Guide

Oppskrifter med epler

Gode tips om hva du skal bruke eplene til

Gode tips om hva du skal bruke eplene til

Klimaet her oppe i nord kan være en utfordring for noen hver, men gir oss takket være en lang vekstsesong fantastiske epler.
09 September 2021 - 12:00

Mer kortreist enn norske epler skal godt gjøres. I hvert fall for den som bor i den sørlige delen av landet. I disse dager bugner både butikkdiskene og eplehagene av lubne, smaksrike norske epler.

Søtt og friskt

Norske epler modnest veldig langsomt gjennom sommeren. De lange dagene gir eplene våre både god sødme, fin syre, sprøtt fruktkjøtt og tynt skall. Nest etter bananer er epler den fruktsorten vi nordmenn spiser mest av. Hver år setter hver og en av oss til livs rundt 13 kilo.

Epletrærne kommer opprinnelig fra Kaukasus og i dag finnes det rundt regnet 20 000 eplesorter i verden. De har forskjellige egenskaper og trives under svært ulike vekstvilkår.

Våre nordiske forfedre spiste epler allerede i steinalderen og for omtrent 800 år siden introduserte munkene fruktdyrkingen i Hardanger. I dag kommer hele 40 prosent av de norske eplene herfra.

Aroma er den vanligste sorten, med om lag en tredel av den kommersielle produksjonen.

Les mer om de ulike norske eplesortene i Apéritifs epleguide

Forbuden frukt

Eplet er godt kjent fra mytologi og religion. Det står faktisk ingenting i bibelen om hvilken frukt fra Kunnskapens tre Eva fristet Adam med, men i dag tenker vi alle på epler.

Trolig var dette renessansemalerens fortjeneste, og deres inspirasjon var etter alt å dømme gresk mytologi.

Eplet har symbolisert udødelighet, ungdom, kjærlighet, ekteskap, fertilitet, erotikk og solens livgivende varme. Også i norrøn mytologi hadde eplet en spesiell plass. Idun eide ungdomseplet som gudene i Åsgard måtte spise av for å oppnå evig ungdom.

Det er lite som egner seg bedre i kaker og desserter enn nettopp epler

Behold skallet på

Epler er kalorifattige og rike på fiber. De har ikke så høyt innhold av vitaminer og mineraler, men fordi vi spiser mye epler er de likevel viktige for kostholdet.

Det er mest C-vitaminer rett under skallet, så spis epler med skallet på. Vintereplene inneholder noe mer C-vitaminer enn de tidlige sortene.

De ulike eplesortene smaker ganske forskjellig og sorten har nok enda mer å si for mosten enn druetypen har å si for vinen. Årsaken er at eplemost er tilnærmet ubehandlet frukt, mens druemosten er gjæret, noe som forandrer aromaene i råstoffet.

Tips: Kutt opp eplene, da spiser både barn og voksne mye mer. Men husk at det er mest vitaminer rett under skallet.

Tips: Legg eplebåtene i sitronvann når du har kuttet dem opp. Sitronens antioksidanter sørger for at fruktkjøttet holder seg hvitt og fristende.

På de neste sidene finner du noen forslag til hva du kan bruke eplene til

Prøv også våre oppskrifter på drinker med epler

Eller en av de andre oppskriftene på middagsretter med epler

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vinprodusenter står sammen for å beskytte barolo
+

Vinprodusenter står sammen for å beskytte barolo

Mens det tidligere var et skille mellom de moderne baroloprodusentene og de tradisjonelle, er dette skillet på vei til å viskes ut. Nå samler regionens aktører seg om andre oppgaver i kjølvannet av klimaendringene og den økte etterspørselen etter barolo.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Møt Vietto-familien - en typisk vinprodusent i Piemonte
+

Møt Vietto-familien - en typisk vinprodusent i Piemonte

Piemonte handler om tradisjoner som holdes i hevd av en lang rekke familier. Men også disse trykker den nye trenden med enkeltvinmarksviner, MGA, til brystet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en nydelig gryte med ishavsrøye og skalldyr
Dagens rett

By på en nydelig gryte med ishavsrøye og skalldyr

Som en lekker helgemiddag kan vi trygt anbefale ishavsrøye. Og vi stopper ikke der med tanke på havets delikatesser. Andre skalldyr har nemlig sterke biroller i dagens middagsrevy.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik skaper du vaskeekte tiki-stemning hjemme
Ukens drink

Slik skaper du vaskeekte tiki-stemning hjemme

I dag er det en vri på en høyt elsket klassiker som står på kartet. Mai Tai-ens evigvarende popularitet er lett å forstå med sin rike og forfriskende smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vinprodusenter står sammen for å beskytte barolo
+

Vinprodusenter står sammen for å beskytte barolo

Mens det tidligere var et skille mellom de moderne baroloprodusentene og de tradisjonelle, er dette skillet på vei til å viskes ut. Nå samler regionens aktører seg om andre oppgaver i kjølvannet av klimaendringene og den økte etterspørselen etter barolo.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Møt Vietto-familien - en typisk vinprodusent i Piemonte
+

Møt Vietto-familien - en typisk vinprodusent i Piemonte

Piemonte handler om tradisjoner som holdes i hevd av en lang rekke familier. Men også disse trykker den nye trenden med enkeltvinmarksviner, MGA, til brystet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Oxford Companion to Wine - selve vinbibelen - er nå i ny utgave - også digitalt

Vinleksikonet alle vininteresserte må har, er i ny versjon med 1 million oppføringer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag noe søtt og godt med de norske eplene
Guide
Eplekaker og desserter

Lag noe søtt og godt med de norske eplene

De norske eplene er ikke bare gode å sette tenna i. De er ypperlige i desserter og kaker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Mens vi venter på viltsesongen, kan du enkelt lage reinsdyrkaker i viltsaus
Dagens rett

Mens vi venter på viltsesongen, kan du enkelt lage reinsdyrkaker i viltsaus

Viltkjøttet som er brukt i denne oppskriften finnes i alle dagligvarebutikker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en nydelig gryte med ishavsrøye og skalldyr
Dagens rett

By på en nydelig gryte med ishavsrøye og skalldyr

Som en lekker helgemiddag kan vi trygt anbefale ishavsrøye. Og vi stopper ikke der med tanke på havets delikatesser. Andre skalldyr har nemlig sterke biroller i dagens middagsrevy.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her