Guide

Oppskrifter med epler

Gode tips om hva du skal bruke eplene til

Gode tips om hva du skal bruke eplene til

Klimaet her oppe i nord kan være en utfordring for noen hver, men gir oss takket være en lang vekstsesong fantastiske epler.
09 September 2021 - 12:00

Mer kortreist enn norske epler skal godt gjøres. I hvert fall for den som bor i den sørlige delen av landet. I disse dager bugner både butikkdiskene og eplehagene av lubne, smaksrike norske epler.

Søtt og friskt

Norske epler modnest veldig langsomt gjennom sommeren. De lange dagene gir eplene våre både god sødme, fin syre, sprøtt fruktkjøtt og tynt skall. Nest etter bananer er epler den fruktsorten vi nordmenn spiser mest av. Hver år setter hver og en av oss til livs rundt 13 kilo.

Epletrærne kommer opprinnelig fra Kaukasus og i dag finnes det rundt regnet 20 000 eplesorter i verden. De har forskjellige egenskaper og trives under svært ulike vekstvilkår.

Våre nordiske forfedre spiste epler allerede i steinalderen og for omtrent 800 år siden introduserte munkene fruktdyrkingen i Hardanger. I dag kommer hele 40 prosent av de norske eplene herfra.

Aroma er den vanligste sorten, med om lag en tredel av den kommersielle produksjonen.

Les mer om de ulike norske eplesortene i Apéritifs epleguide

Forbuden frukt

Eplet er godt kjent fra mytologi og religion. Det står faktisk ingenting i bibelen om hvilken frukt fra Kunnskapens tre Eva fristet Adam med, men i dag tenker vi alle på epler.

Trolig var dette renessansemalerens fortjeneste, og deres inspirasjon var etter alt å dømme gresk mytologi.

Eplet har symbolisert udødelighet, ungdom, kjærlighet, ekteskap, fertilitet, erotikk og solens livgivende varme. Også i norrøn mytologi hadde eplet en spesiell plass. Idun eide ungdomseplet som gudene i Åsgard måtte spise av for å oppnå evig ungdom.

Det er lite som egner seg bedre i kaker og desserter enn nettopp epler

Behold skallet på

Epler er kalorifattige og rike på fiber. De har ikke så høyt innhold av vitaminer og mineraler, men fordi vi spiser mye epler er de likevel viktige for kostholdet.

Det er mest C-vitaminer rett under skallet, så spis epler med skallet på. Vintereplene inneholder noe mer C-vitaminer enn de tidlige sortene.

De ulike eplesortene smaker ganske forskjellig og sorten har nok enda mer å si for mosten enn druetypen har å si for vinen. Årsaken er at eplemost er tilnærmet ubehandlet frukt, mens druemosten er gjæret, noe som forandrer aromaene i råstoffet.

Tips: Kutt opp eplene, da spiser både barn og voksne mye mer. Men husk at det er mest vitaminer rett under skallet.

Tips: Legg eplebåtene i sitronvann når du har kuttet dem opp. Sitronens antioksidanter sørger for at fruktkjøttet holder seg hvitt og fristende.

På de neste sidene finner du noen forslag til hva du kan bruke eplene til

Prøv også våre oppskrifter på drinker med epler

Eller en av de andre oppskriftene på middagsretter med epler

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt
Guide

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt

Når du er forsynt med å knaske nyhøstede sommergulrøtter, kan du se på oppskriftene som forvandler denne gode råvaren til noe enda bedre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt
Guide

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt

Når du er forsynt med å knaske nyhøstede sommergulrøtter, kan du se på oppskriftene som forvandler denne gode råvaren til noe enda bedre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Grillspyd med laks, purre og sesamfrø er veldig raskt å lage
Dagens rett

Grillspyd med laks, purre og sesamfrø er veldig raskt å lage

Fisk er fabelaktig på grillen, og laks med sesongens nyhøstede purre er intet unntak - prøv denne spennende retten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her