Godbiter på tilbud

En rød burgunder på tilbud er ikke dagligdags. Ukens vin er dessuten en av landets aller rimeligste i øyeblikket, og perfekt moden. Nyt den til lyst kjøtt eller en passe moden brie.
Aase E. Jacobsen
24 November 2004 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Louis Jadot er en av de store navnene i Burgund, både i volum, utstrekning og renommé, en kombinasjon som ikke er vanlig. Jadot har ikke bare tradisjon helt tilbake til 1859, men disponerer over et enormt antall vinmarkparseller, fra chablis i nord til beaujolias i sør, som muliggjør husets brede vintilbud. Ikke mindre enn 150 ulike viner kan Jadot sette etiketten sin på. Og det er imponerende mange. Her til lands finnes en håndfull, fra et bredt utvalg av Burgunds mange appellasjoner og til priser som strekker seg fra 139,90 til det nidobbelte!

Burgund har aldri vært billig, men hele den norske Jadot-porteføljen er satt ned i pris, fra noen tiere til en hundrelapp. Og selv om det er de hvite vinene som i første rekke har skapt Jadots renommé, og spesielt fra toppvinmarker som Corton-Charlemagne og Chevalier-Montrachet, er det de røde vi skal konsentrere oss om her.

Aller rimeligst er Louis Jadot Bourgogne Couvent des Jacobins Rouge 2009 (31712) som etter prisreduksjonen på tjue kroner er blitt desidert beste kjøp av de rimeligste burgunderne. Den er oppkalt etter jakobinerklosteret fra 1300-tallet som i dag er en del av Jadots vinkjeller. Denne burgunderen er en behagelig moden og ikke minst myk rødvin med en deilig friskhet som renser fint opp mellom hver munnfull, hvis du nyter den til mat. Prøv den til lysere kjøtt, gjerne fasanbryst eller lammefilet med ikke for kraftig tilbehør, for eksempel med sjysaus, rotvekster og sopp. Dessuten en meget god partner til passe moden hvitmuggost som brie eller brillat-savarin, rødmuggost som livarot eller faste oster som comté. Men den gjør en utmerket jobb også på egen hånd.

Legger du på en hundrings til får du tilsvarende mer av alt i Savigny-les-Beaune 1. cru La Dominode 2001 (45731). Savigny-les-Beaune er en ganske stor appellasjon som ligger praktisk talt midt i hjertet av Burgund (rett nordvest for byen Beaune) og som oftest gir god valuta for pengene. Men særlig interessant blir den først når vi kommer opp på 1er cru-nivå, og særlig de sørligste vinmarkene som gir parfymerte og raffinerte utgaver. Som denne La Dominode'en. Prisreduksjonen har gjort den til et aldri så lite røverkjøp, hvis vi kan snakke om det i dette prissjiktet.

En nydelig parfymert vin med delikate toner av jordsmonn, mokka og fat. God smaksfylde, fine syrer, flott fruktsødme og bra tanniner mot slutten. Denne vinen tar du frem når du har noe ekstra godt på menyen, gjerne de samme råvarene som for den vanlige burgunderen bare i mer smaksrik sammensetning.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Råkost som serveres varm med kylling og supersunne sobanudler er det du trenger akkurat nå
Dagens rett

Råkost som serveres varm med kylling og supersunne sobanudler er det du trenger akkurat nå

Fargerike grønnsaker beholder fargen når de varmebehandles raskt og smaken blir enda bedre. I denne oppskriften kan du selv legge til det som trengs for et smakskick i hverdagen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her