Den noe triste fasaden til Union Champagne til tross, fra kooperativoverbygningen administreres en imponerende samling av Champagnes mest ettertraktete vinmarker.
I alt 720 hektar grand cru som kontrolleres av kooperativene i Cramant, Oger, Le Mesnil-sur-Oger, Ambonnay, Bouzy og Aÿ. Ikke nok med det, i tillegg kommer 370 hektar vinmarker av premier cru-grad. De Saint Gall er det felles merkenavnet til i alt 12 mindre kooperativer som ellers ikke hadde hatt mye å stille opp mot de store champagnehusene. Men med et totalsalg på 8 millioner flasker i året er De Saint Gall ingen liten aktør og har derfor nok finansielle muskler til å investere i høy kvalitet på selve produktet.
Med tilgang på noe av de beste druene i hele Champagne står De Saint Gall sterkt allerede i utgangspunktet. I tillegg stilles strenge krav til så vel vinifikasjon som lagring.
Mens minstekravet for non-vintage champagne er 15 måneder på bunnfallet, ligger De Saint Gall-flaskene i tre år. Årgangsutgavene forblir i de fire kilometer lange kjellerne dypt under den lille byen Avize, midt i Côte-des-blancs, i inntil fem år. For toppcuvéene er kravet 8-10 år.
Og disse flaskene snus dessuten for hånd (rémuage manuel). Dette yrket som etter hvert vil dø ut, er arbeids- og dermed ressurskrevende. Mens prosessen tar halvannen måned for hånd, tar den maskinelle (gyropalette) ti dager ved at flasken dreies et lite hakk hver sjette time. Så effektiv klarer ingen rémueur å være selv om 7-8000 flasker om dagen for de beste er intet mindre enn imponerende. Selv om enkelte mener at den manuelle metoden er like presis som den maskinelle, er det ikke til å komme fra at det vil være individuelle forskjeller. Forskjeller som mange forbrukere setter pris på.
I kombinasjon med høy kvalitet er De Saint Gall derfor ensbetydende med gode kjøp. Det hele understrekes av det faktum at chardonnay er hoveddrue, og for mange er denne druen basis for de mest raffinerte champagnene. Når chardonnay opptrer helt alene, altså blanc de blancs, oppnås ofte en imponerende eleganse.Cuvée Orpale Grand Cru Brut Blanc de Blancs er basert på det desidert beste kooperativene har å by på. Samtlige ni grand cru-byer i Côte-des-Blancs er med i blandingen, men de viktigste er Mesnil for kraft, Oger for frukt og Cramant for eleganse og mineralitet. Resultatet er en usedvanlig elegant champagne med nydelig preg av modne gule frukter, toast og noe nøtter i duften. Anslaget er mineralsk og relativt kraftig, ung og fast i midten med flotte syrer og mye sitrus og epler, avslutningen er briljant med deilig friskhet, flott lengde og en ettersmak med brødbakst og nøtter. En drøm til hummer, med smørsaus eller grillet. En av de rimeligste toppcuvéene på markedet som byr på like mye som de langt dyrere, og som sine 10 år til tross fortsatt har mye å gå på.
Premier Cru Brut Blanc de Blancs har navnet til tross 98 prosent grand cru i blandingen. Varme år, som for eksempel 2000, er ikke det beste for chardonnay siden syrenivået er vesentlig lavere enn i de strålende chardonnayårgangene 1995 og 1996.
Men den rundere frukten i slike år har den fordelen at den gir en champagne som er tidlig deilig og drikkeklar. Likevel byr den på mange av chardonnayens karakteristika som rik mineralitet i retning røyk og flint samt fine frukttoner i form av lime. I munnen er den like mineralsk men med mye god underliggende frukt, tross sine relativt myke syrer gir den en tørr stofflig munnfølelse som holder seg lenge. Deilig til sjøkreps, gjerne grillet, eller hvit fisk med skalldyrsaus.
Premier Cru Brut Tradition er De Saint Galls storselger (5-6 mill. flasker) og den eneste, ved siden av en svært sjarmerende og fruktig rosé, som har røde druer i blandingen, men fortsatt ikke mer enn en tredel.
Resultatet er en fruktig og innbydende champagne med tydelig modent chardonnaypreg i form av lime, moden sitrus, gule epler, mineraler og østers. Smaken er myk med modne sitrustoner, toast og mineraler. Avslutningen har et lett innslag av sødme. Samtlige De Saint Gall-champagner har en dosage på 2-5 gram som gir en restsødme for brut på ca 12 gram sukker. En restsødme som blir tydeligere jo mykere syrene er. Premier Cru Brut er derfor en champagne som passer de brede lag og ikke minst sammen med litt spicy og salt fingermat.
Foto: De Saint Gall