke bærekraftig drift samtidig som den inneholder en bonus som skal dekke investering i fremtidig sosial og økonomisk utvikling for den enkelte aktør.
 
Fairtrade-konseptet markedsføres i Norge av Fairtrade Max Havelaar som i dag tilbyr kaffe, te, sjokolade, bananer, appelsinjuice, roser, honning og sukker. Les mer her www.fairtrade.no.

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

low_calorie_mud_cake.jpg
Ukens kake
Trøffelkake lettversjonen

Selv en lettutgave kan smake godt - bare prøv denne

Med lettmargarin i stedet for smør, sparer du litt på kaloriene, men ikke på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

Disse 1040 produktene kan du velge mellom fra fredag 5. mars

Kos deg med viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

UGB921-16x9.jpg
Godbiter i pollisten
Noe ekstra prisgunstig og solid til vinkjelleren.

Dette er et ypperlig alternativ når Burgund-pinot er for dyrt

En beaujolais fra en av de fremste cru-ene byr på fantastisk valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

UV020321-16x9.jpg
+
Ukens vin

Knallkjøp til sjømaten

Disse Savoie-vinene er blant vinterens aller beste kjøp.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her