Guide

Oppskrifter med epler

Gode tips om hva du skal bruke eplene til

Gode tips om hva du skal bruke eplene til

Klimaet her oppe i nord kan være en utfordring for noen hver, men gir oss takket være en lang vekstsesong fantastiske epler.
09 September 2021 - 11:00

Mer kortreist enn norske epler skal godt gjøres. I hvert fall for den som bor i den sørlige delen av landet. I disse dager bugner både butikkdiskene og eplehagene av lubne, smaksrike norske epler.

Søtt og friskt

Norske epler modnest veldig langsomt gjennom sommeren. De lange dagene gir eplene våre både god sødme, fin syre, sprøtt fruktkjøtt og tynt skall. Nest etter bananer er epler den fruktsorten vi nordmenn spiser mest av. Hver år setter hver og en av oss til livs rundt 13 kilo.

Epletrærne kommer opprinnelig fra Kaukasus og i dag finnes det rundt regnet 20 000 eplesorter i verden. De har forskjellige egenskaper og trives under svært ulike vekstvilkår.

Våre nordiske forfedre spiste epler allerede i steinalderen og for omtrent 800 år siden introduserte munkene fruktdyrkingen i Hardanger. I dag kommer hele 40 prosent av de norske eplene herfra.

Aroma er den vanligste sorten, med om lag en tredel av den kommersielle produksjonen.

Les mer om de ulike norske eplesortene i Apéritifs epleguide

Forbuden frukt

Eplet er godt kjent fra mytologi og religion. Det står faktisk ingenting i bibelen om hvilken frukt fra Kunnskapens tre Eva fristet Adam med, men i dag tenker vi alle på epler.

Trolig var dette renessansemalerens fortjeneste, og deres inspirasjon var etter alt å dømme gresk mytologi.

Eplet har symbolisert udødelighet, ungdom, kjærlighet, ekteskap, fertilitet, erotikk og solens livgivende varme. Også i norrøn mytologi hadde eplet en spesiell plass. Idun eide ungdomseplet som gudene i Åsgard måtte spise av for å oppnå evig ungdom.

Det er lite som egner seg bedre i kaker og desserter enn nettopp epler

Behold skallet på

Epler er kalorifattige og rike på fiber. De har ikke så høyt innhold av vitaminer og mineraler, men fordi vi spiser mye epler er de likevel viktige for kostholdet.

Det er mest C-vitaminer rett under skallet, så spis epler med skallet på. Vintereplene inneholder noe mer C-vitaminer enn de tidlige sortene.

De ulike eplesortene smaker ganske forskjellig og sorten har nok enda mer å si for mosten enn druetypen har å si for vinen. Årsaken er at eplemost er tilnærmet ubehandlet frukt, mens druemosten er gjæret, noe som forandrer aromaene i råstoffet.

Tips: Kutt opp eplene, da spiser både barn og voksne mye mer. Men husk at det er mest vitaminer rett under skallet.

Tips: Legg eplebåtene i sitronvann når du har kuttet dem opp. Sitronens antioksidanter sørger for at fruktkjøttet holder seg hvitt og fristende.

På de neste sidene finner du noen forslag til hva du kan bruke eplene til

Prøv også våre oppskrifter på drinker med epler

Eller en av de andre oppskriftene på middagsretter med epler

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du julekonfekten selv
Julemat
Oppskrifter julegodter

Slik lager du julekonfekten selv

Marsipan, karameller og sjokolade er slett ikke vanskelig å lage selv. Apéritif har tipsene og oppskriftene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er ikke for sent å kjøpe portvin - eller andre sterkviner til jul
+
Tester
Julens beste portviner madeira og andre sterkviner

Det er ikke for sent å kjøpe portvin - eller andre sterkviner til jul

Utvalget av portvin både i bestillingsutvalget og i polhyllene er som aller best nå. Du kan gjøre mange gode kjøp blant de 200 sterkvinene vi har vurdert for deg - bare se her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Rett og slett den perfekte førjulsmiddag
Dagens rett
Kveite med safranbuljong

Rett og slett den perfekte førjulsmiddag

Villkveite som bader i safranduftende buljong er en lekker kombinasjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 125 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 125 andre å velge blant

Her er oversikten over alle akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du julekonfekten selv
Julemat
Oppskrifter julegodter

Slik lager du julekonfekten selv

Marsipan, karameller og sjokolade er slett ikke vanskelig å lage selv. Apéritif har tipsene og oppskriftene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er ikke for sent å kjøpe portvin - eller andre sterkviner til jul
+
Tester
Julens beste portviner madeira og andre sterkviner

Det er ikke for sent å kjøpe portvin - eller andre sterkviner til jul

Utvalget av portvin både i bestillingsutvalget og i polhyllene er som aller best nå. Du kan gjøre mange gode kjøp blant de 200 sterkvinene vi har vurdert for deg - bare se her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Musikken er like viktig som maten og drikken – sjekk denne spillelisten
Annonse

Musikken er like viktig som maten og drikken – sjekk denne spillelisten

Høsten er lik god mat og drikke og stemningsfull musikk. Les hva som er mat- og drikkefavorittene til artistene Gundelach og James Arthur, mens du lytter til spillelisten vi har laget til deg. «Høststemning» for nettopp perfekt høststemning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe
Julemat
Drikke til ribbe

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe

Juleribba skal man ikke tukle med, og ikke drikkefølget heller, tenker du kanskje. Men om du har lyst å prøve noe annet, får du noen gode alternativer her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Skal du tjuvstarte pinnekjøttsesongen, gjør det nå
Dagens rett
Perfekt pinnekjøtt

Skal du tjuvstarte pinnekjøttsesongen, gjør det nå

Det skal godt gjøres å unngå pinnekjøttet i løpet av jula, og det er stadig flere svært så glade for. Det er likevel ikke helt opplagt hvordan kjøttet best tilberedes. Her får du gode tips og om hva du kan drikke til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Rett og slett den perfekte førjulsmiddag
Dagens rett
Kveite med safranbuljong

Rett og slett den perfekte førjulsmiddag

Villkveite som bader i safranduftende buljong er en lekker kombinasjon.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her