Gode ferieminner

Har du gode ferieminner fra Rimini på den italienske Adriaterhavskysten, er det neppe på grunn av vinene. For den gang Rimini var et hot reisemål, var vinene billige men helt uinteressante. Ukens vin er billig, men den gir mye vin for pengene.

Terre Nere Sangiovese del Rubicone 1997 (13669, basis) fra Azienda Agricola Bassi koster kroner 78,20 og det er rimelig for en ren sangiovesebasert vin hvis vi sammenligner med hva slike viner fra nabofylket Toscana koster. Nå har sangiovese fra Romagna, som er den østre delen av fylket Emilia-Romagna øst for storbyen Bologna, aldri hatt den samme status som den toscanske. Og med rette, for mye av vinen var lette og vandige rødviner med enda dårligere appell enn den dvaskeste chianti i bastkurv (hvis du er gammel nok til å huske den type vin).

I Romagna ble det dessuten brukt en annen klone av sangiovese enn i Toscana. Men tidene har forandret seg og kvalitetsbevisste produsenter som Bassi bidrar til å rette opp det tidligere slappe renomméet blant annet ved å bruke toscanske kloner av druen. Terre Nere er en relativt enkel utgave av sangiovese. Den har betegnelsen IGT Emilia-Romagna hvilket betyr at eksempelvis en andel av druene i vinen kommer fra utenfor området for Sangiovese di Romagna DOC.

Men Terre Nere er en svært anvendelig matvin som bør forventes av en godt laget sangiovese ikke kompleks på noen måter men typeriktig, hvilket betyr fin friskhet og gode kirsebæraromaer samt en behagelig bitterhet i finishen. Ingen tøffe tanniner.

Men så skal denne vinen ei heller lagres men nytes nå til retter med lyst kjøtt som kyllingbryst eller svinefilet eller selvsagt pastaretter – de kommer vi aldri utenom. Og for den saks skyld vegetarretter som flere burde spise mer av, særlig nå når vårens spede grøde snart er å finne i butikkhyllene.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få
det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med
Telenor Link til byr Apéritif deg det.
 
Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1980
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.
 
Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1980
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen