Grand cru coop

De Saint Gall tilhører kremen av kooperativer, så er det også champagne det handler om, men ikke hvilke som helst champagner.
Aase E. Jacobsen
11 Februar 2009 - 11:36

Den noe triste fasaden til Union Champagne til tross, fra kooperativoverbygningen administreres en imponerende samling av Champagnes mest ettertraktete vinmarker. I alt 720 hektar grand cru som kontrolleres av kooperativene i Cramant, Oger, Le Mesnil-sur-Oger, Ambonnay, Bouzy og Aÿ. Ikke nok med det, i tillegg kommer 370 hektar vinmarker av premier cru-grad. De Saint Gall er det felles merkenavnet til i alt 12 mindre kooperativer som ellers ikke hadde hatt mye å stille opp mot de store champagnehusene. Men med et totalsalg på 8 millioner flasker i året er De Saint Gall ingen liten aktør og har derfor nok finansielle muskler til å investere i høy kvalitet på selve produktet.

Med tilgang på noe av de beste druene i hele Champagne står De Saint Gall sterkt allerede i utgangspunktet. I tillegg stilles strenge krav til så vel vinifikasjon som lagring. Mens minstekravet for non-vintage champagne er 15 måneder på bunnfallet, ligger De Saint Gall-flaskene i tre år. Årgangsutgavene forblir i de fire kilometer lange kjellerne dypt under den lille byen Avize, midt i Côte-des-blancs, i inntil fem år. For toppcuvéene er kravet 8-10 år.

Og disse flaskene snus dessuten for hånd (rémuage manuel). Dette yrket som etter hvert vil dø ut, er arbeids- og dermed ressurskrevende. Mens prosessen tar halvannen måned for hånd, tar den maskinelle (gyropalette) ti dager ved at flasken dreies et lite hakk hver sjette time. Så effektiv klarer ingen rémueur å være selv om 7-8000 flasker om dagen for de beste er intet mindre enn imponerende. Selv om enkelte mener at den manuelle metoden er like presis som den maskinelle, er det ikke til å komme fra at det vil være individuelle forskjeller. Forskjeller som mange forbrukere setter pris på.

Prisgunstig luksuscuvée
Med 18 millioner flasker å holde styr på er sikkert maskinen en dyd av nødvendighet for De Saint Gall som for øvrig opererer i den prisgunstige enden av champagnes prisskala. I kombinasjon med høy kvalitet er De Saint Gall derfor ensbetydende med gode kjøp. Det hele understrekes av det faktum at chardonnay er hoveddrue, og for mange er denne druen basis for de mest raffinerte champagnene. Når chardonnay opptrer helt alene, altså blanc de blancs, oppnås ofte en imponerende eleganse.

Cuvée Orpale Grand Cru Brut Blanc de Blancs er basert på det desidert beste kooperativene har å by på. Samtlige ni grand cru-byer i Côte-des-Blancs er med i blandingen, men de viktigste er Mesnil for kraft, Oger for frukt og Cramant for eleganse og mineralitet. Resultatet er en usedvanlig elegant champagne med nydelig preg av modne gule frukter, toast og noe nøtter i duften. Anslaget er mineralsk og relativt kraftig, ung og fast i midten med flotte syrer og mye sitrus og epler, avslutningen er briljant med deilig friskhet, flott lengde og en ettersmak med brødbakst og nøtter. En drøm til hummer, med smørsaus eller grillet. En av de rimeligste toppcuvéene på markedet som byr på like mye som de langt dyrere, og som sine 10 år til tross fortsatt har mye å gå på.

Premier Cru Brut Blanc de Blancs har navnet til tross 98 prosent grand cru i blandingen. Varme år, som for eksempel 2000, er ikke det beste for chardonnay siden syrenivået er vesentlig lavere enn i de strålende chardonnayårgangene 1995 og 1996. Men den rundere frukten i slike år har den fordelen at den gir en champagne som er tidlig deilig og drikkeklar. Likevel byr den på mange av chardonnayens karakteristika som rik mineralitet i retning røyk og flint samt fine frukttoner i form av lime. I munnen er den like mineralsk men med mye god underliggende frukt, tross sine relativt myke syrer gir den en tørr stofflig munnfølelse som holder seg lenge. Deilig til sjøkreps, gjerne grillet, eller hvit fisk med skalldyrsaus.

Det beste kjøpet
Premier Cru Brut Blanc de Blancs er også en tilnærmet grand cru-champagne og med sin gunstige pris det aller beste kjøpet i porteføljen. Duften er svært mineralsk med innslag av våt stein og østers, sjø og toast samt fine eple- og limetoner. Smaken er svært fruktig med fint skum, lett sødme som balanseres av bra syre. En svært allround sjømatchampagne. Dog ikke til de kraftigste rettene.

Premier Cru Brut Tradition er De Saint Galls storselger (5-6 mill. flasker) og den eneste, ved siden av en svært sjarmerende og fruktig rosé, som har røde druer i blandingen, men fortsatt ikke mer enn en tredel.

Resultatet er en fruktig og innbydende champagne med tydelig modent chardonnaypreg i form av lime, moden sitrus, gule epler, mineraler og østers. Smaken er myk med modne sitrustoner, toast og mineraler. Avslutningen har et lett innslag av sødme. Samtlige De Saint Gall-champagner har en dosage på 2-5 gram som gir en restsødme for brut på ca 12 gram sukker. En restsødme som blir tydeligere jo mykere syrene er. Premier Cru Brut er derfor en champagne som passer de brede lag og ikke minst sammen med litt spicy og salt fingermat.

