Drikke
Godt fra Burgund i basislisten

Godt fra Burgund i basislisten

Vincent Girardin dominerer basislisten fra Burgund i både antall og kvalitet. 
16 August 2012 - 07:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Lekkerbiskenen Girardin Puligny-Montrachet les Enseignères 2010 (80565) byr på mye hvit burgund for pengene, og det fra en særdeles frisk og vellykket årgang. Fra denne appellasjonen betyr det mye lime, mineraler og grønne epler. Dessuten kommer den fra en vinmark som har veldig godt potensial, selv om den bare er «village». Den ligger nemlig rett nedenfor Bâtard-Montrachet og Bienvenues-Bâtard-Montrachet. En flott vin for de neste ti årene som også smaker fantastisk i dag til gode sjømatretter med skalldyrsaus samt også lyst kjøtt med god saus, takket være den gode fylden.

Veldig god vinvaluta

I basisutvalget finnes også tre andre viner fra Girardin i samme flotte årgang. Samtlige med veldig god vinvaluta. Mens Girardin Bourgogne Chardonnay Terroir Noble 2012 (10499) og Girardin Bourgogne Terroir Noble Pinot Noir 2010 (91115) stammer fra Girardins negoçiantvirksomhet som ble solgt tidligere i år, kommer den rødeGirardin Chassagne-Montrachet Les Vieilles Vignes 2011 (80559) fra egne vinmarker, en parsell på 1,5 hektar med 50 år gamle vinstokker.

Les mer om andre gode burgundere her

Rød chassagne er en sjelden fugl, bare en tredel av volum fra denne appellasjonen. Renomméet er ikke like godt som for de hvite, men når rød chassagne er så god som denne, gjør den ryktet til skamme. Vinene fra egne vinmarker skilles enkelt ut ved at etikettene er merket med «Domaine Vincent Girardin» og ikke bare navnet.

Suksesshistorie

Girardin lager imidlertid ikke bare prisgunstige viner i det for Burgund lavere prissjikt. Hans Girardin Corton Charlemagne Grand Cru 2008 (44379) er en imponerende vin, stofflig og rik som vin herfra skal være, og en vin som ikke må nytes nå, men legges til side i minst fem år. En kraftpakke å glede seg til.

Les mer om Burgund her

Domaine Vincent Girardin har en imponerende merittliste. Fra han overtok familiens to hektar som 19-åring i 1980 og frem til dagens 20 hektar fordelt på 42 parseller i Burgunds beste terroir har det vært suksess på suksess, heri inkludert en negoçiantvirksomhet fra 1994. Samtidig fikk han hjelp av sin kone Véronique. Ryggskaden i fjor gjorde at han måtte trappe ned noe, derav salget, men de egne vinmarkene pleies ufortrødent videre i samme ånd som før. Det betyr størst mulig grad av naturlig tilnærming i både vinmarker og vinkjeller.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

 
 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her