Gode kjøp fra Piemonte

Barolo og barbaresco er aldri billig, men det er absolutt mulig å gjøre noen kupp under Piemonte-lanseringen på spesialpolene denne torsdagen.
Aase E. Jacobsen
06 Oktober 2010 - 15:07

Hva er Vinmonopolets spesialutvalg?
Les mer om spesialutvalget nederst i denne artikkelen, eller FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Spesial">klikk her.

Gjensynet med Massolino Vigna Rionda Riserva 1999, riktignok i en 10-års jubileumsutgave, er en forsmak på paradis (for de som tror på det). Prisen på knappe tusenlappen er en gavepakke, i hvert fall når vi sammenligner med hva magnumen fra 2000 koster!

Overbevisende portefølje
Cavallottos Barolo Riserva Bricco Boschis Vigna San Giuseppe 2004 er like imponerende. Men til en lavere pris. I det hele tatt er Cavallottos portefølje verd å prøve ut. For av de fire vinene fra denne produsenten som ble smakt før lanseringen, er alle vinnere i sine klasser. Freisaen er virkelig lekker, og den "vanlige" baroloen fra Bricco Boschis-vinmarken er et regelrett kupp, og trolig dette slippets beste kjøp.

Konkurrerer med barolo
For etikettdrikkere uten budsjettbegrensninger er Gajas Barberesco 2004 absolutt verd å fylle kjelleren med. En svært konsentrert vin som bør ligge lenge. For de med slike hensyn å ta, er Ca Nova en barbarescoprodusent å snuse på. Lekre saker til under tre hundrelapper er ikke hverdagskost.

Hverdagskost er heller ikke Voerzios heftige Barbera d'Alba Pozzo del Annunziata 2004. En barbera som konkurrerer med baroloer i kraft. Men som altså koster minst like mye.

Av øvrige viner er Sperinos Uvaggio 2006 til drøyt 250 kroner verd å få med seg.

Husk for all del at du altså må oppsøke enten utsalget i Vika i Oslo eller Valkendorfgaten i Bergen.

Med i alt 225 ulike varelinjer i denne nyhetskatalogen bør det bli noe på alle når spesialpolene åpner dørene torsdag 7. oktober kl. 10.00.

42 av oktobernyhetene i spesialutvalget er testet. Se deres smaksnotater ved å klikke på produktene nedenfor. Helt nederst i artikkelen finner du lenker for å se alle nyhetene eller for nedlasting.

Rødvin fra Barbaresco

 

Rødvin fra Barolo

Rødvin fra Barbera d'Alba/d'Asti

Rødvin fra Langhe

Rødvin fra øvrige områder i Piemonte

Her kan du lese lanseringsoversiktene på nett:

Her kan du laste ned lanseringsoversiktene i Excel-format:
 
Foto: Jan H. Amundsen

Dette er Spesialutvalget:
Hver første torsdag i måneden lanseres et utvalg viner i Vinmonopolets spesialbutikker, for tiden Vika i Oslo og Valkendorfsgate i Bergen. Dette er viner det er stor rift om på det internasjonale markedet, gjerne på grunn av at de produseres i svært små volum, men først og fremst fordi de har en veldig høy status. Derfor er også volumene som lanseres i spesialutvalget ofte svært begrensete. I teorien ned til én flaske av hver, men som regel fra en kasse og oppover. Men det kan også være viner som på grunn av alder er svært sjeldne og vanskelig tilgjengelig på det åpne markedet.
 
Alle vinene kommer fra kilder som i følge Vinmonopolet er sikre, enten direkte fra produsentene eller fra private samlinger hvor vinene har tilbrakt tiden uforstyrret før de ble hentet til Norge. Vinene kommer dessuten kun fra usprettete kasser.
 
• Vellagret vin kan som all annen vin ha feil, på grunn av kork eller annet, og du har full returrett også for disse vinene.

Ingen av vinene fra spesialutvalget kan bestilles. For å få kjøpt disse vinene, må du møte opp i de respektive polutsalgene.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her