La Champagne
La Champagne (det geografiske området) er et av verdens nordligste vinproduserende områder og møter ofte de problemene det innebærer i form av frost under blomstringen og for eksempel manglende modning av druene på grunn av for få soltimer. Champagne består av 32.084 hektar vinmarker. Champagnevinmarkene deles inn i fem områder: Montagne de Reims, Côte des Blancs, Vallée de la Marne, Aube og Côte de Sézanne. Arealet er fordelt på i alt 300 ulike enkeltvinmarker (crus). Inndelingen stammer fra 1927. Før det omfattetChampagne i alt 100.000 ha. Begrensningen kom som et resultat av ønsket om å redusere produksjonen for på den måten å løfte både kvalitet og status etter en serie svindelskandaler.
 
Som et resultat av den kraftige etterspørselen etter champagne fra stadig nye markeder, øker arealet for La Champagne. Fra og med 2021 vil det dyrkes druer i til sammen 357 landsbyer mot 319 i dag. De nye landsbyene ligger i Marne, i Aisne, i Haut-Marne og i Aube.
 
Cru'ene er delt inn etter en skala fra 80 til 100 prosent. Tallet refererer seg til hvor stor prosent av maksimalprisen for druer eieren av vinmarken oppnår. De i alt 17 vinmarkene på topp, grand cru'ene, oppnår 100 prosent. De befinner seg utelukkende i Montagne de Reims og Côte des Blancs og teller 4.441 hektar. Premier cru-marker som det er 41 av ligger mellom 90 og 99 og utgjør 5.765 hektar. Til sammen dekker premier og grand cru-vinmarker 9.000 hektar. De resterende 22.000 hektar gir altså vin av enklere kvalitet.
 
En ny lov trådde i kraft fra 1992 og har som mål å begrense produksjonsvolum, regulere forholdet mellom vinbonde og produsent, samt øke kvaliteten. Og dermed forbedre industriens rykte. Utbytte pr hektar er maksimum 65 hl. Av et utgangspunkt på 4.000 kg druer kan det maksimalt lages 2.550 liter vin. Dette volum deles inn i to grupper. De to første tusenliterne (cuvée), som er de beste og mest konsentrerte, og de siste fem hundre (taille). Tidligere eksisterte også seconde taille som i dag ikke kan inngå i noen form for champagne.

Druene
● Pinot Noir
Dette er den samme druen som rød burgunder lages av. Champagne er likevel ikke rød selv om andelen pinot noir er høy. Årsaken finner vi i pressemetoden. Når bare de første literne av en pressing benyttes, blir resultatet en svak gulfarget væske. Blancs de Noirs betyr at champagnen er laget av 100 prosent pinot noir. Druen gir frukt, syre, kompleksitet og ryggrad. Mange produsenter bruker derfor pinot noir som hoveddrue. Det beste området for druen er Montagne de Reims med byene Ambonnay, Bouzy og Aÿ i spissen. Pinot noir dekker 38 prosent av det beplantete arealet i Champagne.
 
● Chardonnay
De beste druene kommer fra Côte des Blancs. Herfra hentes druene til all Blanc de Blancs som er betegnelsen for champagne laget av 100 prosent chardonnay. Dette er lette, friske og elegante viner med god kompleksitet. Druen er en viktig bestanddel i blandete champagner og bidrar med aroma, friskhet og finesse og står for 28 prosent av avlingen.
 
● Pinot Meunier
Benyttes kun i tillegg til de to ovennevnte druene, enten i kombinasjon med begge, eller bare pinot noir. Druen er ikke tillatt i de 58 cru-områdene. Den har imidlertid en viktig rolle i blandete champagner i det den bidrar med fylde og aroma. Siden den modner raskt og har lite lagringspotensial, inngår den kun i non-vintage. Andel av arealet er 34 prosent og hovedsakelig i Vallée de la Marne.

Foto: De Saint Gall

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Berlins mest politiske Michelin-restaurant med hyper-kortreist profil og mobilforbud
+

Berlins mest politiske Michelin-restaurant med hyper-kortreist profil og mobilforbud

Nobelhart & Schmutzig har som mål å dokumentere den nordøstre delen av Tysklands. Med en svært variert vinliste, en god dose teater og en sjenerøs mengde klubbatmosfære, tilbys i tillegg en unik pakke på Berlins store restaurantscene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Feir våren med en gyllengrønn drink - og ta samtidig en vårsjau i barskapet
Ukens drink

Feir våren med en gyllengrønn drink - og ta samtidig en vårsjau i barskapet

For har du en flaske av den irrgrønne syrlige eplelikøren, gjør den en hederlig jobb sammen med amerikansk whiskey og litt lime.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En klassisk rett med flyndrefilet i ruller smaker alltid godt
Dagens rett

En klassisk rett med flyndrefilet i ruller smaker alltid godt

Det er kanskje sjelden du plukker med deg flyndre fra fiskedisken. Det er det altså all grunn til å gjøre noe med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I dag kommer søndagsmiddagen fra en gryte
Dagens rett
Biffgryte med grønnsaker

I dag kommer søndagsmiddagen fra en gryte

En lettlaget kjøttgryte som denne er perfekt søndagsmiddag når du har mest lyst til å tilbringe dagen utendørs.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær alt om champagne av en proff
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 06. mai

Lær alt om champagne av en proff

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Berlins mest politiske Michelin-restaurant med hyper-kortreist profil og mobilforbud
+

Berlins mest politiske Michelin-restaurant med hyper-kortreist profil og mobilforbud

Nobelhart & Schmutzig har som mål å dokumentere den nordøstre delen av Tysklands. Med en svært variert vinliste, en god dose teater og en sjenerøs mengde klubbatmosfære, tilbys i tillegg en unik pakke på Berlins store restaurantscene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her