Godt i boks

Apéritifs profesjonelle smakere har testet hele 33 hvite og røde bag-in-box-viner for deg. Her får du oversikten over de beste kjøpene og hvem du skal unngå. Og ikke minst hva slags mat de egner seg til.
Redaksjonen
14 Januar 1999 - 13:37

Forventningene til bag-in-box-viner (b-i-b) er naturlig nok ikke høye. Emballasjeformen tilsier enkle hverdagsviner, fordi kompliserte viner ikke skal oppbevares i plastsekker. Målet er dermed først og fremst å plukke ut de beste vinene i det stadig økende tilbudet av boksvin.
 
Panelet fant da også noen riktig harmoniske viner som til og med er meget gode og gode kjøp. Utiel Requena Tempranillo skåret godt på sin renhet og sjarm. Hakk i hel følger Terra Vecchia og Princeval de Bordeaux. Tre svært forskjellige b-i-b-stiler som alle egner seg som karaffelvin hvilket er mye hyggeligere enn å sette boksen på bordet. Bag-in-box-vinene er kommet for å bli i Norge på grunn av sin anvendelighet. Ikke bare fordi vi nordmenn har et så kjærlig forhold til "hytta", men også fordi det er litt moro å kunne få så mange flasker i en liten boks. Dessuten har vi jo legestandens velsignelse for å ta et glass i ny og ne, og hva er ikke bedre enn å tappe det selv?
 
Mens de fleste av de beste er røde fant vi én hvit som havnet i kurven over middels kvalitet. Boyar Riesling er dessuten en rimelig hvitvin og passer derfor godt i rollen som picnic-vin når det en gang blir sommer.
 
Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Remi Madsen, kjellermester, Hotel Continental, Linda Frostestad, (stillingsbeskrivelse), Vinmonopolet og Knut Aanonsen, vinkelner, Statholdergaarden.
 
Testen, som ble gjennomført 19. januar, omfatter de aller fleste viner i bag-in-bo og tetrapak i salg i Norge i smaksøyeblikket. Smakingen ble foretatt blindt. Panelet fikk overhodet ingen opplysninger om produktene, utover generell gruppe, før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet og pris.
 
Poengskalaen er femdelt:
Meget god kvalitet *****
God kvalitet ****
Middels kvalitet ***
Under middels kvalitet **
Bør unngås *
 
Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte produkts kvalitet uten hensyntagen til hva den koster. Vurderingen av hvilke produkter som er gode og meget gode kjøp ble derfor foretatt etter bedømmingen var avsluttet.
Alle priser er Vinmonopolets pr 1. januar 1999. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.
 
Røde
 
****
Utiel Requena Tempranillo
Le Cep Francais Spania
30454 (EQ) kr 270
Norex Int.
Basis
Klar rød. Ren, ung og druepreget duft med røde bær og innslag av jordsmonn. Saftig kirsebærpreget smak med godt grep. Kommersiell og ren. En sjarmerende og folkelig vin som er veldig lett å drikke, alene eller til retter av svin eller lette okseretter. Meget godt kjøp.
 
**** ÷
Terra Vecchia
Skalli Korsika Frankrike
12044 (VSD) kr 291,90 (3 liter)
VinCompagniet
Basis
Ren mørk rød. Lett, fruktig og krydret nese. Godt saftig bærpreg, fine tanniner og bra finish. Både en god matvin og velegnet til å nytes
alene. Meget godt kjøp.
 
Princeval de Bordeaux
Borie-Manoux Bordeaux Frankrike
13560 (VT) kr 333,50 (3 liter)
Saga Trading
Basis
Ung rødfarge. God, ren duft av solbær, kirsebær med innslag av mandel og støv. Saftig anslag, bra fasthet med fine tanniner samt noe lær og lakris i finishen. En ganske god vin til enkle retter av lam og lyst kjøtt som også kan nytes alene. Godt kjøp.
 
*** +
Tinto Selecto
Spania
12045 (VT) kr 63,40 (75 cl tetrapak)
Arcus Produkter
Bestillingsutvalget
Klar, ren rød. Lett, enkel bærpreget og jordlig duft. Saftig og bløt smak med masse bær, lett fylde. En tiltalende vin som kan drikkes alene eller til oksekjøtt. Godt kjøp.
 
