Drikke
Godt fra Burgund i basislisten

Godt fra Burgund i basislisten

Vincent Girardin dominerer basislisten fra Burgund i både antall og kvalitet. 
16 August 2012 - 06:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Lekkerbiskenen Girardin Puligny-Montrachet les Enseignères 2010 (80565) byr på mye hvit burgund for pengene, og det fra en særdeles frisk og vellykket årgang. Fra denne appellasjonen betyr det mye lime, mineraler og grønne epler. Dessuten kommer den fra en vinmark som har veldig godt potensial, selv om den bare er «village». Den ligger nemlig rett nedenfor Bâtard-Montrachet og Bienvenues-Bâtard-Montrachet. En flott vin for de neste ti årene som også smaker fantastisk i dag til gode sjømatretter med skalldyrsaus samt også lyst kjøtt med god saus, takket være den gode fylden.

Veldig god vinvaluta

I basisutvalget finnes også tre andre viner fra Girardin i samme flotte årgang. Samtlige med veldig god vinvaluta. Mens Girardin Bourgogne Chardonnay Terroir Noble 2012 (10499) og Girardin Bourgogne Terroir Noble Pinot Noir 2010 (91115) stammer fra Girardins negoçiantvirksomhet som ble solgt tidligere i år, kommer den rødeGirardin Chassagne-Montrachet Les Vieilles Vignes 2011 (80559) fra egne vinmarker, en parsell på 1,5 hektar med 50 år gamle vinstokker.

Les mer om andre gode burgundere her

Rød chassagne er en sjelden fugl, bare en tredel av volum fra denne appellasjonen. Renomméet er ikke like godt som for de hvite, men når rød chassagne er så god som denne, gjør den ryktet til skamme. Vinene fra egne vinmarker skilles enkelt ut ved at etikettene er merket med «Domaine Vincent Girardin» og ikke bare navnet.

Suksesshistorie

Girardin lager imidlertid ikke bare prisgunstige viner i det for Burgund lavere prissjikt. Hans Girardin Corton Charlemagne Grand Cru 2008 (44379) er en imponerende vin, stofflig og rik som vin herfra skal være, og en vin som ikke må nytes nå, men legges til side i minst fem år. En kraftpakke å glede seg til.

Les mer om Burgund her

Domaine Vincent Girardin har en imponerende merittliste. Fra han overtok familiens to hektar som 19-åring i 1980 og frem til dagens 20 hektar fordelt på 42 parseller i Burgunds beste terroir har det vært suksess på suksess, heri inkludert en negoçiantvirksomhet fra 1994. Samtidig fikk han hjelp av sin kone Véronique. Ryggskaden i fjor gjorde at han måtte trappe ned noe, derav salget, men de egne vinmarkene pleies ufortrødent videre i samme ånd som før. Det betyr størst mulig grad av naturlig tilnærming i både vinmarker og vinkjeller.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

 
 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik skal en Jameson med ingefærøl smake
Ukens drink

Slik skal en Jameson med ingefærøl smake

Whisky og ingefærøl er som skapt for vinteren. Her serverer vi én av dem med den som for mange er selveste Irish Whiskey.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En fargerik kyllingsalat er det du trenger en mørk januarkveld
Dagens rett

En fargerik kyllingsalat er det du trenger en mørk januarkveld

Denne salaten med rester etter siste kyllingmåltid friskes opp med fargerike og supergode ingredienser. Den beste starten på en ny smakfull uke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her