Årets beste eplemoster

Årets beste eplemoster

De aller beste eplemostene kommer fra Rogaland, Telemark og Østfold.
Aase E. Jacobsen
12 Desember 2013 - 14:25

Aller best av samtlige 67 eplemoster i kåringen er Grønvik Gårds økologiske eplemost av eplesorten Karin Schneider. Juryen beskriver den som en veldig harmonisk og tiltalende eplemost med en imponerende farge, delikat, frisk og ren eplesmak, behagelig ettersmak og et lett bitterpreg. En veldig god og anvendelig eplemost til mat.

Nest best er Eventyrmost av sorten Summerred fra Nordre Lindheim. På tredje plass kom Nyhuus Gard med sin Gravenstein-most.

Utnytter eplene ingen plukker

Denne gangen fikk altså Telemarksmosten konkurranse fra Rogaland i klassen eplemost av én sort.

Disse vant i fjor

I klassen eplemost av flere sorter, hvor 20 produkter ble vurdert, topper Eventyrmost av sortene Discovery/Katja fra Nordre Lindheim. Den vurderes som syrefrisk og god med fin sødme, svært harmonisk og godt egnet til sjømat.    

På delt andreplass kom nyetablerte Sofagalleriet EpleMoss, laget av epler fra privathager i Moss samt Nyhuus Gards Katja/Aroma-most. Begge gode og anvendelige matmoster. Denne siste tok andreplassen også i fjor.

Beste alternativ til vin

Andre gode eplemoster er Epleblomsten Frisk og frodig Økologisk Discovery, Innigo Epleklem Gravenstein, Amble Gård Økologisk Eir eplemost frå Sogn, Nyhuus Gards Josefine av Gravenstein /Aroma samt Safteriets Eplemost av Summerred/Discovery/Katja/Gravenstein.

Her er vinnerne i 2011

At det er få andre drikkevarer uten alkohol enn eplemost som fullt ut erstatter vin, er årets eplemostkåring et godt bevis på.

Generelt er eplehøsten i 2013 av god kvalitet og bedre volum enn i fjor.
- For vår del synes vi at spisekvaliteten er bedre i 2013 enn den var i 2012. Det var en mye bedre aroma og smak, sier Anders Høibø som sammen med kona Karine Nybøle står bak Eventyrmosten.

Flere forhold påvirker kvaliteten

Ekteparet konkurrerer med naboen, Nyhuus Gard, om å være i Norges eplemosttopp. Begge produsentene jobber dessuten veldig systematisk og kvalitetsbevisst gjennom hele året.
- Riktig høstetid er alltid et kompromiss mellom smak og lagringsevne. Jordsmonn og mikroklima har også stor betydning. Det kan bety store forskjeller fra produsent til produsent for samme epletype, slår Halvor Holtskog fast.
- En annen ting som påvirker smaken er hvor lenge eplene står lagret før pressing. I fjor ble en større del av eplene presset til most enn i år.

Les mer om epler og sorter

Men takket være noe større volum totalt sett på grunn av den gode sommeren burde det bli nok eplemost til alle.

Og når det er tomt for eplemost, er det fullt mulig å nyte norske epler med alkohol.

Også med alkohol

Nytt i årets kåring er nemlig klassen for eplesider/eplevin. Foreløpig er det få produsenter som jobber profesjonelt på dette området. Kun ni produkter deltok. Aller best er Egge Gård Iseple (96246)som juryen vurderer til å være i verdensklasse, på linje med berømtheter som icewine og eiswein.

Les mer om icewine

Beste eplesider er også fra Egge i Lier, nemlig Egge Gård Musserende rosé sider (5396).

Les mer om sider

I eplemostjuryen sitter i år: Marie Larsson, Håndverkerstuene, Simon Zimmermann, Lysebu, Marianne Johnsen, Feinschmecker/frilanser, Chris Grøtvedt, Theatercafeen, Karin Ianetta, Brasserie France og Jennie Haga, frilanser.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag disse saftige og superenkle lammebollene til ukas avslutninger
Dagens rett

Lag disse saftige og superenkle lammebollene til ukas avslutninger

Disse kjøttbollene gjør stor lykke på tapasbordet og er enkle å frakte med seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her