Rosso Sangiovese
Italia
12046 (VT) kr 65,80 (75 cl tetrapak)
Arcus Produkter
Bestillingsutvalget
Lys rødfarge. Frisk duft av røde bær og krydder. Fint preg av kirsebær og -kjerner, fine tanniner. En balansert, lett og svært bløt italiener som passer best pastaretter og kylling. Godt kjøp.
 
Amigo
Castilla y Leon Spania
10064 (VT) kr 254,90 (3 liter) kr 169,90 (2 liter)
Helge Wiig
Basis
Ung rødfarge. Bærpreget duft med innslag av krydder. Kjernepreg i smaken som er saftig og svært harmonisk mot duften, bra hold men tørker litt ut mot slutten. Godt kjøp.
 
Antico Bricco
Manfredi Aldo Itlaia
31532 (VSD) kr 256 (3 liter)
VinCompagniet
Bestillingsutvalget
Ren rød. Lett duft av røde bær og snev av tørt lær. God, saftig smak, bra frukt og fylde. En bløt vin som passer til svineretter. Godt kjøp.
 
Reserve Galetis Saint Chinian
Frankrike
kr 268,11
Basis fra 1.3
Vinarius
Ren rødfarge. Mørke bær i nesen samt krydder og urter. Bra saftighet i anslaget, lette tanniner og syrer, men ganske harmonisk og sjarmerende. Nytes alene eller til mat som pasta og ikke for kraftige kjøttretter. Meget godt kjøp.
 
Gato Negro Cabernet Sauvignon
Chile
2953 (VSD) kr 299,60
Strøm
Basis
Ung rødfarge. Sødmefylt duft med røde og mørke bær samt noe krydder og grønt. Smaken harmonerer med duften. Lett fylde, noe tanniner og syrer, frisk finish. En helt grei vin som passer til grillede eller noe krydrede kjøttretter. Godt kjøp.
 
***
Rødvin
6664 (VT) kr 178 (2 liter)
Arcus Produkter
Basis
Ren rød. Lett pepperpreget duft med mørke bær. Saftig stil med fin kirsebærfruktighet, fine og faste tanniner som deler av panelet mente var litt for grønne. Verd prisen.
 
Romano Cabernet Sauvignon
Romania
6695 (VT) kr 249,67 (3 liter)
Arcus Produkter
Kun horeca
Ren rød farge. Jordlig og fruktig duft med krydderinnslag. Frisk, fin smak av røde og mørke bær. Saftig vin som er grei å drikke uten mat. Verd prisen.
 
Åkesson Terra dell''Oro
Åkesson Italia
31530 (VSD) kr 273 (3 liter)
VinCompagniet
Bestillingsutvalget
Ren rød. Tiltalende duft av kirsebær med innslag av krydder. Saftig, kirsebærpreget smak, bløt vin med lette tanniner og god syrlighet men litt vandig midtfase trekker ned. Verd prisen.
 
Boyar Cabernet Sauvignon
Domaine Boyar Bulgaria
2968 (VSD) kr 292 (3 liter)
VinCompagniet
Basis
Mørk, klar rød. Enkel, ren og ung duft av røde og mørke bær. Bløtt, friskt anslag, OK fylde og syrer. En grei matvin til retter av lyst kjøtt. Knapt verd prisen.
 
Rene Barbier
Rene Barbier Spania
1497 (VSD) kr 310 (3 liter)
VinCompagniet
Bestillingsutvalget
Ren rød. Jordlig duft med røde bær i retning bringebærdrops samt innslag av krydder. Bra fasthet og fin balanse mot duften. Noe tanniner. Men trekkes for den overveiende rustikke, lite sjarmerende stilen. For dyr.
 
*** ÷
Vin du Pays du Gard
Vignerons Ardechois Frankrike
13599 (VT) kr 247 (3 liter)
Vinoco
Basis
Ren rød. Lett duft av røde og mørke bær med innslag av jordsmonn. Frisk, ren og enkel smak av røde bær/kirsebær, mister imidlertid litt grepet.
 
La Vida
Chile
6612 (VT) kr 289,60 (3 liter)
Arcus Produkter
Basis
Mørk, klar rød. Søtlig duft av røde bær og plommer med snev av grønnpreg. Bra saftig anslag, men blir litt enkel og slapp i finishen.
 
Amorino Montepulciano d''Abruzzo
Abruzzo Italia
6903 (VT) kr 293,10
Arcus Produkter
Basis
Ung rødfarge. Saftig og litt rå duft av kirsebær og krydder. Saftig og bæraktig anslag, bra hold men blir litt vandig i midtfasen, sitter likevel ganske bra. Minus for råpreget.
 
Canepa Estate Cabernet Sauvignon
Canepa Chile
6614 (VT) kr 198,40 (2 liter)
Arcus Produkter
Basis
Ung, blålig rødfarge. Svak duft av røde bær. Ung, bærpreget vin som er enkel og ren. Bør nytes til mat, som krydrede og grillede kjøttretter med ikke for tunge sauser.
 
Cave des Vignerons Non filtré
Les Vignerons d''Estezargues Rhône
kr 948,70 (10 liter)
Best Buys Int.
Bestilling
Ung rød. Litt grønn/lukket duft av røde og mørke bær. Saftig stil og ekstremt bærpreget, fin fasthet og mye syrer som oppleves litt grønne.
 
Côte Chalonnaise Pinot Noir
Michel Juillot Burgund Frankrike
kr 1388 (10 liter)
Wine Tailor
Bestilling
Ung blårød farge. Sødmefylt duft av røde og mørke bær med litt krydder. Saftig anslag med bringebær og kirsebær. Ungdom og fasthet gjør den imidlertid lett kantete og lite tilgjengelig. Bør tappes i karaffel eller i romslige glass for lufting før servering.
 
** +
Val d''Orbieu Cabernet Sauvignon
Val d''Orbieu Languedoc Frankrike
3088 (VT) kr 270,80 (3 liter)
Stenberg & blom
Basis
Ren rød. Duft av rips og solbær samt noe mint. Bløtt anslag med noe frukt men ellers en ganske intetsigende og kjedelig vin.
 
Symphony Cabernet Sauvignon & Merlot
Bulgaria
5585 (VT) kr 279 (3 liter)
Arcus Produkter
Basis
Ren rød farge. Litt kokt duft av røde bær med noe krydder. Markant preg av røde bær i smaken, noe tanniner gir fasthet, men stilen er relativt grov.
 
Åkesson Tinto de Espana
Åkesson Spania
31533 (VSD) kr 280,70 (3 liter)
VinCompagniet
Bestillingsutvalget
Ren rød. Svak duft av røde bær. Bløtt anslag, mye bringebærdrops-fruktighet. Enkel først og fremst men lett å drikke!
 
**
Saint Clement
Le Cep Francais Herault Frankrike
1250 (EQ) kr 270 (3 liter)
Norex Int.
Basis
Ren rød. Litt kjemisk duft av røde bær og plommer. Ganske syrlig anslag med utviklede aromaer, tørker noe ut mot slutten. Vinen trenger en del luft og bør derfor helles i vide glass/karaffel.
 
* +
Val de Montferrand
Vignerons Catalans Frankrike
11256 (ASG) kr 237 (3 liter)
Engelstad
Basis
Fin rødfarge men duften er altfor sterkt dropspreget. Det samme gjenfinnes i smaken som ender tørt og slapt.
 
Hvite
 
*** +
Boyar Riesling
Bulgaria
30483 (VSD) kr 281 (3 liter)
VinCompagniet
Bestilling
Lys gul. Lett mineralpreget, frisk duft med innslag av grønne epler og sitrus. Fin friskhet i anslaget, god fruktighet og fasthet. Bra syrer. Passer å drikkes alene eller til smaksrike fiskretter.
 
*** ÷
Liebfraumilch Johann Bihn
Rhin Tyskland
1100 (VSD) kr 252,50(3 liter)
Strøm
Basis
Lys gul. Sitrus og lime i duften. Bra fylde og frukt men mangler spenst (syrer) og blir derfor slapp i avslutningen. Ikke egnet til mat.
 
La Mer Côtes de Cascogne
Frankrike
6682 (VT) kr 264,70 (3 liter)
Arcus Produkter
Basis
Lys gul. Lett duft av epler og stikkelsbær med en viss friskhet. Lett fylde. Tørr og frisk, men enkel finish. Litt for enkel til å kunne drikkes til mat.
 
Reiler vom Heissen Stein
Rudolf Müller Mosel Tyskland
6759 (VT) kr 273,30
Prizelius
Basis
Meget lys gul. Enkel og fruktig duft med noe sødme og snev av petroleum. Søte modne epler i anslaget, relativt bra friskhet med lett søtlig finish. Det var imidlertid noe uenighet i panelet om denne vinen.
 
** +
Herxheimer Herrlich QbA
Rhin Tyskland
31291 (VSD) kr 264,30 (3 liter)
VinCompagniet
Bestilling
Lys gul. Lett fruktig, ganske god duft med noe mineraler. Men veldig flat og intetsigende i smaken. Halvtørr finish. Det var imidlertid noe uenighet i panelet.
 
** ÷
Le Cep Blanc de Blancs
Herault Frankrike
900 (EQ) kr 252 (3 liter)
Norex Int
Basis
Lys gul farge. Svak duft av sitrus og grønne epler. Enkel og vandig vin med lite druekarakter.
 
* +
Wellspring
Australia
5584 (VT) kr 287,30 (3 liter)
Arcus Produkter
Bestilling
Lys gul. Kjemisk fruktduft. Et lite tiltalende plastpreg samt sitrus dominerer smaksbildet. Smaken flater helt ut mot slutten.
 
*
Bocelli Moscato
Italia
13027 (VSD) kr 252,50
Strøm
Basis
Gul farge. Søtlig parfymert duft. Flat, vandig og lite tiltalende vin uten vinsmak overhodet.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne vinen byr på mye karakter til biffen - og en artig historie
+
Ukens vin

Denne vinen byr på mye karakter til biffen - og en artig historie

Conero er ikke det mest kjente vinområdet i Italia, men det betyr lite når vinen skiller seg ut som i dette tilfellet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstens deiligste ost har kommet og vinmatchene er uten like
+
Klubb
Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Høstens deiligste ost har kommet og vinmatchene er uten like

Mange sparker i gang oktober med å kjøpe denne smeltedigelen av en ost. Det finnes ikke en hipp og trendy vinbar i Oslo som ikke har denne på menyen i sesong. Og hvorfor skulle de la være? Det er en helt magisk ost når den kommer fra ovnen

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med en slik suppe blir oktobermandagen både lun, trivelig og smaksrik
Dagens rett
Toscansk bønnesuppe

Med en slik suppe blir oktobermandagen både lun, trivelig og smaksrik

Toscansk bønnesuppe er perfekt høstmat. Men selv om originalen krever god planlegging, kan du jukse med ferdigkokte hvite bønner. Dermed blir det mulig å skape lun stemning også på en mandag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Noe til kaffen eller dessert? Eplekake smaker alltid godt
Guide
Oppskrifter eplekake

Noe til kaffen eller dessert? Eplekake smaker alltid godt

Eplekaker blir vi aldri lei. Her har vi samlet de beste oppskriftene også på desserter med epler.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne vinen byr på mye karakter til biffen - og en artig historie
+
Ukens vin

Denne vinen byr på mye karakter til biffen - og en artig historie

Conero er ikke det mest kjente vinområdet i Italia, men det betyr lite når vinen skiller seg ut som i dette tilfellet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstens deiligste ost har kommet og vinmatchene er uten like
+
Klubb
Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Høstens deiligste ost har kommet og vinmatchene er uten like

Mange sparker i gang oktober med å kjøpe denne smeltedigelen av en ost. Det finnes ikke en hipp og trendy vinbar i Oslo som ikke har denne på menyen i sesong. Og hvorfor skulle de la være? Det er en helt magisk ost når den kommer fra ovnen

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

By på litt hverdagsluksus med denne fiskegryten
Dagens rett
Fiskegryte med sopp

By på litt hverdagsluksus med denne fiskegryten

Har du nyplukket sopp, blir den ekstra god, men sjampinjong fra butikken gjør også susen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

En enestående mulighet til å smake disse fornemme dråpene fra Toscana
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 18. oktober Oslo

En enestående mulighet til å smake disse fornemme dråpene fra Toscana

En aften der eksklusive viner kommer som perler på en snor. Dette er et hus med Toscanske viner av ypperste kvalitet; Grattamacco, Tenuta San Giorgio, Castello ColleMassari og legendariske Poggio di Sotto

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du lasagne på et øyeblikkk
Dagens rett
Enkel lasagne

Slik lager du lasagne på et øyeblikkk

Det vil si: Lasagne må få lov å få en tur innom ovnen. Men det er vanskelig å få til en bedre hjemmelaget lasagne rett etter jobb, enn denne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med en slik suppe blir oktobermandagen både lun, trivelig og smaksrik
Dagens rett
Toscansk bønnesuppe

Med en slik suppe blir oktobermandagen både lun, trivelig og smaksrik

Toscansk bønnesuppe er perfekt høstmat. Men selv om originalen krever god planlegging, kan du jukse med ferdigkokte hvite bønner. Dermed blir det mulig å skape lun stemning også på en mandag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her